Tüm sevgili anneler ve anne adaylarına merhaba,
Bir kısmınız beni gebelik zehirlenmesi sürecimi anlattığım hikayemden tanırlar (bknz: https://forum.mutluanneleriz.com/d/1570286-preeklampsigebelik-zehirlenmesi-surecim-dogum-ve-bilinmesi-gerekenler/102).
Bu süreçteki tecrübelerimi anlattıktan sonra riskli gebelik, beklenmedik erken doğum gibi yaşayan insanların ne kadar fazla olduğunu fark ettim. Bu yazımda çoğu annenin ortak sorunu yada tabusu haline gelmiş olan “doğumdan sonra süt gelmesi/ süt artırma yöntemleri” ile ilgili konuşmak ve işe yarayacağını düşündüğüm değil işe yarayacağına emin olduğum naçizane tavsiyeler vermek üzerine buradayım.
Sevgili bebeğimin 6 haftalık yoğun bakım sürecinde onun için yapabileceğim en doğru ve iyi şey ona düzenli süt göndermek oldu. Doğumdan sonra bir çok anne gibi benim de sütüm hemen inmedi acil sezaryene alınmıştım. Bebeğim yoktu sadece 3 saniye gördüm ve yoğun bakıma alınmıştı. Kolostrum geldi ve gönderdik sonra bir daha süt çıkmadı. Hastanede komşu odadaki adam o kadar kıskanmıştı ki süt bıçak gibi kesildi:(( 3. Günden sonra ise süt gelmeye başladı, ben de onu yetirmek için çabalamaya başladım. Size vereceğim liste de sizi memnun edecek, kolay uygulanması, okunaklı olması için bir maddeler halinde liste yaptım. Hadi beraber bakalım,
-ALTIN KURAL: Asla ama asla sütünüzü kimseye göstermeyin, sütünüzden söz etmeyin, dolsa taşsa dahi az geliyor, yağı pek yok filan diyin. Süt çok sorulur ve fevkalade nazar olur herkesi de tembihleyin. Tavsiyede bulunana teşekkür ederek bildiğinizi yapmaya devam edin🙏🏻 Soranlara da “yettiğince anne sütü veriyorum çok olmasa da idare eder” dersiniz. Hayır yani mememizden çıkan sıvının hesabını da çevreye mi vereceğiz demeyiverin.**
-Lütfen ellerinizle bol bol meme masajı yapın. Her sağım yada emzirme öncesi bunu alışkanlık haline getirin, sütünüzü yağlandıran en önemli şey yediğiniz şeyler dışında bir de budur.
-Psikoloji her şey, bebek kuvözdeyse ya da rahatsızsa psikolojik olarak zor bir süreçten geçseniz de bebeğiniz ve siz kahramansınız ve bu zafer sizin. Gücünüzün farkında olun, evladınız da sizden süt bekliyor oradan hemencecik çıkmak için.
-Haşlanmış lahanayı göğüslerinize yatırın tabii yanmayacak sıcaklığa ulaşıp yine de sıcakken. Meme spası diye geçer, sütünüzü artırır ve kanalları açar, mastiti engeller. Suyu filan aksın çekinmeyin bekletin göğüste. Süt kalitesi de artar.
-Yine mastit olanlar ve olmasından korkanlar için, sıcak papatya çayı ve buzlukta beklemiş papatya çayını dönüşümlü göğüslere koyunca sıcak soğuk etkisiyle memeyi açar.
-Mastite karşı en iyi şey sürekli sağmaktır. Tam boşaltmaktır. Bir meme tam olarak 20 dk ama bence başlarda kanallar genişleyene kadar 30 dk sürede boşalır. Lütfen üşenmeyin memeden de emzirseniz, biberonla da verseniz ilk 2-3 hafta toplam 1 saat memeleri boşaltmaya ayırın en azından günde 8 seans süt veriyorsanız 4 seansta bunu mutlaka yapın. Mümkünse Avent yoksa başka da olur, memeyi yıpratmayacak elektronik pompa edinin ve ilk günlerde hatta ilk 1 ay yıpratıcı olsa da en geç 3 saatte bir sağın. Günde 8 sağım filan Bu çok önemli, süt gelmiyor gibi görünse de en geç 3 saatte bir sağarsanız bir süre sonra artıyor kesinlikle. Sağın diyorum ama memeden emiyorsa meme ile verirsiniz arkasından boşaltırsınız. Dibini sıyırın diyim anlayın, yaparken masaj da yapın aşağı indirin özellikle sert düğme gibi olan yerleri bastıra bastıra açın mastit olmasın. Dibini sıyırırsanız beyniniz diyecek ki “bu bebeğin daha çok süte ihtiyacı var ona onu üretmeliyim hadi bakalım harekete geçiyorum”.
-Bol su içelim özellikle 1 bardak sağımdan evvel, 1 bardak sağımdan sonra. Her süt seansında suyu ihmal etmeyelim kaynak zaten su sonuçta öyle değil mi!?
-Evde sütyen takmayın lütfen, sallaya sallaya gezin çok etkiler aşırı etkiler. Ayrıca dışarıda da yumuşak ve uzun askılı sütyen tercih edin kıyafeti ona göre seçersiniz.
-Uyku zor bir mesele de olsa bakımına yardımcı olanınız varsa her fırsatta uyuyun uyku harika bir süt üretimi sürecidir.
-Gümüş kapak, mümkünse saf 999 ayar gümüş kapağı bebeği doğurmadan 1 hafta önce takmaya başlayın ve hiiiiiç çıkarmayın çocukları büyütene kadar. Öyle bir mucize ki o meme yarası çok zor uğraşmayın.
-Neyin sütünüzü artırdığına inanırsanız onu tüketince süt artar, kendinize sağlıklı bir şey bulun sürekli tüketime uygun( soğan/ domates/ biber/dut kurusu gibi). Bana karışık hoşaf iyi gelmişti bu arada o çok da şehir efsanesi olmayabilir. Tahin de güzel süt yağlandırır çok duydum.
-Bestlak damla iyidir. Belki desteklemek için günde 1-2 bardağı geçmeden dozunda Mamsel çay alınabilir. Aman diyim sütü artırıcam diye bitki çaylarında 2 fincanı geçmeyin. Hem tansiyon düşürürsünüz hem bebeğe dokunur. Her duyduğunuzu denemeyin ve miktarına dikkat edin.
-Şakır şakır foşur foşur süt geleceğine inanarak sağıyorsunuz/emziriyorsunuz, bebeğiniz kuvözdeyse varsa fotoğrafına bakabilirsiniz.
-Sağım yaparken taktığınız biberona çorap geçirin ne kadar sağdığınızı görüp stres olmayın. O zamanla artacak.
-Bebek+ diye bir uygulama var. Her gün sağılan süt miktarını oraya not edin, ya da notlarınıza not edin. Emziren anneler hem sağımı hem çocuğun kaç dakika memede kaldığını not edebilir. Grafiği görün.
-Eşiniz omurga hattı boyunca yapılan oksitosin masajını öğrensin ve yapsın bu süreçte eşin fiziksel yakınlığı ve ruhsal desteği aşırı önemli. Sadece eş de değil, köstek olmayacak anne ve kayınvalide gibi anne faktörleri başımızın üstünde çünkü onlara hem bakım sırasında hem de manevi olarak ihtiyaç duyuyoruz. Çocuğa ait karar ve yakınlık derecesini annenin belirlemesi koşulu ile yardım almaktan çekinmeyin🙏🏻 Hiç birimiz bunları kolaylıkla yapacak şekilde doğmadık annemizden, öğrenerek büyüyoruz.
-Lütfen başlarda evinize mümkün mertebe misafir kabul edip sinirlerinizi bozmayın, bozmayacak kişiler olsun ya da gelenler. “Kolay mı” diyeceksiniz, kolay. Tavır net, bahaneler çok olsun, söylersiniz gelecek olanlara.
-Annenizin, ablanızın ya da teyzenizin sütü yoktu/azdı diye kendinize de aynısı olacak diye yakıştırmayın şartlamayın, sezaryen olanın da sütü gelmez, kuvözde bebeği olanın da sütü gelmez gibi efsanelere aldanmayın, şartlayacaksanız süt mevzusunu unutun, öyle olmuyor süt.
-ALTIN KURAL TEKRAR: Asla ama asla sütünüzü kimseye göstermeyin, sütünüzden söz etmeyin, dolsa taşsa dahi az geliyor, yağı pek yok filan diyin. Süt çok sorulur ve fevkalade nazar olur herkesi de tembihleyin. Tavsiyede bulunana teşekkür ederek bildiğinizi yapmaya devam edin🙏🏻 Soranlara da “yettiğince anne sütü veriyorum çok olmasa da idare eder” dersiniz. Hayır yani mememizden çıkan sıvının hesabını da çevreye mi vereceğiz demeyiverin.
Bütün bunlara rağmen süt yetersizse önce kendinizi bir check up tan geçirin. Endokrin gideceğiniz birim. Orada 3 aylık açlık şekeri ve tiroidler başta tam kan sayımı yaptırın. Nodül olabilir ve ultrasonda çıkar mümkünse çektirin. Bizde tüm ailede var hatta eşimde kanseri çıkmıştı. Nodül vücutta çok şeyi etkiler.
Bunlara ne kadar doğum yapar yapmaz başlarsanız o kadar faydalı olacaktır. İlk 3 ay denemek denemeye devam etmek yine de önemli ama bence. Sütüm kesildi diyenler bile denesin lütfen 🙏🏻
Şimdi bir de süt pompası meselesi var. Benim bebeğimin olayından söz edeyim. Kendisi 6 haftalık yoğun bakım sürecinden çıktı şükür. İçeride maalesef 2 kez kanguruya gidebildim az izin verdiklerinden, bir kez emzirme denemesi yapabildik. Sonra da gözlem odasında kaldık bir gece. Çocuk memeyi almadı o gece ve onu beslemek zorundaydım kaşık biberon da bilinçli olduğumdan yanımdaydı meme reddi olmasın diye. Ama bilinçsiz bir hemşire siz bebeği boğarsınız biberonla verin dedi diye biberona döndük, o günden beri emzirme danışmanlarının kullandığı eds aleti ve tekniği dahil her şeyi denedik ama memeyi almadı, canavar görmüş gibi kaçıyor. Ben de süt alsın diye sağarak veriyorum tabii ağzı memeden çekmeyince zamanla azalabiliyor. Ki çok olsaydı dahi çok demezdim, çünkü ne dedim size, süte nazar çok değiyor:)
Bir ara pompa dosyası açacağım ve Avent elektronik pompa, Mochi ve Lansinoh vakumlu pompa ve Lansinoh manuel pompa anlatacağım inşallah. Bundan sonra sütüm olduğu sürece benim işim pompa ile anlaşıldı artık. Buraya kadar okuyan herkesten yine de bebeğimin memeyi reddetmemesi mucizesi için bir dua rica ediyorum. 3 aylık oldu artık zor ama Allah istedi mi olur.
Tüm anneleri ve anne adaylarını sevgiyle ve hürmetle kucaklıyorum. Bebeğinizi mama ile de besleseniz anne sütüyle de emzirseniz, emzirmeseniz biberondan da verseniz, bebeğiniz için en iyi anne sizsiniz. Kendinizi sakın başka annelerle kıyaslamayın oldu mu? Kıyaslamak için aynı ailelerde yetişmeniz, aynı eşe ve imkanlara sahip olmanız, aynı evladı doğurmuş olmanız lazım. Bu kıyaslanabilecek bir şey değil yormayın kalbinizi. Bu yazıyı ihtiyacı olan ve olabilecek herkese atın, yoğun bakımda beklerken tavsiye ettiğim annelere çok yaradı. Sağlıcakla kalın hadi damarınız gür olsun🤱🏻
❤️