Pengu kabak. En çok işinize yarayacak besinlerden biri. Kabız olmasını engelliyor, her şeyle karıştırılıp yediriliyor. Ben size kendi yaptığımı söyleyeyim. Siz uygun gördüğünüzü kendinize göre uyarlarsınız.
3 gün kuralını unutmuyoruz.
Kabak 3 gün denedikten sonra 10. Gün yoğurda başladık. Yoğurt inşallah sever. Çok kurtarıcı oluyor.
Yeşil yapraklı sebzeler önemli. Semizotu çok çok önemli. Ben saksıda yetiştiriyorum. Sabah kahvaltısında yoğurduna doğruyorum.
Bizim tadımlarımız çok ilerlediği için bebek kısırı yaptım dün. Tam olarak ayını hatırlamıyorum köftelik bulgur verebildiğiniz zaman yapabilirsiniz.
Bebek kısırı: Havuç, kabak püresi, suda şişirilmiş köftelik bulgur, zeytinyağ, nane, kimyon, kekik. Buna bayıldı. Baharatlar için ayını beklemelisiniz. (Çocuk doktoru tarifi)
Ben salatalık da vermiştim. 8. Ay diyorlar ama her gün salatalık soyup eline verdim. Hem oyalandı hem diş kaşıdı. Yeterince su içiyorsa salatalıktan zarar gelmez(ödem atma meselesi yüzünden sakıncalı bulunuyor).
Başlarda kabak, havuç, patates ve soğanı buharda pişirip ezer kavanoz maması yapardım. Zeytinyağı eklemeyi unutmayın. Çok severek yerdi. Ben kızımı çay kaşığıyla besledim. Ağzının tamamını doldurup öğürtmedim. O kaşıkla bile ucundan yarım yarım yedi.
Taze fasulye, ıspanak, bamya, yeşil biber, kapya(bundan bebek salçası yapabilirsiniz), bezelye aklınıza ne sebze gelirse önce ayı uygun mu araştırın sonra verin. Meyvelere ben 1 ay sonra başlamıştım.
Buğday ruşeymi, yulaf ezmesi benim en çok tükettiğim şeyler. Ruşeymi asla pişirmeden vermiyoruz. Sindirim problemi yapıyor yani kusuyor. Bi cezvede suda haşlayıp süzüp yoğurduna katarım. O yoğurda ne katarsanız oluyor zaten. Sebze de meyve de. Yulaf ezmesini da bazen haşlayarak bazen kuru katıyorum. Besleyici ve doyurucu oluyorlar.
Sarımsak da önemli. Sabah kahvaltıda buharda kabak pişirip çatalla ezdim. Yoğurt, zeytinyağı, nane, sarımsakla yedirdim. Hafif hoş bir tadı var.
Yemekleri blenderdan geçirmeyin çatalla ezin. Ben hiç blender kullanmadım. Cam rendeye haşlanmış sebzeyi koyup çatalla eziyorum.
Bebek tarhanası hayat kurtarır. Aceleniz varsa şipşak yapıp yedirirsiniz. Makarna lütfen ürünlerini kullanıyorum. Anlık tüketmesi için 1-2 yemek kaşığı tarhanayı cezvede 1 yk zeytinyağ ile ısıtıyorum. Kaynar su döküp kıvamlı olacak şekilde fokurdatıyorum. Bazen su eklemeden önce 1 yk yoğurt da koyuyorum.
Pankeklere başladığınızda her şeyi koyabilirsiniz. Belirli tariflerle aınırlı kalmayın. Brokoli-ıspanak tozu aldım makarna lütfenin en çok onu kullanıyorum. Bebek irmiği de aldım ama 1 kez kullandım. Pek işime gelmedi sırf doysun diye yemesi. Daha besleyici ağırlıklı ylyecekler hazırlıyorum. Boş boş doymasındansa besin değeri yüksek olsun istiyorum.
Yutamadığı besinleri ayran-yoğurtla destekleyip yutturuyorum. Bebek köftesi de yaptım kuzu etinden ama hiç sevmedi. Onu yedirirken zorlanıyorum.
Tuzsuz tereyağı tadımı yaptıktan sonra sebzeli şehriye pilavı, kuskus va yedirebilirsiniz. Aklıma şimdilik bunlar geldi. Zamanla siz de kendiniz bir şeyler uydurmaya başlıyorsunuz zaten. Kolay gelsin 🌸