Aras_Taha azra1616 Bizden ilk ders ayırdılar ama oğlum 10 dakika içinde ağlamaktan harap olduğu için odaya aldılar bizi de şimdi de giriyoruz geçen ki derste de o fark etmeden odadan çıktım benim çıktığımı da 15-20 dk sonra anlamış sonra da ağlamaya başlamış tosbiğim ama bizim öğretmenlerimiz odada olmamanız daha iyi sonra size alışır diyorlar
azra1616 Aras_Taha aynen öyle Bn yanlış anlattım galiba doktor gözlem yap odada bakarsın cam oluyor ya kapısında oradan bakıp yada sorup öğretmen ne yaparsa onu yaparsınız tekrar etsin unutmasın diye sanirimm
Aras_Taha Ebrushkaa Ankara’da yaşıyorum ama lisans konusunu nasıl nasıl fark ettiniz acaba merak ettim doğrusu 🦉
Ebrushkaa Aras_Taha kendiniz diyorsunuz 40 dak 4 araba şarkı diye.siz size eğitim veren kişinin eğitimini belgelerini kurum müdürüne gidip sorgulayın çünkü evladınız otizmli ise onun kavramsal beceri her konuda destekli eğitim alması gerekir gerekir ki evladınız o sayede oturmayı öğrenecek dikkatini başka şeylere verecek 4 tane oyuncak araba ile o iş olmaz. Nerden biliyorum kendim özel eğitimde çalıştım emekli olmuş sınıf öğretmenlerine o çocukları veriyorlardı o çocuklar öyle gidip geliyordu kendim otizmli yerinde dakika durmayan küçük bir kız çocuğuna sandalyede oturmayı ogretmistim.kademeli bir şekilde sureleri uzatarak dikkatini başka şeylere vererek dikkati hemen dağılır o çocukların burda karşıdaki egitimciye görev düşer.sabirli olursa olur.
Ebrushkaa Aras_Taha Antalyada yaşıyor olsaydınız size kurum önerecektim otizm.Aba destekli eğitim veriyorlar Hatta instagram.sayfalarina girip bir bakın derim karşılaştırma yapın çocuğunuzun aldığı eğitim ile benzerlikleri varmi destekler görseller aynı mı derim.nacizane tavsiyemdir Empati.ozelegitim iyi aksamlar
1bussra azra1616 merhaba sizdeki belirtileri neydi acaba ve kaç alikken fark ettiniz eğitimi kaç aydır goruyo faydası oldu mu
Aras_Taha 1bussra 18-19 ay arası fark ettik Belirtilerini yazayım 1Kelimeleri önce söyleyip 1-2 gün içinde unutması 2Unuttuktan sonra sıfır kelime olması 3Yabancılar ile fiziksel temastan kaçma 4Yabancılar ile göz temasında kısıtlılık 5Parmak ucu yürümesi 6Kanat çırpma hareketi 7Rahatsız olduğunda kulaklarını kapatması 8İstediği birşey olmayınca sinir ve ağlama krizi 9Ortak dikkatte kısıtlılık 10Bardak tutamama, sakız hamur vb. şeylere dokunamama 11Akranları ile etkileşimde bulunmamması,toplu yerlerde duramamak 12Aşırı aşırı hareketlilik Aklıma gelenler bu kadardı şuanda eğitimin bir faydasını görmüş değiliz
azra1616 1bussra Bn fark etmedim kaynanam bazen böyle boş bakıyor felan diyordu kızım 15 aylik oldu yürümedi bnde nöroloji vs derken fizik tedavi hepsi küçük olduğu için teşhis koymadı Bi.de hastane araştırma ama hep asistan var neyse 2 ay sonra getir bilmem ne sonra vs vs sonuç olarak cocuk gelişim uzmanına gittik o hemen teşhis koyamdi 2. Gittiğimizde teşhis koyuldu okula gitmesinin belki şuan çok Bi farkı yoktur yeni olduğu için ama en azından kalabalık ortama girebiliyor ağlamıyor ufak defek en başta bire bir 45 dakika Bi yerde durabilmesi onu da yaptılar sonra ki süreç vs bakalim ne olucak bilmiyorum
Aras_Taha azra1616 Öncelikle elbette her dakika çok önemli özel çocuklar için ama oğlumun şuanda adaptasyon döneminde olduğunu düşünüyorlar (8 senasa girdi) biraz daha beklemeyi düşünüyoruz olmazsa diğer ders konuşacağım zaten yine de olmazsa ve değiştirilmesi gerektiğine tamamen ikna olursam elbette değiştiririm hiç birşey çocuğumdan önemli değil ayreten yorumuz için teşekkürler 🐣
kizcegunes Aras_Taha yalnız merak ettiğim bir şey var sizinle 4-5 aylıkken göz teması size kurup gülüyor muydu? Ya da çevre incelemeleri, nesne takibi falan yapıyor muydu?
Adenveannesi Aras_Taha deiğiştirmeli miyim demişsiniz sonra zaman tanıycaz demişsiniz o zaman neden bu postu açtınız anlayamadım ben
kizcegunes Aras_Taha Ben özel eğitim öğretmeniyim. Birincisi özel kurum olduğu için öncelikle öğretmen değişikliği veyahut dersi izlemek istediğinizi söyleyebilirsiniz (ki bu hakkınız) kameradan izleyebilirsiniz bu öğretmeni biraz yola getirir. Materyal talep edin. Kaba değerlendirme yapılıp uzun ve kısa dönemli amaçlarla bir plan oluşturulmalı planı isteyin ve inceleyin. Özellikle istediğiniz beceriyi bastırarak söyleyin. Hala ilgilenmedikleri taktirde kurumu değiştireceğinizi söyleyin. Ne yazık ki bazı özel kurumlar bu işi ticaret olarak görüyor. Evde yapabileceğiniz bir sürü şey var ama çocuğun durumunu bilmeden öneride bulunmak yanlış olur. Kurumdaki amaçları bilmeniz burda daha da önem arz ediyor ki evde sizde aynı amaçlara yönelik etkinlikler planlamalısınız. Ne kadar tekrar o kadar hızlı ve kalıcı kazanım elde etmek demek.
Aras_Taha kizcegunes İlk olarak dersi kamera da izlemek yerine bizi de odaya alıyorlar zaten(yaşı küçük ağlıyor diye) ben hep bu odada mı olacak diye sorduğumda yaşı küçük yukarı katta çok oyuncak olan yer var ama oraya çıkartmam otizmini tetikler falan dedi.İstediğim şey konuşması ama bize ne yapmamız gerektiğini söylüyorlar.Evet bazı özel eğitim yerleri maalesef sadece çocuk üstünden para kazanmak için yapıyor.Evde şuan da göz teması, konuşması için kitaplar,renk öğrenmesi için falan çalışıyoruz.
Aras_Taha kizcegunes Göz teması vardı gülme falan hiç birşey den yoksun değildi.üstelik 8-9 aylık iken anne,baba,abi,abla,gel,git,bak,araba,düt düt vb. birçok kelimesi vardı sonradan unuttu
Urazinannesiqw Aras_Taha eğer çocuğunuza özel bir eğitim planı hazirlanmadayisa ona uygun bir değerlendirme alınıp bilgilendirilmediyseniz değiştirin ama yeni bir yere giderken de mutlaka belli ölçütleriniz olsun değerlendirme plan hazirlanmasi gibi özel eğitimde aile iş birliği çok önemli fakat derste yapılan şeyi siz evde tekrarlarsiniz ve belli bir sıralama vardır göz kontağı kurmayan ismine tepki vermeyen oturma davranışı sergilemeyen bir çocukla kırmızı çalışmak miyav miyav çalışmak plan dahilinde gidilemedigini gösterir
Aras_Taha Urazinannesiqw Kendileri bir defter tutuyor her senasta yaptıklarını not alıyorlar ama bize bir plan verilmedi.Evet miyav çalıştırmak falan da saçma geliyor biraz zaten hiç konuşmayan bir çocuktan ben miyavlamasını nasıl bekleyebilirim ki
Urazinannesiqw kizcegunes olumsuz bir durum varsa belli kameralardan bakılabilir . Özel eğitimde sınıfta kamera olmaz yasaktır .
Urazinannesiqw kizcegunes bunu aile talep edebilir kendilerince geçerli sebepleri de olabilir bizim düşüncelerimiz başka olması gereken kurallar başkadır
Urazinannesiqw kizcegunes sınıfa kamera koymak kamerayı veli bekleme salonlarında velilere servis etmek özel eğitimin kalitesini arttırmaz . Özel eğitim yetkinlik ve iş birliği gerektirir.
kizcegunes Urazinannesiqw Özel özel eğitim kurumlarında kamera var hanımefendi. Ben devlette öğretmenlik yapıyorum devlette yok fakat özelde de kısa bir dönem çalıştım ve her özel kurumda kamera olması şarttır
MelisaUras Aras_Taha ben üniversitede özel eğitim stajı yaptım ve otizimli öğrencilere de ders verdim. Ders içeriği sürekli anlattığınız gibiyse kesinlikle değiştirmenizi öneririm.
kizcegunes Urazinannesiqw amaç dersin kalitesini arttırmak olsaydı haklı olabilirdiniz. Amaç öğrencinin her türlü istismarını korumak ve herhangi bir durumda öğretmenin kendini kanıtlamasını sağlamak. Atıyorum bir kriz anında çocuk kolunu vurdu. Kolu morardı veli gelip öğretmeni suçlarken nasıl izah edebilirsiniz bu durumu? Ya da ağır zihin engelli bir çocuğa istismarda bulunulsa? Olmayacak şeyler değil ne yazık ki.
Urazinannesiqw kizcegunes yok demiyorum bakanlık bunu istemiyor kurumlar kendilerini pazarlamak adına yapıyor bizzat müfettişler kameraları söktürüp gitti kurumlar yine bildiğini yaptı size anlatmak istediğim şey şu yasal değil
Urazinannesiqw kizcegunes ayrıca aynı şey devlet okullarında da olabiliyor ama orada kamera yok bakanlık aynı şekilde özel kurumlarda da istemiyor. Bunu benim düşüncem değil size kuralı söylüyorum . Boyle aktarılması işini digru yapan kuralına göre yapan kurumları zan altında bırakıyor .
Urazinannesiqw kizcegunes misal devlet okullarında veya kendi sınıfınıza kamera olması için talepte bulundunuz mu hiç en basitinden Ciner yazdınız mı hiç veya sosyal medyaya kamerayi gerektiren durumlar tabi ki var ama sizde biliyorsunuz ki kurumlar kamerayı eğitim için takmıyor , benim burada size katilmadigim şey şart demeniz ve var demeniz kamerasız çalışan işini olması gerektiği gibi yönetmeliğe uygun yapan kurumlar var ve maalesef sanki onlar yanlış yapıyor gibi bir algı oluşuyor
aserra Aras_Taha Merhabalar bildiğim ve gördüğüm tecrübeye dayanarak söylüyorum (3 yıl özel eğitimde çalıştım ve çok derslere girip izledim.). Öğretmen dersten çıktıktan sonra size bilgi vermek zorunda bu bilgiyi alabiliyor musunuz yani sağlıklı bilgiden bahsediyorum. Evde yapın demelerinin nedeni de şu devletin vermiş olduğu saatler otizmli çocuklarımız için yeterli değil. Aslında onların ilkokul eğitimi gibi her gün alması gerekiyor. Bu yüzden sizlere bunu söylüyorlar. İlgisiz olduklarını düşünüyorsanız. Tabii ki değiştirin en doğal hakkınız. Ama gitmeden önce çık araştırın. Aa burası iyiymiş diyip gitmeyin. Öncelikle size tavsiyem öğretmeninizin diplomasını görmek isteyin. Bunu size göstermek zorundalar. Her zaman eğitim planına uyulamıyor maalesef çünkü bunu ram da kontrol ediyorlar. Yapabiliyor mu yapamıyor mu? Ve yolunuzun daha çok başındasınız. İnşallah kısa sürer. Oturmadığını söylemişsiniz göz teması çalışmanızı söylemiş nedeni de şudur. Öğretmene geç alışır çocuklar. Göz teması kurmakta zorlanır. Anneyle babayla çok daha rahat olur bu. 40 dk ders sürersinde belki 5 dk anca kurar. 40 dk tamamını ders ile geçiremezler şuanda maalesef ki çocuğunuz buna müsait değil. Öncelik oturmasını sağlamak olmalı. Daha sonrasında yavaş yavaş sindirerek ilerlemeleri gerekiyor. Odanının boş olmasının nedeni de dikkatini yalnızca öğretmene verebilmesi. Arananının önünde olması kendi alanı içerisinde oyun oynayabileceğini öğrenmesini ve güvenli bağ kurmak. Otizm çok farklı bir durum. Ne down sendromuna benzer ne zihin engeline ne de fizik. Onların içlerinde yaşadıkları o mükemmel hayata girmektir amaç. Ve maalesef ki tek çaresi eğitim. İçinize sinmiyorsa değiştirin. Ama unutmayın ki gittiğiniz yerde sıfırdan başlayacaksınız. Yeniden öğretmene alışacak yeniden sınıfa okula hatta masaya sandalyeye alışacak. Hırçınlaşacak bazen yerlere atacak kendini bunlara hazırlıklı olarak değiştirin. Rabbim en güzel şekilde şifasını versin inşallah. Umudunuzu kaybetmeyin ne otizmli bireyler gördüm sahnede şarkı söyleyen oturup sohbet edebildiğiniz. İmkanınız varsa eğer aldığı eğitime bir kaç seansta siz ekleyin. Yüzme gibi aktiviteler yaptırın enerjisini atabilsin. Uzun oldu biraz hakkınızı helal edin. İnşallah haddimi aşmadan yardımcı olabilmişimdir.
Aras_Taha aserra Merhaba, ilk olarak tüm sorduğunuz soruları cevaplamak istiyorum 1-öğretmen çıktıktan sonra bilgiden ziyade evde ne yapmamız gerektiğini söylüyor 2-Evet devlet saatleri çok az osbli çocuklar için haftada sadece 2 seans(80 dakika) veriliyor 3- İlgisizmiler yoksa adapte süreci için mi olduğunu bende anlamıyorum 4-Öğretmen diplomasını görmek istemedim ben ama sorabilirim 5-Eğitim planı ile ilgili bize bir bilgi verilmedi kendileri not alıyor sadece 1 seans da neler yaptığını 6-Evet daha çok yeniyiz, öğretmen zaten bize sizinle değil bizimle göz teması kurması lazım bu yüzden masaya geçince rahat ederiz falan demişti Yorumunuz için gerçekten ama gerçekten çok teşekkür ederim haddinizi aşmak gibi bir kleime görmemiş olayın 😀 çok düşünceli bir yorumdu sağlıklı günler dilerim🐢