Kizlar selam herkese buraya bı çok kere bı çok konuda yazdım tekrar içindekini anlatamıyorum kimseye .Lütfen bana yardımcı olun.Benim 17 aylık bı oğlum var ve Crohn hastası bilmeyenler için söylüyorum bı cesit bağırsak hastalığı doğduğundan beri ishal problemi vardı.Kesitler şeklinde toplamda 8ay boyunca hastanede yattık bı kere 2 ay bı kere 2 ay gibi …Neyse oğluma bu sureclerde bir çok tahlil tetkik genetik testler aklınıza gelebilecek her test yapıldı .Bu genetik testlerde bir tane klinik önemi belirsiz bir değişiklik görüldü yani daha önce kimsede görülmemiş ve bı hastalık sebebi mıdır değil midir bilinmeyen genetik bı degisiklik görüldü.Tabi bu gen normalde zeka geriligi tarzı şeyler yapıyormuş ama dediğim gibi oğlumda ki o genetik değişiklik daha önce kimsede görülmemiş bı degisiklik.Noroloji doktorlari gelişimsel pediatri psikiyatri gibi bı çok bölüm gördü oğlumu biz Van’da yaşıyoruz ve hastane sebebiyle İzmir Ankara Erzurum gibi yerlere gittik ve buradaki doktorlar saydığım bölümler gördüler .Şimdi oğlumun durumuna geleyim;17 aylık henüz yürümüyor sıralıyor ama yürümüyor.Anlamli herhangi bir kelimesi yok sadece babildamalari var.Ve işaret parmağını kullanmıyor hala.Ama göz teması güzel ismiyle seslenince dönüp bakar komutlarinda hepsini anlamaz mesela elinde bı şey varsa ver dersem verir gel dersem gelir öpücük at bay bay yap gibi şeyleri yapar halkaları takar küpleri üst üste dizer iç içe geçirir.ama arabayı sürmez saklambaç oynar yakalamaya oynar sosyal ve güleç bı çocuk.Ama mesela her dediğimi anlamıyor hani şunu yap şunu getir gibi topu at desem atar .Hav hav nerde dersem camdan dışarı bakar ama her dediğimi anlamaz.Gelisimsel pediatri de takipliyiz ilk baktığında otizm mi diye sordum kesinlikle otizm değil diyebilirim dedi .Gelişim geriliği var dedi onu da hastane de çok yatmış olmasına bağlıyorlar .Yukarda bahsettiğim genetik değişikliği de doktorlar çok onemsemediler yani önemsiz gördüler .Şimdi benim merak ettiğim şey zeka geriliginin çeşitleri var hafif orta ağır gibi.Biz rehabilitasyon merkezine fizik tedavi için gidiyoruz.Oraya gelen bazı kişileri görüyorum konuşuyorlar yuruyolar yani çok ta anormal davranışları yok ama mesela biliyorsun ki zekasinds sorun var yani yasi gibi davranmıyor mesela bı çocuk var 16 yaşlarında çok rahat konuşuyor ama mesela yaşının konusmalari değil daha böyle saf hani nasıl diyim nerde nasıl konuşması gerektiğini bilmez deriz ya öyle yani.Benim oğlumda zeka geriliği varsa da ağır olmadığını biliyorum ama merak ettiğim hafif düzey zeka geriliği olanlar bebekken aileleri fark ettim ettiyse nasıl fark edildi .Lütfen lütfen etrafında böyle biri olan varsa bilen varsa ne olur yazın cildiricam artik