Ucansupurge Benim esim colyak hastasi. Biz eve bugdaydan olan hicbir seyi almayiz. Ben kendim ekmek yemem zaten. Esimin kendi ozel glutensiz ekmegi var, glutensiz un, glutensiz makarna vesayre. Normal bugdaydan olan makarnalari vesayre almam.
Corba icin un yerine misir nisastasi yada misir unu kullanirim. Bulgur da bizim eve girmez. Marketten bir sey aldigimiz zaman mutlaka, icecek dahi olsa, arkasini okuruz 😃 gluten iceriyormu diye. Akliniza artik ne gelirse seker dahi arkasini okuyun markasini arastirin.
Hazir kofte harci tavuk baharati vesayre almam icinde genelde gluten olur evde kendim yaparim.
Misafir geldimi esime ayri bir sekilde sofra hazirlarim, ekmegi yoghurtu vesayre salatasi ayri. Salata yoghurt ayri cunku misafirin kullandigi catal bicak girmemis olmasi lazim. Sadece misafir geldimi normal bugdaydan ekmek aliriz. Onun disinda disardada marketten alisveris yaparkende cok dikkat etmeniz lazim gluten iceriyormu icermiyormu diye. Ben yurtdisinda yasiyorum buradaki urunlerde genelde kanunen icerisinde ne var ne yok yazmak zorundalar burada rahatim, ama Turkiyede bazen icerigi dogru yazmadigini fark ettim (burdaki Turk marketlerinde de) ornek: salgam suyu aldik, apacik uzerinde GLUTEN ICERMEZ yaziyordu, sonra ben o markayi arastirinca icersinde bulgur da oldugunu ogrendim. Yani gluten iceriyor.
Yiyemediginiz seyler: buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda).
Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez.
Esim bu glutensiz diyeti ölene dek uygulamali, tedavisi yok ne yazik ki. Su an bebegim var ve onda da cikicak diye korkuyoruz. InsAllah yoktur cunku gercekten zor. Ozelliklede misafirlige giderken esimi herkes bildigi icin bana sorarlar nasil yapmamiz lazim diye. Gorumcem eltim bilir mesela ona gore yemek yaparlar, corbaya un atmazlar, tatliyi ornek muhallebiyi unla degil nisastayla yaparlar, bulgur yerine pilav vesayre. Basta insan cok zorlaniyor ama alistiktan sonra oyle yada boyle gidiyor. Kendim icin bile alacagim seyin arkasinda bakip okuyorum aliskanlik olmus artik.