nurelem Uyuyakalmak insanî bir durumdur, önemli olan namaza kalkma niyeti taşımaktır ki bu niyeti taşıdığınız halde uyuyakalmanız kasıtlı bir durum değildir ve kasıtlı olmayan durumlarda Allah kullarını affeder. Nitekim peygamberimiz “Her kim bir namazı unutur veya ondan gaflet edip uyuyakalırsa, onu hatırladığında hemen kılsın. Onun bundan başka kefareti yoktur” buyuruyor. Böyle durumlarda siz de kalkar kalkmaz geciktirmeden kılın namazınızı. Tabi kerahat vakti olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Mevzuyla ilgili çok hoşuma giden bir rivayet var, başka postta da paylaşmıştım burada da paylaşmak istiyorum: Peygamberimiz ashabıyla Medine’ye yaklaşmıştı. Sabah namazı vaktine de fazla bir zaman kalmamıştı. Mücahidler bütün gece yol aldıkları için, bir nebze istirahat etmek maksadıyla peygamberimizin emriyle bir yerde konakladılar. Peygamberimiz, “Sabah namazı vaktimizi kim bekleyecek, belki uyuyabiliriz.” diye ashabına sordu. Hz. Bilâl ayağa kalkıp, “Ben beklerim yâ Resûlallah” dedi. Bunun üzerine peygamberimiz mücahidler uyudular. O sırada Hz. Bilâl de namaza durdu. Uzun müddet namaz kıldı. Sonra çökmüş devesine yaslanarak sabah namazı vaktini gözlemeye başladı. Bu arada uykuya daldı. Mücahidlerin “İnnâ lillahi ve innâ ileyhi Râciun” demeleriyle ancak uyanabildi. Güneş doğmuş ve her taraf aydınlanmıştı. Peygamberimiz telaşla, “Ey Bilâl! Nedir bu yaptığın bize?” diyerek sitem etti. Hz. Bilâl, “Anam babam sana fedâ olsun yâ Resûlallah! Senin ruhunu tutan Kudret, benim de ruhumu tuttu bırakmadı.” deyince, peygamberimiz gülümseyerek, “Doğru söyledin.” buyurdu 😊 siz her daim kalkma niyet ve azminizi koruyun, Rabbim niyetinizin karşılığında sizin kalkmanızı kolaylaştıracaktır inşallah 🥰
Sadece beyaz akıntı görmeniz halinde ne kadar yoğun olursa olsun abdestiniz bozulmaz, fakat hastalık sebebiyle beyaz akıntı dışında bir akıntı geliyorsa bu durum abdesti bozar. Peki gördüğünüz akıntının beyaz akıntı dışında bir akıntı olduğundan emin misiniz? Farklı renkte bir akıntı mı görüyorsunuz veya doktorunuz mu söyledi beyaz akıntı dışında bir akıntı olduğunu? Bu konuda emin olmamız çok önemli çünkü eğer yoğun gördüğünüzü söylediğiniz akıntı sadece beyaz akıntıysa dışarı çıkmak size eziyet haline gelmeyecek ve namazlarınızı kılamama durumunuz olmayacak inşallah 🌺