Merhaba arkadaşlar.
Atopik dermatit hakkında burda çoğu postlara yazdım, fikir ve öneriler hakkında bilgi alışverişinde bulundum. Bildiğim uyguladığım önlemlerden de bahsettim, fayda sağlayabilmek ve benimde atladığım birşey var mı diye yine öneri almak için, hatırlayanlarınız bilenleriniz vardır.
Benim oğlumda 3aylıkken başladı ve şuan 22buçuk aya doğru gidiyoruz. Etkisi azalmasına rağmen hala devam ediyor, malesef tamamen geçmiş değil. Gerek doktor tavsiyeleri gerekse kendi araştırmalarım ve deneme yanılma yoluyla uyguladığım önlemler sayesinde çocuğumun bu süreci en rahat geçirebileceği yollara ulaştım şükür. Bu önlemlerimden tek başlık altında bahsedip sizlerinde yararlanmanızı istiyorum. Faydam olursa ne mutlu bana, gerçekten sevinirim🥰❤️
Moderatörlerden ricam postu sabitlemeleri. (Görünürlüğü ve ulaşılabilirliği açısından)
Öncelikle atopik dermatitin ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Bebekler doğduklarında bağışıklık sistemleri daha tam gelişmiş olmaz, büyüdükçe bu sistem güçlenmeye başlar ve ciltleri hassas ince doğarlar. Atopik dermatitde aşırı kuru hassas ciltli bebeklere konulan bir tanıdır. Malesef tedavisi yoktur, hassassiyeti azaltmak ve bu süreci daha rahat geçirmek için alınan önlemler vardır. Çoğu bebekte rastlanır. Bu durumu etkileyen genetik ve dış faktörler de vardır elbette. Anne babada alerji varsa, çocuklarının da atopik(alerjiye yatkın) olma ihtimalleri yüksektir. İlla olacak diye bişey yok olmayadabilir ama olma ihtimali daha yüksektir ki en büyük örneği kendim, bahar alerjim var(çayır polenlerine) oğlumunda büyük ihtimal benim alerji durumum dolayısıyla alerjiye yatkınlığı var. Çevresel etkenler olarakta; beslenme tarzı, steril ortam(nem, toz, ev tozu akarı vs) bu durumu tetikleyen faktörler arasında.
Bu durumu yaşayan annelerimiz öncelikle doktora başvurmalıdır. Hastanelerde immünoloji(alerji hastalıkları)bölümüne muayne olmalıdırlar. Doktorlar kanda ve deri testinde bu durumu değerlendirirler. Bu testlerin sonuç vermemesi yada yanlış çıkması, bebeğin küçük olmasıyla alakalıdır. Zira doktorumuz 3yaşından önce yapılan deri testlerinin sonuç vermediğini ya da yanlış sonuç verebileceğini söyleyip bize deri testini 3yaşından önce önermemişti. Sadece kanda alerji değerinie bakmışlardı.
Alerjiler, bebeklik alerjisi ise genelde 2-3yaşlarında geçer. Geçmez devam ederse ilerde astıma çevirme olasılığı çok yüksek. Astım hastalığının kökeni alerjidir çünkü. Dediğim gibi bebekler hassas doğdukları için büyüdükçe bağışıklık sistemleri güçlenir, ciltleri kalınlaşır ve hassasiyetleri azalır. Böylece bebeklik alerjilerini geçirip tamamen atlabilirler.
Şimdi sizlere kendi aldığım önlemlerden bahsedeyim.(sizlerinde şimdi anlatacağım dışında önlem ve önerileriniz olursa lütfen bu postta paylaşırsanız sevinirim, hem benim, hem başka insanların faydalanması adına) öncelikle bebeğimize kullandığımız tüm ürünlerin temiz içerikli olmasına dikkat etmeliyiz. Bunlar; şampuan, duş vücut losyonu, deterjan, ıslak mendil vs gibi ürünler. Bebeklerimizin banyo sürelerini mümkün olduğunca kısa tutmalıyız, 4-5dkyı geçirmeden çıkarmalıyız. Çünkü suda atopiyi tetikeyip kuruluğu arttırıyor. Banyo suyu soğuğa yakın ılık olmalı ve bebeklerimizin vücutlarına banyoda kese-lif yapmamalıyız, sadece elimizle köpürtüp iyce durulamalıyız.(hatta doktorlar sadece suyla yıkanması gerektiğini bile söylüyorlar) banyodan çıkarır çıkarmaz, bebeğimizi fazla kurulamadan, cildi nemli kalacak şekilde bütün vücudunu atopicontrol kremleriyle nemlendirmeliyiz. Ve bu nemlendirme işlemini günde en az 2kere sabah akşam tekrarlamalıyız. Kıyafetlerini pamuklu tercih etmeliyiz ve asla yünlü, triko kıyafetler tercih etmemeliyiz. Vücudunu sıkmayan, bol ve rahat kıyafetler tercih Edip tek kat giydirmeye özen göstermeliyiz. (Terlemekte atopinin artmasına sebep olacağı için bebeklerimize terletmemeye, bunaltmamaya özen göstermeliyiz) kıyafetlerini çift durulama yapıp, ütüleyip giydirmeliyiz. Yumuşatıcı gibi ekstra ürünler kullanmamalıyız.
Bütün bu saydığım önlemler kaşıntı ve kızarıklığı söndürüp süreci daha da kokaylaştıran önlemlerdir. Hastalığın tedavisi değildir, tamamen geçirmez ama dediğim gibi süreci kolaylaştırıp bebeklerimizin daha hafif atlatmasını ve daha rahat geçirmesini sağlar. Tamamen geçme durumu, eğer bebeklik alerjisiyse kendiliğinden gelişecek bir süreçtir.
Beslenme olayına değinmedim. Benim çocuğumda besinlerin tetiklediği bi durum yok çok şükür. Sizlerin bebekelrinizde besinlerinde reaksiyon gösterdiği kızarıklık döküntü kaşıntı durumu varsa o durumlara dikkat ederek bebeğinize diyet uygulamanız tavsiyemdir. Zaten bu durumu yaşayan annelerde bilir. Besin alerjisinin faklı belirteleri (kakada kan ve mukus) ve tetkikleri (gaita testi) de oluyor.
Herkesin çocuğuna şifalar diliyorum. Çocuklarımız hep iyi hep sağlıklı olsunlar, hiç canları acımasın yanmasın. Allah’ım korusun sakınsın🙏🤲❤️🌸
Paylaşmak istedim🥰 sağlıcakla kalın🌸