A_12ynr güzel kardeşim siz bu fetvayı yanlış anlamışsınız. Böyle birşey var ama eksik bir bilgi. Ben size geniş bir şekilde izahta bulunayım. Bu arada ben de hocayım bilgilerime güvenebilirsiniz 😊
Fidye sadece iyileşme umudu olmayan ve ileri derecede yaşlı olanların ömürlerinin sonuna kadar oruç tutamayacakları belli olduğu için verdikleri paradır. Hamile ve emziren kadınların durumu geçici bir durum olduğu için fidye vererek borçlarından kurtulmaları mümkün değildir. Durumları oruç tutmaya müsait olduğunda günü gününe kazalarını tutmakla mükelleftirler.
Bir de kefaret dediğimiz bir kavram var ki genel anlamda ceza terimi olarak kullanılır. Orucu kasten bozanların vermesi gereken kefaret dışında başka bir kefaret cezası daha vardır ki bu ceza hanefi mezhebinde olanlar için değil sadece şafi mezhebinde olanlar için geçerlidir.
Şafilerde iki durumdan ötürü kefaret gerekir; oruç borcu olduğu halde mazereti yokken ihmalinden dolayı kazalarını tutmayıp bir sonraki Ramazan ayına ulaşan kişiler kazalarının olduğu gün kadar fidye verirler. Fidye miktarı o yıl için belirlenen fitre miktarıdır. Bir de hamile ve emziren kadınların ruhsattan yararlanıp oruç tutmaması halinde bu ruhsatı kullanma sebebine bakılır. Eğer bebeğin sağlığından endişelenip oruç tutmadıysa tutamadığı her gün için hem kazasını tutar hem fidye vermesi gerekir, kendi sağlığından endişelenip oruç tutmadıysa fidye vermesi gerekmez sadece kazasını tutar.
A_12ynr şayet özürleri çocuklarıysa bazı alimlere göre; r her gün bir fakiri doyurmak gerekir. (Buğday, pirinç veya hurma) Cinsinden insan yiyeceği verilmelidir.
Sizin bahsettiğiniz bu durum benim son paragrafta sözünü ettiğim şafi mezhebine ait bir cezadır. Yani kişi kendi sağlığından endişe ederse sadece kaza, bebeği için endişelenirse hem kaza hem kefaret gerekir. Kefaretin bedeli sizin bahsettiğiniz gıda ölçülerinin nakdî halidir ki o da bu yıl 70 tl olarak belirlenen fitre miktarıdır. Kısacası iyileşme umudu olmayan hastalar ve ileri derecede yaşlı olanlar dışında hangi kategoride ve hangi mezhepte olunursa olunsun kesinlikle kazasının tutulması gerekir. Farklılığın olduğu tek nokta kazanın yanında ayrıca kefaret gerekip gerekmediğidir 🌺 Minico