Selyn güzel kardeşim yazımın neresinde “zorundasınız” ifadesini kullandım? Bir iki gün denenmesi kalbin mutmain olması için güzel olur. Bu bir zorunluluk değildir. Hakikaten bu kadar uzun yazdığım açıklamamda tek amacım güzelliklere vesile olmakken “strese sokuyor” demeniz çok üzücü. Fıkıhta genişlik bulunan hiçbir mevzuyu şimdiye kadar zorlaştırmadım ve her zaman dinimizi sevdirmek için çabalayıp duruyorum. Buradaki durum ise tamamen sağlığı ilgilendiren bir boyut ve özellikle altını çizdiğim kısım anneye veya bebeğe olumsuz etkisi olmayacaksa bu ruhsatın kullanılamayacağıdır. Her annenin durumu birbirinden farklıdır, burada açılan postlara bile bakacak olsanız görürsünüz ki daha birkaç aylık bebeği olduğu halde zorlanmadan oruç tutanlar ve süt miktarında azalma yaşamayanlar var. Tabi ki bunun aksi örnekleri de var. Ay olarak daha büyük bebekleri olanlar ek gıda gibi bir kurtarıcıları varken bile süt miktarının azalmasının olumsuz etkisini görebiliyorlar. Bu sebeple fetva kişiye özel verilir. Birinin kaldırabileceğini diğeri kaldıramayacağı için “ruhsat” diye bir kavram vardır. Bir anne kendi sağlığı olumsuz etkilenmeyecekse ve süt miktarında azalma olmayacaksa bu ruhsattan yararlanmasına gerek yok demektir. Hüküm fazlasıyla açık ve nettir. Sizin “bana göre daha sevap” demeniz durumu öyle yapmıyor. Fıkıh bence’lerle konuşulmayacak kadar hassas ve derin bir mevzudur.
Kaldı ki bu konuda soru soran başka birine şu şekilde bir açıklama yaptım:
[silindi] sadece bir gün bile olsa kendinizi denemeniz kalbinizin mutmain olması için daha isabetli olur. Fakat dediğiniz gibi kesin bir şekilde su içmediğinizde sütünüzün olmadığını biliyorsanız tecrübenize dayanarak oruç tutmayabilirsiniz. Sonrasında tutamadığınız her gün için kazasını tutarsınız
Yani gördüğünüz gibi strese sokmak gibi bir amacım yok. Elimden geldiğince herkese olabilecek en mutedil çözümü sunmaya çalışıyorum. Sizin durumunuza gelince, bu fetvayla kimseye bir dayatmada bulunmuyoruz. Tutmamayı tercih edebilirsiniz. Fakat bu tercihiniz sizi bence’lerle hüküm verme yanlışına düşürmesin. Fetva ortada durur, dileyen dilediği şekilde hareket eder 🌺
Melekhnm