Geceninannesi01 Arkadaşlar burda çok yorum okuyorum ve gerçekten bununla ilgili çok yanlış düşünceler var .. olabilir geç konuşabilir çocuklar yada parmak ucu yürüme olabilir hepsi olabilir ama burda lütfen işin bilir kişilerini dışarda tutarak … bu tarz şeyler normalleştirildiği için bir çok belkide otizimli bebek geç kalarak öğreniliyor ve hayatlarını zora sokuyorlar .. Adı otizim olmasada dikkat eksikliği vb bir sürü şey olarak değişiyor .. Benim arkadaşımın oğluna Otizim teşhisi konuldu .. 15 AYLIK .. Doktorun söylediği bu dönem en az 10 tane anlamlı cümle bekleriz . İsme sürekli tepki vermesi ve dikkat süresi .. Akranlarıyla iletişime geçebilmesi .. En az 4-5 Verilen komutları alması .. ( al - ver - tut - gel - otur - ye - iç -) Bu süreçte hareketlerinin yavaş olması bir etkenmiş .. Doktoru yurtdışı bağlantılı olduğundan kaynaklı Türkiye’deki doktorların 3 yaş öncesi tanı koyulmaz diye ifade ettiklerini bu yüzden çok geç kalındığını söyledi ve psikologların bir çocuğun çocuk gelişimdiler kadar fark etmediklerini direk otizmle çalışan doktorların daha doğru teşhis koyduğundan bahsetti .. Erken fark edildiğinden kaynaklı çok çabuk ilerleme kat edeceğini söyledi ve ne kadar erken o kadar iyi dedi .. Şuan bir Whatsapp grupları ve sürekli video isteyip takipte kalıyor gerçekten çok memnunlar ama bir kaç gündür buradaki yorumları okuyorum her şeyi normalleştirmeye çalışıyorlar çok tuhaf ..
Eftelya-29 Geceninannesi01 3 yaşına kadar konuşmayıp ondan sonra lıkır lıkır konuşan çok tanıdığım var biraz abartı olmuş bence
Olimbonii Geceninannesi01 yani 15 aylik bebek henuz 1 yas 3 aylik 10 anlamli cümle kuramaz ki tamam gel git baybay bunlari yaparda cümle kuramaz yani hadi bitane kurdu 10 taneyi hangi 15 aylik cocuk kuruyor bilmiyorum
okuyananne222 Yildiz52 çocuğum 18 aylıkken babıldamaya başladı Tedbir amaçlı 50 uzman değerlendirmesinden geçti her şeye de oti demekten vazgeçin boşuna anne babaları strese sokuyorsunuz… (Postu açana ithafen)
Geceninannesi01 Yildiz52 konuşma değil Baba - dede - bu - mama gibi kelimelerdeki bahsediyor ve sadece konuşma olarak düşünmeyin bir çok değerlendirme yapılıyor ben sadece aklımda kalanları söyledim :)
Geceninannesi01 Eftelya-29 sadece cümle ve konuşmadan bahsedilmiyor ama geç konuşmada gelişim gerilidir 🙏🏻
Aysegul93 Eftelya-29 evet yeğenim 3.5 yaşta bir konuştu tam konuştu şu an laf ebesi oldu güç yetmiyor
Geceninannesi01 Leyla0613 çocuk gelişimciden sonra özel psikolog götürdüler onaylandı koyabiliyorlarmış
RobinScherbatsky Geceninannesi01 10 kelime demek istediniz sanırım zira çocuklar neredeyse 2 yaşında cümle kurmaya başlıyor
Yildiz52 okuyananne222 bana mi diyorsun bacım herşeye otizm diyen ben değilim yalnız 15 aylık bebek nasıl cümle kursin
Geceninannesi01 okuyananne222 Sadece tek bir değerlendirme ile bu teşhisin konulmadığını biliyorsunuz umarım :)
maysa-19 Geceninannesi01 herkez cümle anlamış kelimemi demek istedin.aslinda uyaran eksikliği gelişim geriliği otizm yada başka ne varsa bunlar birbirine karıştırılıyor olabilir.mesela şuan bizde gidiyoruz ve doktor bu tür durumlarda tanı koymakta zorlanabiliyoruz dedi.cunku otizm bariz belirltileri yok kopuk kopuk ama var bişey çocukta ben hissediyorum farkediyorum.konusmasi üç yaş çıktı otizm değil ama yaşıtlarından bir yıl geride.bence bu kötü bişey.kotuden kastım yoğunlaşıp o açık buyumemeden kapatılmaya çalışılmalı.her çocuğun gelişimi farklı evet ama baktınız iki şey ters gidiyor üçüncü de olsun diyip beklemeden bı uzmana gitmek en güzeli.otizm değilse bile belki başka bı şey farkeder doktor ona göre önlem alınır.
Geceninannesi01 maysa-19 kesinlikle doğru cümleler bu yanlış yazmışım bir kelimeyi bu yüzden yanlış anlaşılmış sanıyorum ama kötü bir şey değil tabiki sadece önem alınmasından bahsediyorum
lyl0742 Geceninannesi01 oğlum 15 aylık baba, dede, anne, mama, gel, hadi, cici, cıs, git, ıııı, acıdı dışında bişey söyleyemiyor otizm belirtisimi nasıl cümle kursun çocuk kelime demek istediniz sanırım?
okuyananne222 Birbebekkkbircicek kaçıncıdır aynı soruyu soruyorsunuz farkında mısınız Cevap verdim daha önce size Sevgiler
Simy Geceninannesi01 otizimli bir kızım var ve taniyi iki yaşında aldık şuan dört buçuk yaşında iki buçuk yıl dirda özel eğitim görüyor ve kaynaştirma olarak ana okuluna gidiyor baya yol kat ettik ama hala asamadıgimiz bir çok şey var yeni daha üç lu kelimelere geçtik cümleyi tam kuramıyor ve benim kızım gel git bay bay yaomazfi göz teması yoktu ismini seslenince bakmazdi acıkınca ağlamaz yemek versen yerdi bu bebekligimde bile böyle idi gece memeye bile kalkmazdi uyansa bile aglamazdi parmak ucunda hiç yürümedi emeklemeyi yaşıtlarına göre yaptı yürümeyi yaşıtlarına göre yaptı ama bir çok şeyi yaşıtlarına göre yapmıyordu şüphenip doktora götürdüm 15 kek ve doktor bana 15 aylık bı bebekten ne bekliyonuz dedi gayet normal dedi ama içimi kemiren bişe vardı hissediyordum iki yaşına gelince tam pandemiye denk geldi araştırarak üç doktora götürdüm en son Ümraniye araştırma hastanesinde bı doktora götürdüm okadar işinin ehli bir doktordu ki daha kapıdan girer girmez otizim dedi ismini çünkü bariz belli ediyordu kızım özel doktorlara götürdüm hepsi otizim dedi ve iki buçuk yıl dirda eğitim alıyoruz çok şükür ilerliyoruz daha tam yaşıtlarına göre değilse de ilerliyoruz yavaş yavaş Ama 15 aylık bir bebek bay bay gel git ve ismine dönüp size tapki.vermesi lazım göz teması kurması lazım en öncelikliler bunlar kelime değil bir bebek örneğin Aslı gel gel diyince atiliyorsa ve göz teması kuruyorsa sorun yokturdur bana göre ama bu bir yaisna geçmiş hala gel diyince gelmiyor da göz teması yoksa ismine bakmiyorsa orada sorun vardır mutlaka
Birbebekkkbircicek Simy çok geçmiş olsun öncelikle umarım tez vakitte yaşıtlsrınını yakalar kızınız. Benım oğlum 19 aylık herşey normal ver deririm verir gel derim gelir göz teması var işaret etme herşey var merak ettiğim sizde parmakla işaret etme , ve yabancılama yani yabancı biri kucağına alınca ağlama olayı var mıydı
Geceninannesi01 Simy gerçekten bahsettiğim tam olarak bunlardı özel eğitimle tamamen geçebilen bir durum teşekkür ederim beni açıkladığınız için geçmiş olsun demeyeceğim çünkü bu bir hastalık değil geçebilen ve kesinlikle tamamen eğitimle alakalı olduğunu düşündüğüm bir durum ..
Simy Birbebekkkbircicek amin inşallah parmak ile işaret ederek isteme tüm çocuklarda var yabancı biri alsa benim kızım asla aglamazdi normal olan da ağlaması yabancı birinin kucağına gidince çünkü yabancı sonuçta tanımıyor ağlaması normal yani benim kızım asla bişe isterken dahi eliyle işaret etmezdi ağlardı bağırır çağırır di yabancı da kucağına alsa odun gibi dururdu aglamazdi kimilda mazdı
Birbebekkkbircicek Simy anladım parmakla işaret etmeme de otizm belirtisi sizin kızınız parmakla ediyormuş peki mesela işaret ettiğiniz yöne bakar mıydı
Birbebekkkbircicek Simy hayvan puzll yapar mıydı mesela ineği getir gibi bişey dediğinizde getirir miydi
Simy Birbebekkkbircicek yok bakmazdi topu getir derdim getirmezdi parmakla işaret etmezdi benim kızım da
Simy Birbebekkkbircicek hayır yapmazdı eğitim ala ala şimdi yapıyor hep kendi basian birşeyler yapardı kendi bildiği ni bn okadar oyun kurardim ama hiç birine katılım sağlamaz di
Emily37 Geceninannesi01 oğlum 15 aylıkken cümle falan kurmazdı.3 yaşındayken konuşmaya başladı.Burda otizm belirtilerini okuyorum maşallah hepsi benim oğlumda vardı ama oğlum otizm falan değil.şuan 14 yaşında ve çok şükür hiçbir sorunu yok.Şimdi kızım var 3.5 aylık ve oğlumu nasıl büyüttüysem öyle büyütüyorum gelişimi şimdilik güzel umarım böyle olmayada devam eder🤲🤲
Geceninannesi01 Emily37 kelime hatası olmuş çok özür diliyorum tekrardan fakat tek bir belirti asla olamaz sadece genele odaklanmak gerekiyor bunu söylemek istemiştim aslında sağlıkla büyüsün 🙏🏻