Beyzamnnt 16 aylık oğlum var asla ama asla evde kısıtlamıyorum. Bütün dolapların içini günde belki yüz defa boşaltır bazen o toplar bazen ben toplarım. Çamaşır mak çamaşır atacağım zaman beraber yapıyoruz. Önüne çamaşırları koyuyorum hadi oğlum at içine diyorum tek tek atıyor. En son mak kapağını kapatıyor, bana deterjan ve yumuşatıcının yerini gösteriyor bunları koy der gibi. Bulaşık mak içini kendi kendine boşaltıyor yere koyuyor ben yerden alıp yerine yerleştiriyorum. Kendi çekmecesinden çoraplarını pijamalarını çıkarıyor ben katlıyorum hadi yerleştirelim diyorum kendi kendine yerlerini bile doğru olarak yerleştiriyor. Oyuncaklarla asla oynamıyor. Çocukları ev işlerine dahil etmek motor becerilerini geliştiriyor ve onlara öz güven veriyor. Bunu bol bol gözününüz çocuğunuzun üzerindeyken siz de yapabilirsiniz. Bir süre sonra hoşuna bile gidiyor. Ben evi süpürürken onun eline de viledayı veriyorum siliyormuş gibi çabalıyor. Tv izleme konusunda bu zamana kadar hep dikkat ettim izletmedim. Daha yeni yeni günde 10 dk izletiyorum. Onda da arkadaşım eşek bakkal amca şarkısını açıyorum. Onları çok seviyor. Birer kez onları izliyoruz ben de eşlik ediyorum söylüyorum. Kendisi de el çırpıyor oynuyor. Sonra kapatıyorum aa oğlum elektrikler gitmiş diyorum. Yapacak etkinlik aktivite bulamıyorsanız günlük işlerinize bebeğinizi dahil edin. Evet bizim için yorucu oluyor ama onlar için gelişimlerini destekliyor. Ayrıca uzanabileceği çekmeceleri dolap içlerindeki kesici delici ona zarar verecek şeyleri kaldırın ve oraları açıp kapamasına müsade edin. Bırakın keşfetsin bol bol. Kelime olarak bilemiyorum her bebeğin gelişimi farklıdır. İlla aynı anda tüm bebekler şu kadar kelime bilecek diye bir şart yok. Mesela biz 16 ayda; anne, baba, dede, anneanne, nene, barbar, hav hav, turşu, bak, dur, yok, evet, hayır, gel,git, karga ve bikaç kelime daha söylüyoruz. Tabi bunları tam net söyleyemiyor ama çabalıyor. Bol bol gün içinde bir kelimeyi tekrarlayın. İnanın günde belki benim ağzımdan 100 kere kedi kelimesini duymuştur. Bak oğlum kedi uyandı bak oğlum kedi yemek yedi bak oğlum kedi banyo yaptı gibi cümleler kuruyorum. Bir günümüz kedi kelimesiyle geçiyor. Ertesi gün bakıyorum ki kedi kelimesini öğrenmiş ve söylüyor. Bu şekilde yaparak öğretebilirsiniz.