Tugkaninannesi benim bebeğim de 12 aylıkken emekleyip 16aylıkken yürümüştü 🙂 konuşma olarak da mesela şuanda 2.5 yaşında ancak yeni yeni cümle kuruyor birçok nesneyi eşyayı vs tanıyor ama dediğim gibi telaffuz etmesi biraz geç oldu , kıyaslama yapmak istemiyorum ama arkadasımın da kızı var bizden 4ay küçük hem daha erken yürüdü hem de erken konusmaya başladı şuanda daha iyi konusuyor oğlumdan ancak oğlumun da gözlemlediğim hatta içinde bulundugum durumlardan dolayı söylüyorum; akranlarına göre müthiş ilerleme var örneğin; alfabeyi ezberledi sayıları 30a kadar söylüyor puzzle filan müthiş yapabiliyor diyorum ya her bebek farklıdır kıyas yapmak saçma olur, zaten otizm bambaşka bişey ;
hafif otizmli öğrencilerim oldu, evet göz teması nerdeyse yoktu zorlamayla bikaç kez tekrarlamakla bakıyorlar
kendi hallerinde ve tekrargelen hareketleri oluyor kimisi sürekli el cırparken kimisi kendi etrafında dönüyor…
iletişim kurmayı cok sevmiyorlar
kendi kendilerine konusuyorlar kendilerini soyutlanmış bir dünyaları var çevresiyle ilgilenmiyorlar mesela bir öğrencim kendi kendine şarkı mırıldanırdı sürekli…
komut almıyorlar ancak bizi tanıdıkları için yabancı görmedikleri için ve alıştıkları için ne söylesek yapıyorlar
agır otizmli öğrencilerimde de bu anlattıklarımın agırlasmıs halini düşünün. Artık kendine ve etrafına zarar verme boyutu da var tabi.
Yani demem o ki otizm demek için hem erken hem de anlattıklarınız için otizm demek yanlış olur sonradan gördüm ki post eskiymiş🙂
evde eğitime gelince; bir süre özel eğitim hocasıyla çalışmanız önemli tabi oğlunuzun gidişatına göre karar verin hareketli olması mesela ne gibi şeyler yapıyo?? Bunları gözlemleyin, örnegin oturtup bi kitap boyama yaptırıyormmusunuz kitapların resimlerini inceliyor mu puzzle yapıyor mu? Oturdugu yerde ne kadar süre kalıyor? Hiperaktiflik mi var ?
bunları gözlemleyip zaten zamanla körelicektir eğiitmle..ancak tavsiyem havalar güzellşince bol bol park gibi sosyal alanlara götürmeniz, hem enerjisini atıcaktır hem de konusması sosyallesmesi yaşıtlarıyla vakit geçirmesi acısından önemli…
evde ona bol bol sorumluluk verin şunu getir bunu yap gibi cok hosuna gider cocukların..
bol bol konusun o konusmasa da siz anlatın
kitap okuyun
sosyalleştirin dediğim gibi park olabilir oyun gurupları olabilir kreş olabilir çalısıyosanız bunları düşünebilirsiniz ama geç yürümesinde geç konusmasında bir sorun yok içiniz rahat olsun biz de öyleyiz kusura bakmayın baya uzun yazdım 🙂🌸🌸