Eliffymn Yazdıklarınızın, benim söylediklerimle hiç alakası yok ama beni etiketlediğiniz için cevap vereyim. Normalde yazmayacaktım ama hala saçma sapan bana laf atanlar var.
Evet barbie mevzusuna vs ben de katılıyorum, durumla alakası olmasa da. Bahsettiğiniz aile yapısı bana da uygun değil, fakat birilerinin hayatının gerçeği bu malesef.
Bana da 6 aylıkken buçuk kınası yapılmış ama beyaz elbise giydim diye de yukarılarda bahsi geçenler gibi reşit olur olmaz evleneyim derdine düşmedim. Lisansımı bitirdim, işe başladım, yüksek lisansımı bitirdim 26 yaşımda evlendim. Ama burda sorun bakalım kaç kişi buçuk kınasından haberdar, ama görüyorum bir çok kişi 20 yaş civarlarında evlenip evlendiği yıl anne olmuş. Eleştirmek amaçlı söylemiyorum, herkesin kendi bileceği iş, örnek vermek için söylüyorum.
Keşke dediğiniz gibi bunlara, bebeğe giydirilen beyaz bir elbise ya da 6 aylıkken yapılan kına sebep olsaydı da yasaklanması çözüm olurdu. Çocuk gelinlerin, ailesinin baskısından kaçıp erkenden evlenip bir de kocasından şiddet görenlerin, daha kendisi çocukken çocuk sahibi olup evin yükünü çekenlerin vs sonu gelirdi. Bunların tamamının malesef geleneksel Türk aile yapısıyla ve ailenin sosyoekonomik durumuyla alakası var. Buçuk kınası yapıldı diye, beyaz elbise giydim bunu fotoğraflarımda gördüm diye ömrüm boyunca içinde bulunduğum aile yapısına ters bir evlilik mi yapacaktım yani? Annem de çalışırdı babam da, ikisi de üniversite mezunu, evin işlerini babam da yapardı annem de, bize babam da bakardı annem de. Şimdi benim kendi ailem de aynı, eşimle her şeyimiz eşit.
Siz belki istisnasınız diyeceğinizi varsayarak bambaşka ve epey de geniş bir örnek vereceğim. Hiç hristiyanların vaftiz törenlerine şahit oldunuz mu bilmem. Bebeklere giydirdikleri elbisenin gelinlikten farkı yok. Ama hristiyanların çoğunluğu oluşturduğu İtalya’da evlilik yaşı ortalama 35 civarı, evlilik oranı ise çok düşük. Burda yazılanlar gibi bebeğe giydirilen beyaz bir elbise evliliğe dayatma olsaydı İtalyanların evlilik yaşı gelince koşa koşa evlenmesi gerekirdi.
Evet bebeklerin yetişkin gibi giydirilmesini ben de hoş karşılamıyorum. Ama burada durum farklı, zaten bazı yörelerin kültüründe bebeğe buçuk kınası yaparken beyaz elbise giydirmek ya da bindallı giydirmek var. Yani orada bu kıyafeti sadece yetişkin kıyafeti olarak görmüyorlar.
Hanımefendi geleneğini temiz bir zihniyetle sürdürmüş, bunu sanki daha şimdiden bebeğine evliliği empoze etmeye çalışıyormuş gibi göstermenin anlamı yok.
Rica ediyorum başka kimse de bana cevap yazma zahmetine katlanmasın. Düzgünce cevap verenlere saygım sonsuz. Yukarıda da bir hanımefendi sağolsun düzgün bir üslupla yazdı amenna, her ne kadar benim eğitimci olduğumu bilmeden okulun içini bana açıklamaya çalışmış olsa da. Googledan bulduğu iki satırla veya alttan alttan laf sokmakla cevap vermekten öteye geçemedi bazıları. Yeterince uzadı konu, bazıları çirkinleşti, hiç gerek yok böyle şeylere.