Linaaa19 Ben kendim de dahil,çocuğuma bütün aşıları yaptırıyorum özelleri de yaptırıyorum.
Aşılı ve aşısız olmak, çocuğuna aşı yaptırmak veya yaptırmamak... Herkes okuyor araştırıyor. Bugün sokakta 50 kadın çevirsem, 50si de pilavı farklı yapıyordur.
Çocuğuna çeşitli sebeplerden ihtimallerden korkup aşı yaptırmamayı seçmiş ve tercih etmiş anne babayı yargılamam.
Ancak çevremde aşısız olan daha doğrusu aşılatmayı uygun görmeyen tanıdığım çok kişi var (şuan kafadan 30-40 kişi geçti daha da vardır)
Kimisi akrabam,kimisi arkadaşım kimileri de ahbap tanıdık.
Çocuğu aşısız olduğu için, kreş/ilkokul/lise döneminde çeşitli mikropları kapıp yoğun bakımlı günler geçirenler var.
Annemin kuzeni çocuğunu kaybetti tetanoz aşısı mevzusundan.Arkadaşım da doğumda yapılan hepatit ve diğer aşıları yaptırmamıştı,sonu acı oldu.
Aşıları olmadığı halde 43 yaşında ve herhangi bir büyük hastalık geçirmemiş (kış gribi,nezle vb hariç) hayatına devam eden tanıdığımız bir aile ahbabımız da var.
Her şey aslında ihtimaller, olası yan etkiler... onlar bunlar...
Ben,aşılı olsaydı hafif derece ile atlatabileceği bir hastalıktan bir insanın nasıl eriyerek öldüğünü gördüm.
Bu durum kişisel tercih meselesidir.Ancak sonuçları toplumu da etkiler, üzücü bir sonuç yaşanırsa anne babayı da en başta etkiler.
Yani ister aşı olsun,ister bebeğinize alacağınız ilk adım ayakkabısı ya da vereceğiniz okul...
Evet ihtimaller mevcut.Sonuçlara her türlüsüne hazır mısınız? Bence insan kendine bu soruyu sormalı.
Ben oğlumun rotadan 2-3 kg kaybetmesine, 1,5 ay yoğun bakımda yatma ihtimaline veya meningokok kapıp ağır tahribatlı kalmasına/ölmesine,hepatit kapıp başına neler neler gelmesine,kızamık kabakulak vb geçirip bir ihtimal de olsa işitme kaybı yaşamasına hazır değilim.Cesaret edememedim.
Malesef ki bunları yaşamış tanıdıklarım var.
Aşı tamamen korumaz mesela bunu biliyorum,aşı olunca atlatması daha kolay bunu da biliyorum.
Bu arada bilginiz olsun,hem sizin hem başka bilmeyen aileler de varsa.
Teyzem almanyada yaşıyor,çocukta aşı yoksa hiçbir okula almıyorlar.Mesela ben ilerde oğlum kabul edilirse diyelim yurt dışında da eğitim almak istedi,gidebilmesini isterim.Veya afrikaya hindistana çine gitmek gezmek istedi bizim gibi, rahatla gidebilmesini isterim (gerçi bazı ülkelere giderken gelirken ayrı aşılar yaptırılıyor da o ayrı bir konu)
Yaptırın ve ya yaptırmayın ama bence geniş düşünün.Sadece duyumsamalara bakmayın,herkes bir şey söylüyor.