06082020 genel olarak migrosta bulunuyor. Kuruyemis ekmek un makarna. Aktuel urunleri takip ederseniz hemen hemen ayda1 a101 ve bime de cok uygun fiyata geliyor un aburcubur kekcips kraker. Ozel olarak da dogaevinizde ve glutensiznokta diye İnternet siteleri var. Ara ara guzel indirimler oluyor cok alisveris yaptim cok ozenliler. Onun disinda mercimek nohut pirinc fasulye bunlari ozellikle glutensiz almiyorum. Bol suyla yikayip tuketiyorum. Sebze ve meyve zaten serbest. Et olarak tavuk eti marketten aliyorum herhangi bir rahatsızlık yasamadim. Ama kiyma icin ayni seyi soyleyemem. Kofte cekilen makinelerde, koftenin icine ekmek de konulabileceginden gluten bulasir diye hic tuketmiyorum, bu soyledigim disaridan market veya kasaptan alacaksaniz. Kendiniz kurban etini temiz bir makinede cekip verebilirsiniz.
Onun disinda durumunuz musaitse tefalin rkmek yapma makinesini aldim. Kendi ekmegimi orada yapiyorum. Tek seferde 1 kg ekmek yapiyor 3 4 gun yiyorum sonra tekrar yapiyorum. Eger durumunuz musait degilse istanbul halk ekmek sitesinde satiyor. 50 gram ekmek 85 kurus. 20 50 100 200lu olarak satiliyor. Kargo parasi da aliyor fakat markette satilana bakarak cok daha hesaplı yine de.
Bir de soyleyecegim evinizde mutfaginizda gluten bulasina cok dikkat edin. Tahta kasiklar teflon ve granit, daha once glutenli bir seye dokunduysa icine hapsediyor ve glutensiz bisey yapacaginizda onlari kullanirsaniz yemegin icine gluten bulasiyor. O yuzden cocugunuza kullanacaginiz teflon tahta kasik ve granitleri tekrar almaniz gerekir. Celiklerde bir sikinti olmuyor cunku icine cekmiyor gluteni. Firininizda daha once glutenli birsey pisirdiyseniz su ve sabunla cok guzel temizleyin ardından glutensiz yiyecek pisirin. Ayni sekilde ocaginizda ayni anda hem glutenli hem glutensiz yiyecek pisirmeyin. Glutenli pisen yiyecekten cikan buhar glutensize siziyor ve icine bulasiyor. Dus jeli dis macunu ve el sabunu da colgate, farmasi ve eyup sabri tuncer de uygun fiyatli var.
Size son tavsiyem ambalajli urun alacaginizda mutlaka icindekiler kismini okuyun. Icindekiler kisminda supheli bir sey varsa asla yedirmeyin. Pakette gluten icermez veya gluten free yazisi mutlaka olsun.
Ilaclar da sikinti. Colyakla yasam derneginin sitesine girerseniz hangi ilaclari guvenle kullanabileceginiz yaziyor. Yazsa bile siz muayene esnasinda mutlaka colyak hastaligini söyleyin doktorunuz ona gore yazsin ilaci.
Bir de instagram kullanıyorsanız bihter uydu diye bir hesap var. Bihter hanimin oglu da 4 yaşında çölyak tanisi almis. Kendisi guzel glutensiz tarifler paylaşıyor, colyaklilarin haklari konusunda bilgi veriyor, durumu musait olmayan hastalara yardim ediyor, hastalik hakkinda da sık sık bilgi veriyor. Mutlaka takip edin.
Bir de baharatlar aklima geldi. Kendiniz bulas olmadan elde edebiliyorsaniz evde temizce yapin. Elde edemiyorsaniz mutlaka ambalajin uzerinde alerjen uyarısını okuyun. Bir cok markanın baharatinda gluten var ne yazik ki.
Sut yogurt pekmez kola ayran meyve sulari serbest. Ama disaridan alacaginizda mutlaka uzerini okuyarak alin. Hic tahmin etmeyeceginiz seylerde gluten icerir yazabiliyor malesef.
Simdilik aklima gelenler bunlar. Cok karisik geldi biliyorum ama inanin alisinca her sey kolay olacak. Dert etmeyin. Bir sorunuz varsa burdayim. Insallah sonuclari tertemiz gelir. Gecmis olsun.