kirmizibasliklikiz_ 12 ay 8 günlük. Gün içinde her sabah 1 hikaye kitabı okuyoruz doğduğundan beri. İkindi ya da akiam vakti de resimli kitap okuyoruz ya da flaş kart, zeka kartları, dokun hisset kartları onlara bakıyoruz. Her gün bir etkinlik yaptırmaya gayret ediyorum. Bol bol gezdiriyorum. Parka götürüyorum. Kaykaydan kayıyor, salıncakta sallanıyor, tahterevalliye biniyor. Kuşları kovalıyoruz, köpekleri seviyoruz, karıncaları besliyoruz. Bazen de sadece ortalarda koşturuyoruz. 11 aylıktı yürümeye başladı. Her gün bir oyuncak ön plana çıkarıyorum. Onunla oynatıyorum. Sıkılınca bıraktırıp 2 saat sonra falan yine oynatıyorum. Mesela bugünün oyuncağı kule bardakları diyelim. Onları ortaya çıkarıyorum. Ben kule yapıyorum o yıkıyor sonra o yapmaya çalışıyor. Ona öğretiyorum. Sonra dikkati dağılıyor, sıkılıyor kaldırıyorum. 2 saat sonra tekrar çıkarıyorum. Bu sefer bardakları iç içe geçirme, renklerini söyleme, büyük bardak altına küçük bardak saklama bu şekilde oynuyoruz. Ertesi günü de mesela bultaklarını çıkartıyorum. Onlarla aynı şekilde oynatıyorum. Top havuzu var onun içinde toplarla oynarız, bazen evin içinde bazen de parkta büyük topla oynar. Babasıyla her gün saklambaç, yakalambaç oynar ya da bisiklet sürer. Ekrana hiç baktırmadım şimdiye kadar ama her gün müzik açarım. Bazen çocuk şarkıları, bazen kendi dinlediğim müzikler, banyo yaptırırken falan da klasik müzik… 15 kelimesi var. Bay bay, tel sarar, alkış, bir bir bir, diş fırçalama hareketi, banyo yapma hareketi, amin yapma,sinirlenince parmağını kaldırıp hayır deme, ce eee yapma, dil çıkarma, gel gel, cici cici, dizlerini döverek vah vah tüh tüh, öksürme hapşırma taklidi, sen ben gösterme, çiftetelli oynama, halay çekme, çak yapma gibi gelişim görevlerini 7. Aydan beri yapıyor. 11. Aydan beri ben çocuk şarkılarını ezberleyip ona söyleyip hareketleriyle canlandırma yapmaya başladık. Sar sar sar makarayı, kızım kızım efendim o ekmek mi ııııı doğru söyle yok anne ağzını aç hah hahah, anneni seviyorsan alkışla babanı seviyorsan alkışla, ellerimizle şap şap ayaklarımızla rap rap, yağmur yağınca güneş açınca tüm renkleriyle çıkar ortaya (gökkuşağı), ellerim tombik tombik kirlenince çok komik… 1 yaşından beri soru cevap karşılıklı diyaloglara başladık kaç yaşındasın bunu ister misin gibi. Saö, göz, göbek, el, ayak ve kulak gibi organlarını da gösteriyor. Bu kadar detaylı anlatmamın sebebi ben çocuk gelişimciyim şarkılarını falan çok ince eleyerek seçiyorum. Sizlere fikir olur diye. Tabii ki ben de tecrübeli annelerimizden her türlü fikre açığım.