irva ismihan87 Bazı doktorlar konuşmaya başladıktan sonra diyor bazıları da doğduğu andan itibaren aşina olur diyor.🤦♀️ Eşim oğlumla kendi dilinde konuşuyor kelimeler söylüyor kulak aşinalığı olsun diye ha tabi oğlum ne kadar anlıyor ne kadar aklında kalıyor orası şuan muamma.😅😅😅 18 aylık bu arada oğlum.
miniktosbagam ismihan87 oğlum 2.5 yaşında ben sadece arada sırada ingilizce öğreten faydalı videolar açıyorum ona da ilgi duyduğu süre maksimum 5 dakika
S_x_w ismihan87 komşum İngilizce öğretmenliği yapıyor..kızı doğduğundan beri onunla İngilizce konuşuyor eşi de Türkçe.. şuan 2 yaşında hala tam konuşamıyor ama hem İngilizce hem de Türkçe anlıyor
Okyanustakibulut ismihan87 ben Almanyadayım oğlum 2 yaşında. Almanca anlamıyor konuşamıyor ama Türkçe herşeyi anlayıp konuşuyor. Hata ettik hep Türkçe konuşup Türkçe severek. Şimdiden hep İngilizce konuşup İngilizce çizgi filmler işletmeni tavsiye ederim
ismihan87 irva bende Almanya’da doğdum büyüdüm ama türküm tabi :) fakat kızıminda Almanca öğrenmesini çok istiyorum. Kızım henüz 5 aylık… Şimdiden başlamam doğru olur mu acaba
irva ismihan87 Ben şahsen o aylarda başlatmadım eşimi.Önce bu dili kavrasın ondan sonra kendi dilinden devam et sen demiştim karmaşa yaşamamak adına.Çünkü bu konuda doktorlar bile ikiye ayrılmış durumda.Hangi dili daha sık kullanıyorsanız önce ona aşina olsa daha iyi olur tabi.Şimdi hem Türkçe hem eşimin kendi dili aynı anda öğretmeye kalksak konuşmasını etkiler çocuk karmaşa yaşar diye istememiştim o zamanlar.Ne zaman beni anlamaya başladı ne zaman dillenmeye başladı ondan sonra eşime sen gir artık devreye dedim.
ismihan87 S_x_w evet böyle olunca bebisler genellikle geç konuşabilirler ama o yaşta iki dili anlaması da süper
ismihan87 irva evet mantıklı buda irva evet mantıklı dediğiniz. Peki babasıyla kendi dilinde iletişim kurabiliyor mü yada babası kendi dilinde konuştuğunda tepki veriyor mu henüz konusmasa da oğlunuz … Yani mesela babası kendi dilinde araban nerde falan dediğinde oğlunuz arabasını getiriyor mu
DenizSerap Kendi dilinde Konuşmayı öğrenmişse önce kendi diline aşina olması gerekiyor diye okudum bi kaç yerde. Takriben 2-2,5 yaş arası bence. Oğlumla ara ara konuşuyoruz ve asla kelimeleri unutmuyor ikili üçlü cümleler kuruyor öğrendikçe.
irva ismihan87 Evet ufak tefek şeyleri şuan babasının dilinde algılıyor.Ama çoğu şeyi değil.Zamanla onlarda olacaktır.Bazen babası bir şey ister mesela anlamıyor ilk kez duyduğu için.Ben ardından baban senden bunu istiyor götür oğlum derim alır götürür o şekilde de aklında kalıyor.
irva pattisanne Benim eşim kürt şırnaklı.Ama bölge aşireti’nin kürtçesi çok farklı.Yani her kürt ile eşim konuşabiliyor ama her kürt eşimin kürtçesi ile konuşamıyor farklı biraz.Irak kürtçesine daha yakın.Ben rizeliyim 😊
Esme1989 Benim oğlum şuanda 3 dil birden öğreniyor ve kendisi 15 aylık doğduğu andan beri bu şekilde ilerliyorum. Hiç bir sorun yaşamadım. 3 dilide anlıyor ve tepki veriyor. Babası sadece türkçe konuşuyor ben İngilizce kız kardeşim ve erkek kardeşim babamlar almanca iletişim kuruyorlar
ismihan87 Esme1989 anne karnından beri almancaya bi aşinalık var zaten ama bende o zaman bi Almanca bi Türkçe konuşayım…
Elcn Ingilterede yasiyoruz. Uc cocugum var . once ana dilini ogrenmesi icin sadece turkce konustuk. Uc yasina kadar . Uc yasindan sonra okula basladilar. Boylelikle ingilizce girdi hayatlarina. Simdi kizim 9 yasinda oglum 7 yasinda kendi aralarinda ingilizce konusuyorlar. Bizimle turkce konusuyorlar. Iyi ki once turkce ogrettik diyorum hep . Ingilizce daha kolaylarina gidiyor . Bizde turkce konusmazsak asla konusmazlar . Simdi 15 aylik kizim var . Ayni sekilde sadece turkce konusuyorum. Burda doktorlarda oyle soyluyorlar. Once ana dilini konusmali. Ondan sonra baska diller ogretilmeli diye. Bence en az uc yasina kadar kafalari karistirilmamali. Tabi yine de sizin karariniz. 😊
ismihan87 Elcn bende Türkiye ye yeni taşındım bebeğim henüz 5 aylık ama Almanca öğrenmesini çok istiyorum fakat çok geç kalmak da istemiyorum dediğiniz gibi bebeğimin kafası karışmasın diye bide konusmasi gecikmesin diye … O yüzden tecrübeli annelerin fikrini almak istedim ❤️ çok teşekkürler
Koksalms Benim eşim oğlumla tamamen ingilizce konuşuyor ben türkçe. Şu an 6 aylık. Ben de merak ediyorum ileride ne olacak? :) arada bir konuşmaktansa ebeveynlerden birinin sürekli konuşması daha etkiliymiş diye okudum.
ismihan87 Koksalms evet buda faydalı olabilir ama bu sefer eşim beni anlamicak böyle garip bir kısır döngünün içindeyim:)
mermik ismihan87 bizim doktorumuz 2 yaş sonrası demisti. Ben su an İngilizce konuşmaya başladım esim Türkçe. Esim yokken de önce İngilizce söylüyorum aynı şeyi sonra Türkçe sonra tekrar İngilizce. Ama sanırım kafası karışıyor. Uzman görüşü almak gerekiyor. Cunku bazı kelimeleri İngilizce bazılarını Türkçe söylüyor su an 😀