Faymer Daha önce de defalarca başka postlarda bu soruya cevap verdim, cünüplük halinden mümkün olan en kısa zamanda kurtulmak gerekir, ama herhangi bir sebeple geciktirilmesi durumunda bunun son sınırı namaz vaktini geçirmemektir. Çünkü vakit namazını kılmayacak olması günahtır. Ama bu sadece namazı ilgilendiren boyutudur. Sorumuzdaki gibi oruçla olan bağlantısına bakacak olursak, kişi cünüp olarak imsak vaktine girebilir ve oruçlu haliyle imsaktan sonra gusül abdesti alabilir. Ortada ayet veya hadis varsa bu konuda mantığımıza oturtamasak bile amenna dememiz gerekir çünkü müslüman teslim olan kimseye denir. Tabi ki sorgularız ama net bir ayet veya hadis varsa orada dururuz. Hz.Aişe’den gelen bir rivayet şöyledir: “Hz. Peygamber (asv) bazen hanımlarıyla yatar ve cünüp olarak sabahlardı, sonra yıkanır ve orucunu tutmaya devam ederdi”. Yani cünüplük halinin oruç tutmaya engel olmadığını bizzat peygamberimizden öğreniyoruz. Burada da tabi ki günaha girmemek için sabah namazı vaktini geçirmemek esastır. Ama tekrar belirtiyorum bu sadece namaz kılmamız gerektiği için böyledir. Namaz ve oruç birbiriyle bağlantısı olmayan iki ayrı ibadettir. Namaz vaktini geçirecek bir cünüplük hali kişinin günaha girmesine sebep olsa da oruca vereceği bir zarar yoktur. Bu tabi ki asla kişiye gevşeklik vermemeli ve cünüplük halinden herşeye rağmen en kısa zamanda kurtulmaya çalışmalıdır. Hele ramazan gibi gecesiyle gündüzüyle her saniyesi feyiz ve bereket dolu mübarek bir ayda cünüplük halini olabildiği kadar kısa tutmak bir müslümana çok daha yakışacak bir tutum olur. Son olarak adet ve cünüplük kıyaslaması yapayım, cünüplük bitmiş olan bir eylemin sonucudur ve haliyle imsaktan sonra devam edeceği bir hal yoktur, bu sebeple oruca engel bir durum söz konusu değildir. Adette ise imsaktan sonra gelen küçük bir lekelenme bile olsa adetin bitmediği anlamına geleceği için o haliyle oruç tutulamıyor. Yani aslında imsaktan önce adetinin bittiğine kesin emin olan biri imsak öncesinde gusül abdesti almaya imkan bulamadıysa o da aynı şekilde imsak sonrasında oruçlu haliyle gusül abdesti alabilir. Ama adetinin bitmiş olması şarttır, yoksa dediğim gibi biraz bir leke bile gelecek olsa aldığı gusül abdesti geçersiz olacaktır. İnşallah yeterince açıklayıcı olmuştur 😊🌺