Deriko Öncelikle üzülmeyin Erkek çocuklar kız çocuklara göre geç dil açabilir. Konuşma genetiktir ama uyaran eksikliği olunca da erken konuşacak çocuk konuşmayabilir. Babaannesi ilgileniyor diyorsunuz tv izletiyor mu? Onunla sohbet ediyor mu? Oyunlar oynayıp kitap okuyor mu? Ne kadar ilgileniyor? Çocuk tek başına saatlerce bırakılmamalı oh oynuyor ne güzel ben de yemek yapayım dememeli iş değil çocuk önemli kayınvalideniz böyle mi yapıyor yoksa yeterince ilgi göstermiyor mu bilemeyiz. Ben mesela işimi gücümü bıraktım bebeğimle ilgileniyorum. Tv hiç izletmedik, müzik dinleriz biz 2 yaşından sonra bazen tabletten eğitici bir şey açıyorum maximum 3dk lık video o da 2 haftada 1 falan belki 1 ay, kırmızı balık, baby shark gibi şarkıları ezberledik söylüyoruz Her gün 10 kitap okuruz, sabah etkinlik kitapları, akşam hikaye, kelime kartları ile oynarız, onunla sohbet ederim, saklambaç oynarız, evdeki nesneleri sayarız, ailemizdeki insanların isimlerini sayarız, alışverişe çıkar aldığımız şeyleri sayarız. Onu teşvik etmek için ona kocaman gülümser aferin bebeğime çok güzel öğreniyorsun, yapabileceğine inanıyoruz diyorum ona kocam sarılıyorum.