yusufmertmom
öncelikle sen bir saat belirle ve her zaman o saatte ona uyuyacağı bir ortam sun.
hep aynı yerde uyut, uyuttuğun yerde gündüz saati uyutma. Gece uyku saatlerinde sadece kullan. O yatağa yatınca gece uykusuna geçeceğini anlar.
bir oyuncağını sadece uyku saati görebileceği şekilde yatağına koy. O zaman o oyuncağı gördüğü zaman uyku saati geldiğini anlayacak.
Bir uyku öncesi rutini oluştur ve uykudan yarım saat öncesinde uygulamaya başla. Mesela bu sırasıyla altını değiştirip ayaklarına masaj yapıp uyku tulumu giydirip şapka takmak gibi. Her akşam o saatte aynı şeyleri aynı sırayla yap. Böylece o hareketleri yaptığınızda artık uykuya hazırlık olduğunu anlayacak.
uykuya geçişte onu rahatlatacak Çin Çinli bir müzik açabilirsiniz. Daha sonrasında ise ona sarılıp öpüp sevip kafasını okşayıp nazikçe bırakın. Mesela ben her uyku öncesi alnından öpüyorum. Bu öpücük ona “seni seviyorum seni seninle vakit geçirmek istiyorum değerlisin basımdan atmıyorum ama artık uyumalısın uyku vakti geldi” mesajı verecek.
ve yatağa koyduğunuz andan itibaren göz temasını kesin. O size baksa bile siz başka bir yere bakın. Konuşmayın. Gülümsemeyin. Sadece temel ihtiyaçlarını giderin. Mama vermek su vermek emzik vermek gibi. Ama göz teması yok… o andan itibaren mimik dahi yapmayın.
sonrasında eğer destekli uyutuyor iseniz sallamak gibi, sallayın. Ve uyusun.
eğer ağlarsa birazcık susturmaya çalıştınız, baktınız ki bu ağlama kronikleşti, surat ifadenizi değiştirmeden, konuşmadan kucağınıza alıp sarılın salınarak onu sakinleştirin kulagına pşşş pşşş diye hafifçe ses çıkarabilirsiniz . Ağlama geçince yine yerine nazikçe bırakın.