Aselezgii merhaba. Ben de uyku eğitimi almadım ama araştırma ve okumalarım sonucunda öncelikle uyku günlüğü tutmaya başladım. Öncelikle bebeğinizin ayına göre uyanık kalma gündüz ve gece kaç saat uyuması gerektiğini bulun bir yere not edin. Sonra 14 günlük bir günlük hazırlayın kendinize. Kaçta kalktı kaçta yattı. Yatağa kaçta koydunuz kaçta uyudu. Bunları not edin. Bebeğiniz kendi kendine hiç uyumadıysa bu zamana kadar sabırlı olun. Yatırdığınızda ağlayabilir çok normal. Hiç yapmadığı bir şeyi yapacak çünkü.
Yatağa koydunuz diyelim ağladı. Sırası ile destek basamaklarını yazacağım size okuduğum kitaptan. Bu eğitim güvenli bağlanma ile oluyor
- İlgi
- Sesli destek pış pış
- Koku elinizi yaklaştırıp kokunuzu alması
- Hareketsiz dokunma elinizi tutması ya da sırtına elinizi koymanız
- Hareketli dokunma pat pat totoya sırta
- Hafif sarılma beşikte kucağa almadan sarılma
- Tam sarılma ve kucağa almak.
Bundan önce uyku rutini oluşturun. Bu konuya ben çok gıcık olmuştum nedir bu rutin diye. Sonra şöyle yapmaya karar verdim bebeğimin uyanıklık süresi 1.5 saat yazsa da gözlemlediğim kadarıyla 1 saat 15 dk uyanık kalabiliyor. Esnemesi gözünü ovuşturması oyundan ilgisini kaybetmesine dikkay edin bunlar erken uyku sinyalidir. 1 saat 15 dk için de 1 saat geçtikten sonra uyku müziği açıyorum youtube de fisher price var onun dönence müziğini kullanıyorum. O çalıyor evin içinde. Bu arada odanın camını açıyorum. Temiz hava daha iyi geliyor. Sonra evde 2 tur atıyorum camdan baktırıyorum "bak gündüz daha güneş var arabalar geçiyor insanlar dışarda hava güzel vs gibi etrafı anlatıyorum. 1 tur daha atıyorum ve yatağa koyuyorum camı kapatıyorum perdeleri kapatıyorum koyu renkte perde kullanın karanlığa alışsın.
Gündüz süperiz yatağa koyuyorum 5 dk da pat uyuyo geceyi henüz çözemedim olacak inşallah. Sabırla devam ediyorum 3. Günümdeyim.
İnşallah faydası olur uzun oldu kusura bakmayın faydası olsun istedim