miroos Ahh canım ah.
Ben ve bebeğim neler çektik. 1.5 ay sürdü sarılık.
Uzamış anne sütü sarılığı dendi. Bebeğimden daha 7 günlükken 6 tüp kan alındı. Yok o su var mı diye bakıyoruz yok busu var mı diye bakıyoruz.
Fototerapi aldık, sarılık değerimiz 18 e çıktı.
Bebeğim sadece nefes alıyordu. Mama da verdim, sütte verdim. Neler çektik.
Sonra kan tahlili normal çıkınca öğrendik ki aslında uzamış anne sütü sarılığı oluyormuş bu. Sonra biz doktorumuzu değiştirip farklı bir doktora gittik. O bizi o kadar sakinleştirdi ki…
Her bebek sarılık olur, en geç 2 saatte bir karnı doyacak dedi. Allah ondan razı olsun. O nun sakinlik ve tecrübesi sayesinde biz sarılığı atlattık. Kimi bebekte 2 ay kiminde 3 ay bile sürüyor dedi. Kan uyuşmazlığı olmadığı için kafamıza takmamamız gerektiğini söyledi. Bizden bilirubin değeri dahi istemedi. Bol bol emzireceksin dedi.
Siz de sıkmayın canınızı lütfen. İnanın benim ne yaşadığımı Allah biliyor. Çok ağır şeyler atlattım. Dile kolay ama yaşamak zor.
Bol bol emzirin, sütünüz az ise de mama desteği verin
O değerlere kesinlikle takılma. Bilirubin değeri karaciğerden atılması için önce en üst seviyeye ulaşır, mesela bizim 18 di. Ardından yavaş yavaş 16 13 9 diye düştü. Sonra birden tekrar yükseldi. İşte o gittiğimiz doktor ise değer istemiyordu artık. Emzireceksin dedi dedi dedi ve çok şükür 1.5 aylık civarıydi sarılığı bitti bebeğimin.
Şekerli su kesinlikle verme. Bebeğin bağırsakları henüz sindirim için hazır değil. Anne sütü ve mama dışında birşey verme.
Tülbent ise denedim ama gördüm ki hurafeler hepsi. Öyle şeylere kafanı yorma. İmkanın varsa saat başı emzir. İnan bana bak nasıl geçecek bir anda.