Gulcanyvz Malatya’da ev kiraları aşırı atmış durumda. Fahri kayahanda 10 yıllık bir bina site değil tek binadan bahsediyorum, 1750 den aşağıya bulmanız imkansız. Bir de eşim üniversitede çalışıyor, keza ben de sürekli üniversitedeyim yani Fahri Kayahan bize çok uzak geliyor. Arabayla gidip gelmemiz günlük 50 lira. Aylık bazında bin liradan fazla mazot parası vermemizi gerektiriyor bu durum.
İstanbul çok pahalı bir şehirdir çok haklısınız ama Malatya da İstanbul’dan aşağı kalır değil emin olun.
Biz ev almak istedik, arabayı satıp üzerine koyup. Çöşnük tarafından baktık yine okula yakın olması açısından, malum Malatya deprem bölgesi 2 yıl önceki depremi yaşayan bilir insan sağlam ve yeni bina olsun istiyor. Biz ev arayışımızı 10 yıl ve 7-8 katlı bina ile sınırlandırdık size yemin ediyorum 1.200.000 sen aşağıya ev bulamadım o da 5-6 yıllıktı. 30-40 yıllık evler 400-500 bin arası ama Eve girince bile korkuyosunuz deprem olursa ne olacak diye.
Daha uzak yerlerde ev bulunur mu tabii ki bulunur. Beydağı TOKİ var mesela odanın kiraları 1100-1200 bandında ama orası da güzel değil kocaman bir bayırın sonunda. Yine orada Malatya’nın ünlü medyumları, falcıları, fabrika- sanayi işçileri oturuyor. Hatta bir tanıdığım oturuyor orada pavyonda çalışan bir kadının olduğunu sürekli adamların gelip gittiğini artırmak istediklerini ama ev sahibi olduğu için bir şey yapamadıklarını der durur.
Yeşiltepe tarafları var Malatya eğitim araştırma Hastanesi’nin arka tarafları. Ne çok iyi bir yer ne kötü, eski mahalle havası var daha kentsel dönüşüm yeni yeni geliyor o taraflara, üç dört katlı evler var oralarda nispeten uygun ve yarım saat yürüyerek hastaneye pazara ulaşma imkanınız var. 1100-1200 bandında kiraları oraya bakabilirsiniz.
Biz memuruz burada, memur kesimin rahat ettiği yer yukarı çöşnük mahallesi, fahri Kayahan, Bostanbaşı ve tecde mahallesi. Ama buralarda inanın çoooookkk aşırı pahalı.
İstanbul’dan bir farkı yok diyorum çünkü bir otobüse biniş 4.5 lira ulaşım aşırı pahalı. Yani gözden uzak bir yere gitseniz bile hastaneye çarşıya pazara gidip gelmek tek kişi 9 lira. Onu da hesap etmelisiniz.
Pazar market konusunda da burası inanın çok pahalı. İstanbul’da 10 liraya aldığınızı burada 20 liraya zor alırsınız. Biz Ankara’ya gittiğimizde (eşimin ailesi orada) orada köylü pazarına gidiyoruz döneceğimiz gün ne bulursak çok çok alıyoruz eve geldiğimizde buzluğa istifliyoruz. Hem uygun hem de çoook güzel oluyorlar .Parasını geçtim iyi bir şey bulmak bile zor. Manavlar pazarlar bile söylüyor Malatya Elazığ Adıyaman bu illere hep 2. 3. Kalite mallar geliyor en iyi mallar ve ankara İstanbul’a gidiyor bize de komisyoncuların verdiği kalıyor diye.
Velhasıl kelam İstanbul’daki şartlarınız nasıl bilmiyorum ama Malatya’da eşinizin ailesi varsa en azından bir ay gelin burada kendiniz görün neyi nasıl yapabileceğinizi evleri de kendiniz görün öyle karar verin.
Kayısı bahçeniz yoksa burada ek geliriniz yoksa cidden çok zor. Malatyalılara göre Malatya pahalı değil, yaşam kolay her şey ellerinin altında ama dışardan gelen insana göre öyle olmuyor. Çok çeşitli şehirler gördüm Malatya aralarında en pahalısı öyle söyleyeyim.
Biz ev alacağımız zaman malatyalı tanıdıklarımız üç yılda alırsınız ne olacak diyip duruyordu. Kayısı bahçesi olan üç yılda 1 milyonluk evi çok rahat alıyor ama memur kesime veya dar gelirliye işler öyle değil.
Şimdi Malatyalı arkadaslar okuyup bana kızacaktır ben buna çok alıştım, sanki küfrediyormusum gibi davranıyor ben bunları anlattığımda ama yani cadde üstünde binalara bakan hiçbir manzarası olmayan 5 yıllık binaya 2.5 milyon para istemek nedir?? Boğaz mı görüyo, orman mı deniz mi hiçbiri. Tozu yolun sesi pisliği cabası..
Neyse umarım biraz fikir verebilmişimdir.