oslm87 Daha önceki postlarımı bulabilir misiniz bilmiyorum ama lütfen yazacaklarımı okuyun cocugunuz için. ilk yazacagım şey 0-3 yaş ekranla temas olmamalı ve özellikle baska bir eksikliği gidermek için en yanlıs yöntemi seçmek cok sakıncalı. Uyku öncesi ekran cok cok zararlı.
Emzirme ile alakalı ise ; doktor değilim ama emzirme konusunda bir hayli arastırma yapmış bir anne olarak yazıyorum size. Doktorlarımız cok kıymetli, uzun yıllar okuyorlar ancak modern tıp hiç bir zaman bütüncül yaklasımı ilim cercevesinde sentezleyip bir yorum yapamıyor bir cok dalda oldugu gibi cocuk doktorlarımız da okumuyor. Bebeklerimizin emme ihtiyacı bazı dönemlerde artar, bazı dönemler azalır ve sonra yavasca biter. Süt nasıl ki dogumla geldiyse sonlandırma da bebeğin isteğiyle son bulmalı. ( annenin sağlık vbx problemleri haricinde elbette) bebekler 18-24aylarda (17-26 . aylar ) emme ihtiyacı misliyle artar, annesinden ayrılmak istemez ve yapısma dönemi geçirir. Bunun sebebi kendisinin benliği olusurken ayrı birey oldugunu farkına varmıştır ancak içinden geçen duygularla nasıl baş edecegini bilemez bir haldedir. Özellikle geceleri daha cok emmek isteyebilir, uyanmalar, uykuyu reddetmeler, hırcınlasmalar görülebilir. 2 yas gelişmesinin ayak sesleridir. Cocuklar tüm gelişmeler öncesinde gerileme dönemi yaşarlar. Büyüdükce göreceksiniz ki siz ay geriye mi gidiyor derken bir anda aa nasıl da öğrenmiş vb. şeyler diyeceksiniz. Bu dönemde yapılması gerekenler emzirmeyi sonlandırmak değil, istediği sürece emzirmek olmalı. Bilin ki emmek istiyorsa ihtiyacı var. 2 yastan sonra emzirirken
dikkat edilmesi gereken şeylerden biri bebeğin cocukluga geciste duygularını kavramasını ve bu duygularını regüle etmesi icin memeyi değil baska sekillerde duygularını davranısa dökmesini sağlamak. Yani meme ile duygu regülasyonunu davranısa evrilmesini istiyoruz. Üzüldüğünde “şu anda cok üzüldün,haklısın, aglaman cok normal, istersen sarılabiliriz” diyebiliriz. Kızdıgında bunu sana vermediğim için bana kızgınsın değil mi? evet haklısın ama sana bunu veremem senin içn tehlikeli ve seni korumak benim görevim. Ama istersen şununla oynayabiliriz diyebilirsiniz.
24-36 aylık sürec bebeklerimiz icin hayatlarındaki en zor zaman dilimlerinden bebeklikten erken cocukluga geçiş dönemleri. Bu zaman diliminde eger sütünüz geliyorsa emzirmenizi ve inanın zaman geçip büyüdükçe emzirme sayılarınızın düseceğinden emin olabilirsiniz. Emzirme iştah azalması yapmıyor, iştahsız bir bebek annesi olarak söylüyorum emmeyi bırakalı 5 ay geçti ki zaten son aylarda günde 1-2 kere emip bırakırdı- iştahı hep aynı, dünya vitamin kullanıyoruz iştahı artmış değil. Bebeğinizi ihtiyacı olan bir şeyden alıkoymayın. Oğlumun bitirmesini bekledim ve 34. ayda sonlandırdı emzirmeyi, ki bana hayal gibi geliyordu, cok yoruldugum günler aylar oldu. bğyüdükce bıraktır baskısı oldu.Dinlemedim ve emzirdim. Anne sütünün Yararı hiç bitmiyor , antikorlar bakımından özellikle cok faydalı. En tuhafı da ne biliyor musunuz bu işi bebeginize bıraktıgınızda hangi günün son gün oldugunu bilmiyorsunuz ve ertesi gün emmek istemiyorum diyor ve siz böyle bir tuhaf hislerle doluyorsunuz. Bunca zaman beslendiği kendini güvende hissettiği bir limanı salça vb. şeyler sürerek tiksindirmeden bu süreci ona bırakabilirsiniz.