Barlas35 öncelikle geçmiş olsun. Zor bir süreç tahmin edeceğiniz üzre, hem yakınları hem hastanın kendisi için. Benim kayınvalidem ve babamın kuzeninin oğlu yani amca dediğim insan als hastası. Kayınvalidem sinir sıkışması şüphesiyle kolundan 2 3 defa ameliyat oldu çünkü anlamadı doktor, en son elindeki hissizlik devam edince başka doktora gitti ve als tanısı kondu. Bir sürü makinaya bağladılar anlamak için ve tabii testlere tabii tuttular. Küçük yerlerde tanı konması daha zor çünkü her doktor bu işin uzmanı değil. Amcam dediğim akrabamın ağızdan başladı. Dişçiye gitti, tedavisini oldu ve doktoru ben başka bir şeyden daha şüpheleniyorum o yüzden şu şu hastanede şu doktora da bir görün içimiz rahat etsin dedi, böylece amcam da bu vesile ile als hastası oldugunu öğrendi. Amcam şu an konuşamıyor, yemek yiyemediği için boğazı delindi o şekilde besleniyor. Eli ayağı tutuyor. Kayınvalidem çok daha ağır durumda. Elleri ayakları ne yazık ki tutmuyor. Konuşması çok ağırlaştı, ama ağızdan beslenmeye devam ediyor. Fizik tedavi süreci yavaşlatıyor, bir tane ilacı var o da aynı şekilde. Bu hastalığı hızlandıran en önemli etmen üzüntü. Moralinin iyi olması lazım, üzülmemesi lazım. Çok çok iyi bakılmalı, bünyeleri zayıflıyor çünkü. Bu kadar olumsuz şeyi sıralamak istemezdim ama, elimden de bir şey gelmiyor. Ama şöyle bir şey oldu mesela, kayınvalidem yazın korona oldu, hastalığına rağmen hafif atlattı, aşının etkisi de olabilir tabi. Kayınvalideme yaklaşık 5 sene önce als tanısı konuldu belki 6 olmuştur. İyi bakım, fiizk tedavi, yüksek moralle uzun süre yaşayan als hastaları var. Kendinizi iyi düşünmeye itin. Hem daha kesin değil sanırım. Umarım sonuçları iyi çıkar.