Saatleri düzenleyerek başlamalısınız, bazıları uyuması için uyandır(tavsiye etmiyorum ama) gibi bir yöntem kullanıyor mesela belli saatler oluyor sabah uyandıktan sonra ilk uyku 1saat 15 dk sonra olacak 1.5 saat uyku olacak ilk yarım saat içinde uyumalı, 1 saatten sonra uyanırsa kaldırabilirsiniz 1 saatten önce uyanırsa 30 dk uyutma çabası göstermelisiniz 30 dk sonunda uyumazsa kalkabilirsiniz diyelim 1.5 saat oldu bebeğinizi gidip uyandiriyorsunuz. Sonraki uyku saati 1 saat 45 dk sonra 2 saat uyumalı 1.5 saaten önce uyanırsa 30 dk uyutma çabası ve yine 2 saatin sonunda siz uyandırıyorsunuz son uyku 2 saat sonra 45 dk , 30 dk sonra uyanırsa kaldırabilirsiniz eğer uyanmazsa 45 dk sonunda siz kaldırıyorsunuz. Gece uykusundan 1 saat önce rutin oluşturup onları yapmaya başlıyorsunuz ve diyelim son uykudan 2 saat 45 dk sonra uykuya götürdünüz yine yarım saat içinde uyumalı. Gündüz uykularında ilk yarım içinde uyumazsa odadan çıkıp uyku sinyallerine göre tekrar uyumaya götürmelisiniz, gece uykusunda odadan çıkmadan uyutma çabası devam etmeli. Oda için bazı şartlar önemli; karartma perde, oda ısısı 22-24 derece olmalı, bebeğiniz için uyku arkadaşı ve bir muzik listesi oluşturuyorsunuz; hareketli çocuk şarkıları, pop şarkılar, ninniler, sözsüz rahatlatıcı müzikler (doğa sesleri) gibi. Gece beslenmesi içinde belli saatler belirliyorsunuz mesela 12 ve 3 gibi onun dışında uyanırsa geri uyutuyorsunuz, uyanmazsa rüya öğünü yapıyorsunuz. Sabah 6-8 arası uyanmali buna göre her gün 15 dk önce kaldırarak uyanış saatinin bu aralığa çekip uyku saatlerini ayına göre düzenliyorsunuz(yukarıda yazdığım saatler örnek amaçlı). Uyku saatleri düzene girdikten sonra destekli uyuyorsa destekleri kesmeye başlıyorsunuz, uykudan 30 dk önce beslenmiş karnı tok olmalı. Sırayla emzirme , sallama gibi destekleri aşamalı olarak bırakıyorsunuz. En son yatağa koydugunuzda uyuması için başında bekliyorsunuz baktınız bebek ağlıyor müzik desteği veriyorsunuz mesela sakin bir müzik sonra hala ağlamaya devam ederse temas desteği saç okşama pış pış vs bebeğiniz neyi seviyorsa. Bebek hala sakinlesmediyse kucağıniza alıp sakinlesince tekrar yerine yatırıyorsunuz daha doğrusu ağlaması durunca çok fazla uzun sürmeyecek kucak süresi. Tekrar yaptırdıktan sonra yine ağlarsa bu sefer hareketli bir müzik açıyorsunuz sakinlesmezse temas desteği, kucak ve ağlama durunca yerine yatırma. Bu şekilde devam ediyorsunuz. Bu meşhur bir uyku eğitimcisinden aldığım eğitim bebeklerim 6 aylıktı ve ikisini sakinlestirebilmek çok zordu ve çok fazla ağladılar ben bir sonuca varamadan bırakmak zorunda kaldım. Birde bu suretce bebeği sadece siz uyutmalisiniz ve başka bir yerde uyumamali yani dışarı çıkmayacaksiniz evede misafir kabul etmeyeceksiniz çocuğu yorabilecekleri için. Diş,atak, aşı, hastalık gibi dönemlerde olmalı bebeğiniz. Bana söylenenler bunlardı ve gerçeklestiremedim 18 ay ayağımda salladiktan sonra 3 gün salla dur yapıp 4 gün ikisinide yanıma yatırıp o şekilde sallamayı bıraktım. Yorucu ve sabır isteyen bir süreç umarım başarılı olursunuz, yazdıklarım bana verilen eğitimden edindiğim bilgiler savunduğum düşünceler değil içinizin rahat etmediği yerde bırakın lütfen bebeğinizi gözünüzün içine baka baka ağlatmayın, kolay gelsin 😊