kerimannesi 8 ay atağı biter 10 başlar, o biter 1 yaş başlar. 1 yaş geçer, 18-24 ayrılık kaygısı dönemi başlar.Geçecek bir şey hem yok hem var nasıl anlatsam…Hepsini zamanı gelince yaşayacaksınız ve hepsi de geçecek. Yani 8. Ayına 1 yaşına 3 yaşına yapışıp kalan çocuk yok 😊 Sadece en yorucu dönemlerden biri,yürüyemiyorlar ama etrafta olup bitene de hakimler.Bu kadar çok uyaran da haliyle zihinlerini de etkiliyor.
Sizin 8. Ay zor geçer, 1 yaş rahat geçebilir. Bizim 8. Ay kolay geçer, 1 yaş zor geçebilir.bu bebeğe göre değişir.
Tecrübelerimden tavsiye,ne zaman geçecek konuları bitmez sadece zor günler form değiştiriyor o kadar.Emekler eli bacağı sıkışmasın, yürür bi yerine bir şey olmasın,konuşması koşturması bi gidiyor.
Ha bana ve çevreme göre bebeğin mizacı nasıl olursa olsun ortalama ilk 1,5 sene bir bebek annesine yoğun şekilde bağımlıdır.Ancak kolaylıklar ne var? Mesela 1 yaşa gelsin daha rahat yıkarsınız, oynatması daha kolay olur. Paçanıza yapışık dursa da yemek yapmak nispeten 50 günlük-5 aylık gibi bebekli döneme göre daha kolay olur.Dışarı çıkması daha konforlu olur.
İnatlaşmalar başlar bunlar zorluk olur.Her şeye karşı ben merkezciliği başlar ki 2-3 yaş arası tavan yapıyor, mental olarak zorlar.Derdini anlayamaz tam da konuşmaya başlayana kadar anlatamaz,yemeğin nesine boya kaleminin neresine sinirlendi de 5 saat yerlere yattı bunlar zorluk olur 🤷🏻♀️
Ben 8 aylık küçük oğlumla evde kangruda geziyorum.Büyük oğlumu da arabaya atıp sabah yürüyüşe çıkartıyorum soğuklar bastırmadan dışarda parkta kahvaltı ettiriyorum haftada 3-4 gün. Akşam büyüğü yanıma alıp küçüğü arabaya koyup 8-10 arası bi vakitte yarım saat yürüyüşe çıkartıyorum yaprak çiçek ot böcek inceliyoruz. şişelerde pullar simli jeller küçük olanın hoşuna gidiyor 10-15 dk oyalanıyor bir şekilde geçiyor zaman.Bu şekilde bi çözüm buldum kendimce.Hareketli kitapları çok seviyor onu keşfettik.
Uyku konusunda zorlamıyorum ancak saat düzenimiz var.Kısa yada uzun uyusa da buna uymaya çalışıyorum özellikle.
sabah 8/8:30 kalkış. 11:00 ilk uyku(1 saat). 14:00 2. Uyku (1saat). 17:00 3. Uyku (30-40dk)
20:30-21:00 gece uykusu.
gece 12,3,6 uykuda emzirme.
- uyku yapmazsa gündüz,sapıtıyor resmen. Kısa uykuları 1 saati 10-15 dk geçsin gene düzeni sapıtıyor. Bazen uykularından 5-10 dk da kalktığı oluyor,sohbet etmeden camdan baktırıp tekrar yatırıyorum. İlk 15-20 dk da uyursa uyur,uyumazsa kaldırıyorum zaten o 1 saatlik süreç geçiyor. Yani 14:00 gibi uyudu, 14:15 da uyandı diyelim. 14:30a kadar tekrar dalarsa dalar bi yarım saat daha uyur.Ama saat öğlen 15-15:30 olmuş hala uyumamış ve 2. uykunun döngüsü kaçmışken o vakitte uyutmam demek benim oğlum için gece uykusunun 11e sarkması ve ertesi sabah kalkmasının da gece emmenin de tamamen bozulması demek.Uyku saatlerine 40-45 dk kala oyun vb bırakıyorum bez değişim/perde kapatma yarım/tulum giyimi rutine geçiriyorum.
Siz de bebeğinize bi bakın,bebekler anlar ve rutin severler.Kısa uyudu uzun durdu çok takılmayın biliyorum zor maksat düzen olsun.Bir şekilde uyum sağlanıyor.Stres yapmayın olabildiğince.Bazen hiç uyumadıkları da olur sabahı akşam eder insan,duş aldırın şarkı söyleyin masaj yapın yani deneye yanıla anlarsınız.
Küçük oğlum 6. Ayda ilk dişi çıkarttı şuan 5 dişi var ve 6. Dişi yolda.Bu hafta tüm uykuları kısa sürdü mesela.Atak vs bunlar da var,bende alternatif yollarla bebek arabasında,odasında karanlıkta,kangruda uykularla geçirdiğim oldu.Saatleri şaşırtmamaya çalıştım sadece.
Büyük oğlum 1 yaşındayken 4cm boy atmıştı 1 ayda.Her gece ve gündüz ağlayarak uyanıyordu.Anlayıp çözmem 15 gün kadar sürdü.Boyu uzadığı için ve gündüz hep koştuğu için kemikleri kasları ağrıyordu.Doktor da söyleyince ağrısı olabilir diye, masaj yapmıştım 3 hafta kadar ve ağlamaları azalmıştı 😌
Bebeğinizin dilini gene siz anlarsınız,bu günler elbet geçecek bunu bilin yeter 🌺