34Merve93 tabi ki öyle başlayın s3bzeyle meyveyle ufak ufak.. Bakmayın siz hanımefendinin yazdıklarına, bebeği ya 8 9 aylık falandır ya da fazla hızlı bi giriş yapmıştır ki yanlış yapmış 🤷🏻♀️
Siz ilkten ya sebze püreleriyle ya da yoğurtla başlayın.. 3 gün kuralını uygulayarak tek tek başlayın zaten alerji olup olmadığını anlarsınız takip ederseniz.
Mesela ilk s3bze vermek isterseniz havuçu haşlayın ya da buharda pişirme yapın güz3lce ezin suyunu bile alsa yeterli olur.. Sonra kabak, patates, bal kabağı, tatlı patates olarak ilerleyebilirsiniz ya da yoğurt da güzel bi başlangıç olabilr.. Pürelere zeytinyağı ekleyin ki kabız olmasın.
Ben pütürlüye geçerken zorlandım benim ki kabul etmedi hemen gıdayı, o yüzden ben hep suyundan veriyordum ya da çok ince bi şekilde süzgeçtwn falan geçirip püre yapıyordum.. Yoğurdu bile çırpıp veriyordum 🤦🏻♀️ sonra sonra alıştı..
Sebzeler bittikten sonra meyveyle devam edebilirsiniz. Elma, armut, şeftali, muz, avokado gibi.. Kırmızı meyve sebzeler alerji riski yüksek olur onları daha sonra denersiniz domates, çilek gibi.. Ve portakal kivi limon gibi besinler de asidik olduğu için 1 yaşa doğru vermeniz daha doğru olur..
6.ay zaten tadımlarla gider tek öğür yeterli olur..
7.ayda 2 öğün verebilirsiniz, mesela öğlen denediğiniz 2 sebzeyi çorba yapabilirsiniz içine pirinç koyabilirsiniz.. Zeytinyağı ekleyin mutlaka. Çorbalara soğan veya sarımsak ekleyebilirsiniz azar azar.. Başlangıç olarak salça, baharat, tuz, kullanmayın. 10-11 aydan sonra dilerseniz azcık tatlı biber salçası olabilr..
Baharat olarak da nane, kekik, kimyon, zerdeçal gibi baharatlar bebekler için güvenli olabilir..
Benim oğlum da zayıftı kilo alması azdı, 7 aylıkken muhallebi başlamıştım. Akşam üzeri irmik unu ya da yulaf unuyla çok nadiren de pirinç unundan suyla pişirip muhallebi yapardım, içine azcık yoğurt ya da meyve ya da pekmez le tatlandırıdım öyle severek yerdi 🥲
8.ayda kahvaltı yapmaya başlayın yumurta sarısının çay kaşığı kadar deneyin 1 hafta öyle verin sonra arttırarak gidin.. Az peynir (tuzsuz olsun kendiniz lor peynir de yapabilirsiniz) ve 1 zeytini soyup bölerek de verebilirsiniz.. Ben kahvaltıda pekmez+tahin+ ceviz rendesi+ Ruşenym karıştırıp veriyordum, hem besleyici hem kilo aldırıcı, 1 tatlı kaşığı kadar, güzel de yiyordu 😊
8.9.aydan sonra kıyma sonrasında tavuk deneyebilirsiniz.. Kıyma olarak kuzu kıyma daha güvenli olur bebek için ama kokabilir azar azar deneyin.
8.ayda Bulgur ve mercimek çeşitlerine geçebilirsiniz..
Zaten ilk aylar doyumluk olmuyor amaç bebeğin bünyesini vücudunu katı gıdaya hazırlamak ve alerjisi var mı onu takip etmek için tadımlar yaptırmak, yine önceilk anne sütü ya da formül sütler. Aylar ilerledikçe miktarı arttırın, ilk aylar 1 tatlı kaşığı kadar öğünler sonra çorba kaşığı.. 1 yaşa doğru 1 su bardağı kadar 1 öğün hazırlasanız yeterli olur mideleri küçücük zaten.. bir anda çocuğu doycam kilo alsın diye uğramayın ki çocuk da yemekten soğumasın ve anne sütüne devam edebilsin 🤗🍀🍀