gulsenkonakli Janss Arzymn Esracim Nseyma
öncelikle şunu belirtmem gerekir ki ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde de yardım kuruluşlarına ilişkin zaman zaman çeşitli ithamlar gündeme gelmektedir. Bunlara karşı şüpheci olmak ve hassasiyet gösterip araştırmayı çok doğru buluyorum.
Ancak iddiaların kaynakları, kaynakların güvenirliği çok önemli. Örneğin tecavüz vakaları ve kurumum kabul ettiği vs bilgisinin kaynağı nedir? Kurum yetkilileri bunumla ilgili resmi bir açıklama yapmışmıdır, hukuki boyutta değerlendirilmiş midir nitekim bahsedilen gibi bir kabul varsa hukuki süreç işlemiş olmalıdır.
Yazıları takip etmeye çalıştım afrikanın en önemli ihtiyacının temiz su temiz yiyecek ve aşıdır. Bunun alsi iddia edilemez. Unicef dahil afrikada etkin çalışan yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının öncelikli maddesi budur. İçilecek temiz su bulmak bazı bölgelerde şuan çölde su bulmak kadar zordur. Ve halk çoğunlukla kirli su kaynaklarını kullanmak zorunda kalmakta bundan dolayı da bulaşıcı hastalıklar kısır döngüde zincirleme kol gezmektedir. Afrikada çalışmış olan kişilerle birebir görüşmelerim ve veri kaynaklarına dayanarak söylüyorum.
Unicefin bazı çalışmalarında görev almış ayrıca toplantı, çalıştay ve çocuklarla ilgili çalışmalarına katılmış bir meslek elemanı olarak şu gözlemlerimi söyleyebilirim ki hem ulusal ve uluslararası denetim ve kontrol mekanizması ciddi şekilde işliyor. Maddi olarak büyük bir potansiyele aynı zamanda da denetime sahip. Aynı şekilde çalışanlar gibi gönüllülerin de seçimi görevleri titizlikle seçiliyor. Bu yardım kuruluşunu kapı kapı gezerken göremezsiniz yardımlar rastgele toplanmaz çeşitli kategoriler altında gruplanır. Ve müslüman ülkelerde de yardım ve destek çalışmaları devam etmektedir. Ülkemizde olduğu gibi. Aklınıza sadeve sosyo ekonomik destek gelmesin eğitim ile ilgili ve sosyal haklar ile ilgili de çalışmaları ve destekleri vardır. Dileyene ayrıntılı bilgi verebilirim.
özetle bahsedilen ithamların iddia boyutundan bir adım ileri gideceğini düşünmüyorum ki bahsedilen hesaptaki diğer bilgileri paylaşımları görünce kaynağın manüplasyon amaçlı bir kaynak olduğu izlenimini edindim.
Yardım etmek güzel şeydir. Bulaşıcıdır. Mutluluk verici, motive edici, yaşamla ilgili kendimizle ilgili pek çok içsel değerlendirmeyi yaptığımız bir süreçtir. Unicef olmuş başka kurum ve kuruluşlar olmuş önemli olan güvenilir kaynaklardan araştırıp gideceği yerden emin olduğumuz yere bizden bizden değil demeden, imkanlarımız doğrultusunda az çok, işe yarar yaramaz diye düşünmeden yapabildiğimizi yapmamızdır. Ve en önemlisi bu bakış açısıyla yetişen çocuklar yetişkin olduğunda tüm bunların meyvesini toplayacak olmamızıdır.