Merhabalar, saat başı ağlayarak uyanan bebekler, uyku düzeni oturmuşken birden uyku düzeni tepe taklak olan ve uyku sorunu yaşayan bebekler… bir kaç gündür formda gezerken üst üste bu konu hakkında post gördüm ve oğlumda da yaşadığım bir durum olduğu için deneyimlerimi paylaşmak istedim.
ilk olarak kendini 4. ayda gösteren uyku gerilemesi sorununa hoş geldiniz bu durum eğer önlem alınmazsa kalıcı olabiliyor. Uyku gerilemesinin en sık yaşandığı aylar 4. ay 8. ay 10. ay, 12. ay, 18. ay ve 24. ay. Aslında uyku gerilemesi bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimin bir parçası olarak kabul ediliyor. Keşif dünyası genişleyen bebeklerde o yüzden büyüme hızının en yüksek olduğu dönemlerde ortaya çıkıyor. Bazı belirtileri şu şekilde,
Aniden başlayan gece uyanmaları
Uykuya geçişte zorlanma
Anne/ babanın odadan çıkmasına tepki gösterme
Uykusu geldiğinde uyumayı reddetme
Ebeveynden ayrı kalamama
Öğlen uykularının kısalması veya uyumamaya başlaması
Davranışlarda huysuzluğun artması
İnatlaşma ve ağlayarak istediklerini yaptırma eğilimi
Ben bu dönemi şöyle atlattım, oğluma bir uyku rutini oluşturmaya çalıştım. Her uyanıştan sonra 2 saat oyun beslenme ve tekrar uykuya geçiş aralıkları koydum. Uyumak istemediğinde inatlaşmadan sabırla uyuması için çabalamaya devam ettim. Kendi kendine uyuyabilen bir bebek değil doğduğundan beri bu yüzden uyuması için beşinde kucağımda ayağımda sallayarak çeşitli çözümlerle bazen bir saatten fazla da uğraşmam gerekse uyumasını bekledim. En tehlikeli uyku olan yarım saatlik uykuları ve arkasından sanki saatlerce uyumuş gibi enerjik uyanmaları bu dönemin en zorlu süreciydi yarım saatlik uykudan sonra kucağıma almadım kalkmasına izin vermedim hemen tekrar uyutmak için birşeyler yaptım bazen yanına uzandım bezen pışpışlamaya devam ettim ve uykuya devam mesajı verdim. Beyaz gürültüde bu dönemde tekrar işinize yarıyor. Gece gündüz uykularını ayırdım. Gece uykusuna geçişi aynı saatte sabitlemek çalıştım örneğin her gün 20.30 da duş alınıp masaj yapılıp pijama giyilip gece uykusuna geçiş yapmaya çalıştım. Gündüz uykusunu gece uyuduğu odadan farklı bir odaya taşıdım ve yine her gün aynı saatte gündüz uykusuna yatırmaya çalıştım.
Bu şekilde uyku gerilemesini atlattık çok şükür.
Ben deneyimlerimi paylaşmak istedim, umarım bu sorunu yaşayanlara fayda sağlayabilirim 🙏