Yuksel33 ilk 3 ay, bebeğin ayda 500-1000 gram ortalama alması
- Aydan itibaren 4-5-6. Aylarda ortalama 400-700 gram alması kilo olarak beklenir.
- Ayında bir bebeğin doğum kilosunu yaklaşık olarak 2 katına katlaması beklenir.
ilk 40 gün içinde, 24 saatlik sürede bir bebeğin çişli bezlerinin ağırlığı 250gram civarı yani yaklaşık bir paket margarin kadar olması kafidir.
Hastanede mama başlatmaları biraz gereksiz olmuş bence.
Zira kilo alıp alamaması 30 günlük ölçümle tam belli olur.Çünkü bir bebeği 30 gün içinde 4 haftada, her hafta tarttırabilir kiloya baktırabilirsin.Lakin bi hafta az alıp diğer hafta çok da alabilir bunu bilemezsin. Net takip her zaman aylıktır.
Mamaların sindirimi bebeklerin henüz gelişmemiş bağırsak ve sindirim sistemleri için anne sütüne göre daha zordur.Yani mama zor sindirilir,dolayısıyla ağırlık yapar ve bebek uyur.Sende “heee doydu tüh yavruma yetersizim”sanarsın.
Anne sütünün sindirimi kolaydır,mantıken de öyle olması lazım.Zira sindirim sistemi doğduktan sonra 6-7. Ayına kadar gelişmeye devam edecek.Bu sebeptendir ki “ek gıdaya 6. Ayda geçilir”
Yeni doğan olsun,4aylık olsun,10 aylık olsun hiç farketmez, bir bebek sadece aç olduğu için ağlamaz.Anne kokusu ister,kucak ister,ten tene temas(ttt) ister,loş ortam ister,aydınlık ortam ister,yanında bağırarak konuşan olur rahatsız olur,kapı çarpar irkilir tv açsan duymaz ses etmez vs sayabileceğim bir çok çeşitli değişik uyarana tepki verirler.
Bizim alıştığımız her şeyi, yeni doğan bir bebek hiç bilmiyor.Buna günde 10 kere çektiğin sifonun sesinden,giydiğin pijamanın kumaşına kadar her şeyi dahil edebilirsin.
Süt emzirdikçe çoğalır.Bebeğinin midesi şuan bir kayısı kadar bile değil.Küçük mide sık dolar sık acıkır.Saate bakarak emzirme.Annesisin,kalbini dinle gak meme guk meme. Annenin memesi,kolları göğsü,kalbini attığı yer onun en iyi bildiği ve güvenli hissettiği yer.
Doktor,ebe,gebe eğitim,emzirme eğitimlerinden öğrendiklerim bu kadar.
şahsi tecrübem: Oğlum 6 aylık şuan, bir kere olsun saatli emzirmedim.Gak dedi verdim mık dedi verdim memeyi.Sağ mı verdim sol mu verdim hiç bakmadım.Birini emzirirken diğerinden aktığı da oldu,akmadığı da oldu.Hiç bunlara takılmadım.Sütüm yeter dedim, kim ne diyorsa “hıhı sana ne” diyip geçtim. Açıkcası çok bencil davrandım oh iyi ki öyle yaptım.
Yeni anneleri darlamazlarsa ne moralleri gider,ne sütleri gider.Az insan çok huzur😘
Bebeğin uyuduğunda sende uyu.Çok kere duşa yere oturup oğlumu bağdaşıma alıp kollarıma alıp ılık suyun altına girdim,emzirdim de.Anne karnındaki etki oluyormuş.
Benim oğlumun 400 gram aldığı ay da oldu,1100+ gram aldığı ay da oldu.Bir kere doktor demedi ki mama ver şöyle yap böyle yap.Benim doktorum mamayı ancak bebek hiç kilo almazsa, kilo kaybederse filan başlatıyor.Gerçi bu detaylar çok ince,burdan bende dahil kim ne derse boş.Annesi sensin,merak etme çok da iyi büyüteceksin.
Bugün 6. Ay aşımızı olduk,ve ben gene kucağımda duşa girdim emzirdim sakinleştirdim uyuttum. Birazdan bende uyucam.Bende böyle yapabiliyorum.
Hepimiz korktuk,evladıma iyi anne olabilcem mi, doğru mu yapıyorum yeterli miyim? Diye.Korkmaya da devam edeceğiz,çünkü anneyiz.
En iyi annelik yapabildiğin anneliktir 🤱🏻🤰🏻