Ebruseyda öncelikle bebeğinize düzenli uyku saatleri oluşturmalisiniz. Bunu yaparken bebeğinizi hangi destekle uyutuyorsaniz öyle uyutmaya devam edin, burada amaç her gün belirli saatlerde uyumasını sağlamak. Bunu yaparken bebeğinizin uyku sinyallerini iyi gozlemlemeniz lazım. Ama örnek verecek olursam 5 aylık bir bebegin uyanık kalma süresi ort. 2 saattir. Yani 2 saat aralıklarla bebeğinizin toplamda 3 uyku yapması lazım ki akşam uykusuna geçerken yorgun geçmesin.5 . Aydaki bebeklerin toplam gündüz uykusu 3-4 saat arası. İlk 2 uyku uzun, son uyku 30-45 dk olacak şekilde. Zaten sizde bunlarin çoğunu biliyorsunuz ama bilmeyen arkadaşlar varsa diye yazmak istedim.
Bu düzeni kurduktan sonra uyku egitimine başlıyoruz. Benim uyku eğitimine başlarken avantajim, oğlumu ne memede uyuttum ne de ayağımda salladım en başından beri, bu yüzden uyku eğitimi vermem bir nebze daha kolay oldu. Uyku öncesi rutinleri uyguladıktan sonra üzerime alıp poposuna pis pis yapip uyutuyordum. Uyku eğitimi vermeye karar verdiğimde önce yanima yatırdim elini tuttum ağladığında öptüm falan derken bu şekilde uyumayı ogrendj. Sonrasında yatağa geçirdim ve bu aşama daha kolay oldu. Tabi yine ağladı ama çok değil. Kendime sinir koymuştum 45 dk-1 saat ağlarsa kesecektim eğitimi ama 20 dk sonunda uyumuş oluyofu ilk zamanlar. Agladiginda kucağıma aldım sakinleştirdim ama henen tekrar yatağına koydum. Zaten çoğu gerçek ağlama bile defildi bee beeee diye sesler çıkarıyordu sadece 😀 ama kucağıma almadığım zamanlarda tamam tamam şeklinde kısık ses tonuyla sakinleştirdim. Bu şekilde oldu gitti iste. Sizde hafif sallayarak uyutuyormussunuz , bence sizde avantajlisiniz çünkü haldir huldur sallanan bebeklere göre daha kolay kabullenir bebeğiniz. Ama uyku eğitiminden de önemlisi bebeğe düzenli uyku saatleri oluşturmak gerçekten. Mesela benimki çok uykusu geldiğinde orta yerde bile uyuyakalir artık o kıvama geldi o kadar diyim.
Aslında çoğu kişi pis pis pat pat yöntemini oneriyo, yani bebeği yatağa koydugunuzda poposuna hafif hafif vurarak pis pis şeklinde ritmik sesler çıkararak bebeği sakinlestirmek, ama benimki bu yöntemde daha hircinlasti yani ona dokununca onu yataktan kurtaracağımi falan düşündj galiba ve susmadı 😀 ben o yüzden sadece sesimle tamam tamam şeklinde telkinlerde bulundum, basini okşadım falan