13 aylık inatçı bir bebenin annesi olarak şayet bir gün uykularını düzene sokarsam bildiğim tüm bilgileri paylaşacağım diye kendime söz verdim 💪🏻
İnternetten,sosyal medyadan hep araştırdım uyku eğitimi adı altında bebekleri yıpratarak annenin yorucu bir sürece itildiği en zor zamanında para tuzağının içine düştüğü birçok sayfa ile karşılaştım çok okudum ve araştırdım sonunda akşam 08:30-gündüz 09:30 uyku düzenini oturtup kendi kendine dalmasını başardım.
Öncelikle benim bebeğim ilk doğduğunda sarılık geçirdi ve üstüne 2020 yılında yaşanan izmir depreminin etkisi ile 10.ayına kadar yanımızda yattı bol bol kokusunu duya duya uyudum uyandım o memede sakinleşti ben onunla. Anne yanında yatan bebeklerin gelişimi ile ilgili birden fazla makale okudum ve en güvenilir yöntem olduğunu annelik vicdanıma sığınarak sonuna kadar yaşadım.Çok uzattım hemen konuya geçiyorum.
1-Bebekleriniz 2 ve 2 den fazla uyku uyuyorsa akşam uykusuna yakın bir zaman diliminde uyutmayı tercih etmeyiniz en son uykusu akşam uykusu olsun.
2-Bebeklerinizi akşam uykusuna geçiş zamanından en fazla 1 saat önce ortamı loş bir ışık ile tutunuz eviniz kalabalık buna imkanınız yoksa tek başınıza başka bir odada sakin bir şekilde oyunlar oynayınız ve bebeğiniz kaç aylık olursa olsun uyku öncesi geçişi oyunları olduğunu ona tekrarlayın
3-Muhakkak ılık bir duş aldırın şampuan şart değil yıkarken yaşaş yavaş daireler çizerek vücüduna masaj yapıp rahatladın
4-Duş sonrası doktorun önerdiği krem ve losyonlae le vücuduna masaj yapın ve altının pişik olmadığından muhakkak emin olun( Pişik huzursuz yapıp kalitesiz bir uyku sunar)
5-Tüm rutinleriniz son bulunca yatağında asla oyuncak bulundurmayın etrafta dikkatini çekecek ışıklı sesli bir oyuncak olmasın bir uyku arkadaşı tercih ederseniz yeterli olabilir
6-Yatıracağınız yatağa birlikte girebilirseniz süreç daha hızlı ilerler ama beşik dar ve rahatsızlık yaşarım derseniz yatağın dışında memede sakinleştirip kaşıyıp yatağına bırakınca beşiğin yanında oturmanızda işe yarayabilir
7-İlk başlarda inatla defalarca dalacakken kalktığı uyandığı çok oldu sabırla konuştum anlattım 10 aylıktı yatakları ayırdığımda her seferinde buraya yatmalısın annecim bende yanında gözlerimi kapatacağım çok uykum geldi gibi cümleler sarfettim şuan 13 aylık ve annecim kafanı buraya koyarmısın dediğimde hemen gülerek kafasını koyar yatağa.
8- Tecrübe ettiğim kadarı ile bebekler kendi kendine uykuya dalarlarsa şayet gece uyanma aralıkları düşüp daha kaliteli uyuyorlar çünkü uykuları bölündüğünde tekrar nasıl dalmaları gerektiğini bildikleri için hem anne hem bebek geceyi daha rahat geçiriyorlar.
Bu süreçte atak haftaları ve diş çıkarma dönemlerinde uyku gerilemesi oldumu evet oldu ama en fazla 5 gün sürdü tekrar eski düzene girdi işler.Şimdiden tüm annişlere kolaylıklar diliyorum 🙏🏻