meningokok ve rota gibi aşılar çok önemli ve pahalı olduğu için ulusal aşı takvimine dahil edilmesini talep etmiştim. gelen cevap:
Ülkemiz için çocukluk ve yetişkinlik dönemi ile risk gruplarına yönelik aşılama takvimi, alanlarında söz sahibi üniversite öğretim üyeleri ve Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastaneleri eğitim sorumlularından oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu'nun tavsiyeleri ve dünyadaki gelişmeler takip edilerek oluşturulmaktadır.
Bir aşının aşılama takviminde yer almasına karar verilirken, aşının önlediği hastalığın toplumdaki yükü, aşının etkinliği, aşı programına uygunluğu, güvenliği ve lojistik altyapının uygunluğu, ekonomik konular gibi birçok faktör değerlendirilmektedir. Ülkeler kendi koşulları dahilinde ve yukarıda bahsedilen faktörleri dikkate alarak bir aşının Ulusal aşı takvimine alınmasına karar vermektedirler.
Çocukluk dönemi aşılama takvimimizde; H. influenzae tip b ve pnömokok etkenleri ile ortaya çıkan menenjit hastalığına karşı içerisinde Hib antijeni bulunduran DaBT-İPA-Hib aşısı ve konjuge pnömokok aşısı yer almaktadır. Bu aşılar çocukluk dönemi aşılama takvimimize uygun olarak sağlık kuruluşlarında ücretsiz uygulanmaktadır. Ek olarak, varolan hastalıkları nedeni ile yüksek risk altında olan gruplar tanımlanmış olup Hib ve konjuge pnömokok aşılarının uygulama şemaları belirlenmiştir. Bu aşılar altta yatan hastalık nedeniyle yüksek risk altında olan gruba ve ek olarak, konjuge pnömokok aşısı 65 yaş ve üzerindeki kişilere ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Ülkemizde meningokokal hastalıklara yönelik hasta, temaslı takibi ve kontrol önlemleri çalışmaları yürütülmektedir. Meningokok aşısı ise henüz rutin çocukluk dönemi aşılama takvimimizde yer almamaktadır. Meningokokal hastalık riski yüksek olması nedeniyle aşı uygulanması önerilen gruplar: Seyahat sağlığı kapsamında vakaların endemik olarak görüldüğü ülkelere giriş yapan kişiler, Hac ve Umre ziyaretçileri; silahaltına alınan er ve erbaşlar, düzensiz göçmenlere hizmet veren Geri Gönderme Merkezlerinde çalışan ve/veya düzensiz göçmenlerle doğrudan temas halinde olmaları nedeniyle risk altında bulunan tüm personel, mikrobiyoloji laboratuvarında meningokok ile çalışan laboratuvar personeli; varolan hastalıkları nedeni ile yüksek risk altında olan kişiler olarak belirlenmiştir. Bu gruplar arasında; Bakanlığımız tarafından, seyahat sağlığı kapsamında vakaların endemik olarak görüldüğü ülkelere giriş yapan kişilere, mikrobiyoloji laboratuvarında meningokok ile çalışan laboratuvar personeline ve varolan hastalıkları nedeni ile yüksek risk altında olan kişilere aşı temin edilmekte ve ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Bilgilerinizi rica ederim.