Melek_05 Burada mutlaka alan mezunu bir özel eğitimciden yardım alınması gerekmektedir. Sertifika programlarına giden hiçbir arkadaşımdan, Eğitim almayın lütfen
Ekolalik konuşma genellikle bilinçsiz eğitimciler tarafından “Çocuğunuz konuşuyor!” olarak gösterilmektedir. Ancak ekolalik konuşma, adı üzerinde işlevsel değildir. İşlevsel olmayan bir konuşma, konuşma olarak “Köpek hav hav diyor.” derken “hav hav” sesini yüksek sesle ya da farklı ses tonuyla söyleyebilirsiniz.
Gün içerisinde ekolalik konuşmalarla dikkatinizi çekmeye ya da sizinle iletişim kurmaya çalışan çocuğunuzun davranışını görmezden gelerek de çalışabilirsiniz. Örneğin arkadaşınızla sohbet ederken sizinle aynı ses tonuyla, sizin söylediklerinizi söyleyerek arkadaşınızla sohbetinize katılmak isteyen çocuğunuzun, sizinle aynı olan sözlerini duymazdan gelerek ardından bu konuşmadan farklı olarak sorular sorup cevaplar bekleyebilirsiniz.
Günlük söz kalıplarını aile içinde yoğun olarak kullanıp çocuğunuzun kullanması için ona yukarıda bahsettiğim gibi model olabilirsiniz. Bunun için resimli kartlar da kullanabilirsiniz. Bu kartları gösterip “Günaydın.” diyerek çalışabilirsiniz. Çocuğunuz kartı görüp “Günaydın!” demeye başladıktan sonra kartları çekerek, yani artık göstermeyerek, çocuğunuzun uyanınca “Günaydın.” demesini sağlayabilirsiniz. Bu “Günaydın!” işlevsel konuşmaya ilk adım olabilir.nitelendirilemez. Bu nedenle ekolalik konuşmaları not alıp, hangi seslerin sesletildiğini fark ederek ardından ekolalinin üstesinden gelmek için çalışmalara başlanmalıdır. Bu çalışmalar alan mezunu bir özel eğitimci tarafından yönetilmelidir. Her ekola Otizim değildir birde dikkat çekmek için yapıyorsa onu duymazdan gelmelisiniz cevreniZdeki insanların cıcugunuzla gereksiz iletişime geçmesine izin vermeyin inşallah eğitimli bu davraniş degişebilir