Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi nedir ?
🔻Çocukların kendisinin ve diğer insanların özel alanlarınin farkına varması
🔻Sosyal hayatında kendi özel hayatını koruması ve başkalarına da saygı duyması.
Neden Önemlidir ?
🔻Cinsel kimlik gelişimi, ruh ve beden sağlığını korumak, istismara maruz kalmalarını önlemek için bu eğitimin verilmesi önemlidir.
Ne Zaman Başlar?
🔻Aslında bu süreç doğumdan itibaren başlar fakat fikrin anlatilmasi ve özel bölgenin bizzat öğretilmesi için 3 4 yas idealdir.
Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir ?
🔻Korku ve endişe yaratmadan, soruları kısa ve net bir bicimde yanıtlayarak . ( Net bir cevap vermezsem konu ile alakalı endişe ya da karmaşa yaratabiliriz.)
🔻Çocuğa bu konuda ne biliyorsun, ne merak ediyorsun diye sorulmalı. Fikirlerini bilmeliyiz ki daha önceden örneğin Tv’de gördüğü yanlış bir örnek onun aklında doğru gibi kalmasın . Her şeyi bilip ona göre bir yol izleyelim.
Mahremiyet Eğitiminin İçeriği
🔻Bedenim bana ait anlayışı
🔻İyi dokunuş,kötü dokunuş
🔻Hayır deme
🔻İyi sırlar, kötü sırlar
🔻Özel alanlar
🔻Tehlike ile karşılaşmada verilecek tepkiler
Bedenim Bana Ait
🔻bedenine ait özel bolgeleri tanıtma ve bu bölgelere yalnızca anne veya temel bakım yapan kişilerin yaklaşabilecegi anlatılmalı.(2yastan itibaren bu anlatılabilir)
Özel bölgeye kendisi dışında kişilerin dokunmamasi gerektiğini bilmeli bu yüzden tuvalet eğitimi çok geciktirilmemeli.
Çocuk dışarıda çıplak kalmamalı
Aile bireylerini çıplak görmemeli
Çocuğa bedenine dokunulmasini istemediğinde itiraz hakkı tanınmalı.
Özel Bolgeyi Tanıtırken
🔻Hepimizin yüzü gözü saçı eli kolu vardır ve bedenimizin tamamı bize aittir . Bedenimizin iç çamaşır ile kapattigimiz yerleri özel bölgelerimizde ve özel bölgelerine kimse dokunamaz şeklinde bir konuşma ile çocuğa bedeni anlatılabilir.
🔻İnsanlar öpmek sarılmak istediğinde senden izin almalı, sen de izin almalisin. Fakat tanımadığın ya da tuvaletine yardımcı olmayan birisi izin dahi alsa senin özel bolgene dokunamaz .
Bu konuda size yardımcı olacak 2 kaynak
1) Bedenim Bana Ait (kitap
2)Kiko ve El (video)