Arkadaşlar sormak istediğim birşey var. Bebeğim 11 ay 17 günlük, önce size yapamadıklarını ve yapabildiklerini yazmak istiyorum. Birlikte konuşalım mı üstüne ? “Her çocuğun gelişimi bir değil” nutukları atacak kimseyi okumak istemiyorum öncelikle. Ben genel çocukların gelişimlerini merak ediyorum önemli olan 11 ayda yapması 15 ayda yapması değil ayına göre yapabildiği şeyleri öğrenmek istiyorum şu an. Çünlü ilk bebeğim tecrübesizim.
Öncelikle çok hareketli ve dikkati çok fazla dağılıyor.
Gel geli yaklaşık 6 aylıkken yapıyordu ben gel gel dediğimde değil ama 2 dk sonra kendisi yapıyordu, alkışıda keza o şekilde. Eğitici köpekçiğin alkış şarkısında her alkış dediğinde yapardı. Fakat büyüdükçe ve hareketlenmesi arttıkça ki nitekim 9 aylıkken yürüdü şu an tırmanıyor iniyor kalkıyor heryere rahatlıkla ulabişiliyor o yüzden dikkati heryerde. Kucağıma alıp “ hadi baba bay bay yapalım annecim” diyorum sadece kapıya atlıyor bana baksa görecek bay bayı ama ilgisi hep başka şeylerde “hadi bay bay yapalım anneciğim” diyorum eimi tutup kapıya götürüyor bay bay yapmak yok. “ Geeel geel gel babası” diyorum bi iki elime bakıyor sonra yine başka şeylere ilgi yönetiyor dinlemiyor çok. Ba-babbabaa ma-mama ve anlamsız kelimeler çıkarıyor ve genelde -Annn diyor. Dil çıkartıyorum çıkartsın diye dilimle oynuyor sadece keyif alarak . Cee ee diyorum çook nadir yüzünü kapatıyor ama oynuyor mu anlayamıyorum desteğimle kapatıyor çünkü. Müziğe karşı ilgisiz, müzik açıyorum ama sadece telefonu alıp izlemek dinlemek istiyor, saklıyorum telefonu sadece deli gibi arıyor telefonu bulmak için, oynamak gibi bi durumu yok. Adına sadece canı isterse bakar. İstediği birşeyi işaret ederek değil ağlayarak ister. Ama taklit konusu beni düşündürüyor açıkçası.
Yapabildiklerine gelecek olursak, motor ince motor gelişimleri gayet iyi, tırmanır, yürür, koşar, parmaklarıyla ufak nesneleri alır. Hayır ı bilir ama her zaman uygulamaz. Gülünce güler, kızınca ağlar. “ Elindekini verir misin? Emziğini verir misin? dediğimizde verir. ” Gel elimi tut gidelim" dediğimde gelir. Çatalıyla yemeğini yer, kucağa alınmak istediğinde kollarını kaldırır. Telefonumuzu eline alır ve parmak basar ekranına, yabancıları bilir, eve farklı bi eşya geldiğinde tanır, yabancılara karşı utanır, saklanır, şımarır gibi. Bizi taklit etmiyor fakat, topu delikten attığımda, alır delikten atar, düğmeye bastığımda aynı düğmeye basar, çekmeceyi açıp kapatırım, gider aynı çekmeceyi açar.
İçimin rahatlamasına, yada destek almam gerekiyorsa bilmeye ihtiyacım var. Endişelerime yardımcı olur musunuz 🎈❤