sevgili anneler, bu başlığı 45 günlük bir anne olarak yazıyorum. sezaryen doğum yaptım, sütüm 4 gün gelmedi. hastanede pompa ile göğüs uçlarım yara oldu ve ben emzirme travması yaşadım, çocuğumu emziremedim. bebeğime sütümü sağıp biberonla veriyordum ama bu da çok eksik ve yenik hissettiriyordu. bu başlığı okuyorsanız o ruh halini bilirsiniz, çaresiz ve şaşkındım. gelecek en ufak yardıma, her tavsiyeye muhtaçtım fakat kendime hiç güvenemiyordum. emzirme danışmanlarıyla görüştüm, medipol üniversitesinin emzirme polikliniğine gittim, edsler, sondalar, youtubedan videolar… ben, 3 gün öncesine kadar bebeğini emziremeyen, depresif, öfkeli, çok uykusuz ve huzursuz bir anneydim. 3 gün önce son bir cesaret damlasıyla emzirmeyi denedim. denedim ve yenik düştüm. çocuğum aç kalır korkusuyla, duşta bile emzirmeyi denemiş fakat sonunda yine biberona dönmüştüm o günün sonunda. annemi çağırmıştım gelip yardımcı olması için, gelme anne demek istedim ama eşim izin vermedi, gelsin çok kötü durumdasın dedi. iyi ki demiş. bir gün önce denemiş ve yenilmişliğin tedirginliğiyle korka korka denedim. herkes emzirmenin ne kadar harika olduğundan bahsediyor, sevgili anne, emzirmek diye bir eylem esasında yok, bebeğin seni emmesi var. yani senin yapacağın tek şey huzur ve güvenle bebeğini kucağında tutmak. ben başardım, üzerimdeki kara bulutlar dağıldı çok şükür. belki zor durumda bir anneye de yardımım dokunur diye naçizane birkaç tavsiye vermek istiyorum.
emzirmek psikolojiktir, sizin stres olmadan, sakince bebeğinizi kucağınıza almanız ve bebeğinize, sütünüze güvenmeniz en önemli etkenlerden biri.
bebeği aç bırakmadan, ama tam da doyurmadan beslemenin tek yolu kaşık değil. kaşıkla beslerken çok hava yuttuğu için ben beceremedim mesela, mochinin mor küçük aparatı ile besledim, biberonu 24 saatte unuttu. siz kaşık şırıngalarla yada kaşık biberonla deneyebilirsiniz. fincan bile olur.
bebek kucağınıza aldığınızda ağlamaya başlıyorsa bir aile büyüğünden veya eşinizden yardım isteyin, onu sakinleştirip kucağınıza öyle versin.
biraz ağlaması normal, çocuğunuza benim gibi kötülük yaptığınızı düşünmeyin, çocuğunuzun sizin koynunuzda sıcağınızla beslenmesi onun için en iyisi.
oda sıcaklığına çok dikkat edin, oda çok sıcak olmasın, siz de bebek de bunalırsınız ve bu onun sizi itmesine neden olur.
bebeği çıplak koynunuzda uyutun, hatta emzirme denemesi yapmadan 2-3 gün önce buna başlayın ki bebek kokunuzla huzuru eşleştirsin.
emzirme denemesi yaptığınız süreçte, evet bu bir süreç, banyo yapmayın. siz ne kadar kötü koktuğunuzu düşünseniz de ona cennet kokuyorsunuz merak etmeyin.
bir iki dakika emmekle başlayacak, sonra tekrar kucağınızda ağlayabilir, tedirgin olmayın ve yanınızdakilerden sizi ve bebeği çok sakinleştirmelerini isteyin. bebeği göğsünüzden çok ruh halinizle emziriyorsunuz, sakın unutmayın ve umutsuzluğa düşmeyin. bebeğinize de, size de tek çare sizsiniz.
güzel anne, yalnız değilsin ve yaşadıklarını atlatacaksın.🌸🤍