Sevgili anneler,
Oto koltukları hakkında yaklaşık 2 senedir araştırma yapıyorum. Edindiğim bilgileri sizler ile paylaşmak istiyorum. Özellikle 1. grup dahil olmak üzere, pusetten oto koltuğuna geçişe değineceğim.
Bildiğiniz üzere doğumdan itibaren bir çocuk arabada sadece puset/oto koltuğunda seyahat etmelidir. Oto koltuklarında 0,0+,1,2 ve 3 ibareleri vardır. Ayrıntılı bir şekilde,
0, puset yani 0-9 kg/0-9 ay,
0+, 0-13 kg/0-12 ay,
1, 9-18 kg/6 ay-3 yaş,
2, 15-25 kg/3-8 yaş,
3, 6-12 yaş olarak söyleyebiliriz.
Geçişlerin doğru zamanda yapılması oldukça önemlidir. Bu, çocuğun kas gelişimi ve fizyolojik ihtiyaçlarını dikkate aldığınız ve en iyi korumayı sağlamaya devam ettiğiniz anlamına gelir.
İdeal seçenek, yine arkaya bakacak şekilde konumlandırmaya izin veren bir araba koltuğu seçmektir. Minimum 18 kg’a kadar, yani yaklaşık 4 yıl / 105 cm. Neden? Çünkü RF (rear facing) konumlandırma, bir çocuğun vücudunun en savunmasız kısımları için (baş, boyun ve omurga) 5 kat daha iyi koruma sağlar.
Ancak, bir rf koltuğu seçmezseniz ve 9 kg’a kadar olan daha küçük pusete sahipseniz, tavsiyem en az 13 kg’a kadar rf’ye izin verecek en az 0+ grubu içeren bir oto koltuğu seçmeniz olacaktır. Bu yaklaşık 2 yıldır.
2 yaşından küçük bir çocuğu seyahat yönüne bakacak şekilde yerleştirmeyin! Bu son derece tehlikelidir! Vücuduna bir darbe anında etki eden kuvvetler ölümcül sonuçlar doğurabilir! Daha keskin bir fren veya hafif bir darbe bile talihsiz sonuçlara yol açabilir!
Kendinizi belgeleyin ve çocuklarınız için en iyi seçimleri yapın.
Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Oto koltuğu alırken rengi ve şeklinden ziyade, güvenlik testi olup olmadığı, son kullanma tarihi ve belgeleridir.
Bunlardan en bilineni, ADAC ve ECE R44 testidir.
Buraya bir link bırakıyorum, ADAC veya ECE R44 testini geçmiş oto koltuğu ve puset önerileri bulunuyor.
https://www.google.com.tr/amp/s/www.neoldu.com/service/amp/adac-testini-gecen-bebek-isofix-oto-koltuk-modelleri-ve-markalari-33445h.htm
Oto koltukları asla 2. el olarak satılıp alınmamalıdır. Oto koltuğunun kullanım geçmişini satıcı aktarmayabilir. Oto koltuğundaki en ufak kazaya bağlı darbeler bile zarar vermiş olabilir.
Bu arada, biz tercihimizi puset olarak Joie I-Snug, oto koltuğu olarak ise Joie I-Spin 360 (360 derece en iyi ADAC puanı almış oto koltuğudur.) yana kullandık.
Sorularınız var ise sorabilirsiniz.
İyi akşamlar! 🤗