Meriwa Yanlış anlamayın ama şehrimdeki tüm çocuk doktorlarına gittim. Devlet,fakülte,özeller… hepsinin içinde 2 tanesi hariç, aynı şekilde “2 saatten önce emzirme, süt şöyle olur böyle olur” demişti. Hele bi kaç tanesi var ki, ayda 800 gram almış bebeğim için “aç kalmış hemen mama biberon alın başlamalıyız” demişti.
Bir de “meme reddini duşta al kucağına emzir. Bir emzirme uzmanından da destek alın, sağlık ocağınızdaki ebe hemşireden pozisyonları öğren.Bak hiç bir şey bilmiyorsunuz.Böyle olmaz pes etmeyeceksin.Sık sık emzir. 5 gün sonra tekrar tartalım” diyen doktor da tanıdım ben.
Onca meme reddi, sütümün kesilmesi ve geri getirme süreci,mastitlerim vs derken anladım ki her doktor da emzirme hakkında doğru bilgiye sahip değil.
Memelerin dolup dolmaması bir kıstas değil.Benim 22 aydır kuzu tüyü gibi yumuşak her ikisi de.Çünkü terbiye oldular, istedikçe emzirdim.
Siz eşiniz bir şey yemek yiyeceği zaman “aaa yiyeli daha 3 saat 22 dakika olmuş.Bir bisküvi bile yiyemezsin” mi diyorsunuz?
Bebekler de böyle.
Emer acıkmıştır.Sonra gene emer susamıştır.Sonra gene emer,keyfi yapıyordur.Bi 15 dk sonra gene gık ister, çok fazla cork cork emmez mesela ama sizi koklar anne kokusu istiyordur.Boyu uzarken kemikleri ağrır, gene emer. Çünkü bir bebeğin en bildiği rahatlatıcı ve güven verici yer anne memesi.
%100 doktor dinlediğimde ben çok acı yaşadım.Çocuk ağlıyor,annemle eşim tepemde “dur daha emeli 1 saat oldu vermiceksin meme,bak doktor ne demişti” diyor.
Her yemeği her öğünü aynı dakikada, aynı hızla ve aynı hazla yemeyiz.Bebekler de yetişkin bir insanın küçüğü.Henüz 50 günlük bir bebeğiniz var, daha sizden ayrıldığının farkında değil.
En sonunda biraz doktorlar,biraz çevremin tecrübesi,emzirme ile ilgili araştırmalar ve kendi hissiyatımla ilerlemeye başladım bir harman yapıp.Bebeğimi ve kendimi dinledim.Ondan sonra ne stresim kaldı,ne şüphelerim ne de o memeyle alakalı sorunlar.