4234 Hem zor bir ay hem de kolay bir aydasınız mamayı azaltmak veya bıraktırmak için. Memeye geri döndürme süreciniz verdiğiniz mama miktarı ile de çok ilgili. Öncelikle gün içinde bol su içmeye, dengeli beslenmeye ve uyumaya özen gösterin. ( şekerli karbonhidrat agırlıklı paketli gıdalardan uzak durabilirsiniz) havuç ıspanak bamya incir badem yulaf ceviz yumurta yeşil soğan deretotu pazı yeşillikler ( nane-roka-maydanoz hariç) iyi protein kaynaklarıyla beslenmek ( çok yemek değil önemli olan dengeli beslenmek) Prolaktin hormonu mutluluğu sever, sık sık gün içinde bilincinizin üstüne altına Ben mutluyum, bebeğim dogdu, sütüm var ve besliyorum, bebeğim büyüyor cümlelerini tekrarlayın ( kasmadan aklınıza geldikçe) ve aklınıza geldikçe gülün, kahkaha atın bir süre sonra hormonlarınız çoşacak istemsiz mutlu olacaksınız. Bir süre memeye döndürmek için mama miktarını azaltmaya yönelik sağım yapmak gerektiğinden ocean mummy tarzı hamileliktede kullanılan anne vitaminlerinden kullanabilirsiniz iyi olur. ( d vit, b12, omega-3 ve demir içermesi önemli ) 2.ay ile 3. ay arası bebeği emzirmeye döndürmek için riskin yarı yarıya oldugu bir durum bebek gözleri daha iyi görmeye etrafı keşfetmeye çalıstıgı için biraz bagımsızlıga ihtiyaç duyar , o yüzden emme ihtiyacı azalmasa da etrafı görmek isteyeceginden memede az vakit geçirmek isteyebilir. Emzirme sürelerini uzatmak için sutyeninize emzirme oyuncagı gibi hısırtılı veya dokunabileceği siyah/ kırmızı/ beyaz bir nesne asmak onu memede tutmaya yarar. ( her seferinde değişik şeyler asılabilirse iyi olabilir ) Bunlar dışında eğer bebek hiç emmiyorsa uykuda emzirme veya duşta emzirme, veya köpek duruşunda emzirme gibi şeyler denenebilir. Eğer bebek hem mama hem meme durumundaysa süt arzını yükseltmek için ve mama miktarını düşürmek için her emzirme sonrası süt sağımı yapılmalı o sütler biriktirilmeli ve her seferinde mama verilirken mama miktarı azaltılarak sagılan süt verilmelidir. Ve saatlere baglı kalmadan bebek emzirilmelidir . Gak dese guk dese meme hep meme olmalı. Her kadının memesinde süt tutma kapasitesi farklıdır hacimsel olarak, mesela benim max. 30-50cc arasında oluyor ve o yüzden bebeğimi ilk 1 yıl çok sık ( neredeyse uyku haricinde saat başı emzirmek durumunda kaldım, bu da insanlarda sütün az yetmiyor algısına dönüştü ama işin aslı öyle degildi ve bunu kabul edip hep önüme baktım, hala daha öyle yapıyorum her talebinde bebeğimi emziriyorum. Mesela sıcak yaz aylarında 0-6 ay arasında su verilmeyecek bebeğin tek su ihtiyacı emzirilmesiyse 2 saatte bir diye saatlere baglı kalınan emzirme rutininde bebek susuzluktan huzursuz olacaktır o yüzden bebek talep etse de etmese de emzirme sıklıgını arttırmak mamayı bıraktırmak için iyi fikirdir.
Bebeğinizle dinlemeyi öğrenmek de bu sürecin ilk başlarda bir parçası. Bebek uyurken uyuyun veya mutlu oldugunuz ne varsa onu yapmaya çalısın ( ev işi hariç)
Memeyle teması arttırmak için emzirme kampı yapabilirsiniz. 3 gün boyunca bebek anne bölünmeksizin bir arada kalmalı, yemek ve mama hazırlıgı haricinde anne bebeğiyle ten temasında bulunmalı ve bir arada olmalı. Bebek memeye ve süt emmeye alıştırılmalı.
Süt sağımı: Buradaki amaç sütü depolamak değil aktif emzirmeye geri döndürmek o yüzden her emzirme sonrası sagım ve özellikle sabaha karsı 4-5 saatleri arasında sağım yapmak. Ve günde 1 veya max.2 kere power pump denilen yöntemi uygulamak. ( 20 dk sağ 20 dk dinlen 10 dk sağ 10 dk dinlen ve 5 dk sağ 5 dk dinlen)
Ben günde 3 kere verdiğim 90-120 cc mamayı bıraktırmak için tam 3 hafta ugrastım. Hem göğüslerimdeki süt tutma kapasitesi yüzünden hem de aktif emzirmeye çalıştıgım için. Biberon ve emzik süreci baltalıyor. Eğer biberon varsa enjektör veya kasıga dönmek veya mamayı memenizdeyken emzirme destek sistemi ile vermek bebeği emmeye teşvik edebilir. Her emzirmede olmasa bile ara ara sırta ve memelere masaj iyi gelecektir. Ve bu sürecin başında emek sabır çok önemli, sürecin sonucunda başarısızlık veya başarı yok bunu kabul edip öyle başlanmalı, mamanın tü kaka birşey olmadıgını onun da bebeğinizi büyütmeye yardımcı bir ürün oldugunu kabul etmeli. Eşle veya diğer sizi etkileyecek olan kişilerden anlayıs istenmeli, yrdım istenmeli( sabah için size kahvaltı hazırlamak, sıcak çorbalar yapmak, yemek yapıp bırakmak vs gibi destekler cok iş görür) Ve son olarak ben izmiremzirmedanismani Seda Diri İliç hanımın , türkiye la leche league yazılarından, Tomrisin emzirme notlarından çok çok faydalandım, tüm kaydettiklerini postlarını okudum. Kendime uyarlayabileceklerimi uyarladım. Siz de eğwr bir sıkıntı yaşarsanız yine yazın elimden geldiğince desteklemeye çalısırım.
1.