Sünnet konusunda anneler çok merak ediyor, endişeleniyor. Bu yüzden sünnet etmişken süreci anlatıp paylaşmak istedim.
Öncelikle kaç aylık olursa olsun kolaylık veya zorluk pek fark etmiyor. Genelde ilk 3 ayda yapılınca daha kolay deniyor ama biz 8. ayda yaptırdık ve anlatılanlardan farkı ve ekstra bir zorluğu olmadı.
Avcılar Hospital’da Op. Dr. Özgür Yücel’e sünnet ettirdik. Fiyat sigortalı 415 liraydı. İnanılmaz memnun kaldık. Operasyona gitmeden önce doktoru aradım ve sünnet halkında bilgiler aldım. Doktor hiç çekinmeden yoğun olsa bile her bilgiyi veriyor. Bebeğimin çok hareketli olup olmadığını sordu. Aşı yapılırken bacaklarını tutunca hiç hareket etmiyor dedim. O zaman lokal anestezi ile yaparız, genel anesteziye gerek yok dedi. Operasyona gelmeden önce yanımızda mama getirmemizi söyledi.
Sabah randevu saatimizden bir saat önce hastaneye gittik. Kan pıhtısı tahlili için parmaktan kan alındı. Bebeğim bu sırada hiç ağlamadı, anlamadı bile. Sonuçlar yarım saat içinde elimize geldi ve randevu saatine kadar bize ayrılan özel odada bekledik. Randevu saati geldiğinde ameliyathaneye gittik. bebeğim farklı insanlar görüp altı açılınca huylanıp ağlamaya başladı. Doktor Onu sakinleştirmek için biberonda mamasını vermemizi ve video açmamızı söyledi. Dediğini yapınca bebeğim sakinleşti ve doktor lokal anestezi yapıp operasyona başladı. Bir yandan annem videoya kaydetti her şeyi. Doktor özellikle videoya kaydetmemizi istedi. Böylece doktorun bize anlattıklarını eve gidince izleyip uygulayabildik.
Doktor her işlemi yaparken tek tek bize anlattı. O açıdan çok huzurlu ve sakin bir ameliyat oldu. Pansumanı da videoya kaydetmemizi istedi ve detaylıca göstererek anlattı. Tüm işlemler yaklaşık 15 dakika sürdü.
Pipinin alt kısmında morluklar, üst kısmında sarılıklar olacağını, bunlar normal olup geçeceğini söyledi. Bir hafta boyunca her gün 3 kere (8 saatte bir) pansuman yapmamızı söyledi. Pansuman için tentürdiyot döküldükten sonra krem sürülüyor ve arkasını kestiğimiz köpük bardağı yerleştirip bezi bağlanıyor. Bir de sabah ve akşam olmak üzere fitil veriliyor. Ameliyattan 3 gün sonra her gün iki defa banyo yaptırmamızı söyledi.
Amilayattan sonra eve geldik ve yaklaşık 3 saat sonra uyuşukluk geçmeye başladı. Hafif sızlanmaya başladı. Birkaç saat oyun oynadı, uyudu, kalktı. Sonra uykusundan ağlayarak uyandı. İlk çişini yapmaya çalışıyordu ve o sırada inanılmaz ağladı. İçimiz gitti o anda, yaklaşık 5 dakika evi yıkarcasına ağladı. Çişini yaptıktan sonra ağlaması geçti ve bir daha böyle bir ağlama ve acı olmadı. İlk çişini yaptıktan sonra her şey normal seyrinde devam ediyor.
Ama fitil çok önemli. Ben sabah 9’da ve akşam 9’da fitil veriyorum ve o yetiyor ağrısını dindirmesine. Uykusu bozulmadı. Zaten fitil biraz da uyutuyor. Yemesi de bozulmadı. Şu an 3. Gündeyiz. Morluklar ve şişlikler geçmiş değil. Pansumana devam ediyoruz. Doktor 7-10 güne geçeceğini söyledi. Bugün yerde yuvarlanıyor, emekliyor, keyfi yerinde. Yani kaç aylık olduğuna bakarak sünnet ettirmemezlik etmeyin. Gayet rahat geçiyor.
Gelişmeleri yine buradan paylaşmaya devam ederim. Süreci merak edenler için paylaşmak istedim. Herkese kolay gelsin. 🙋🏻♀️