Disleksi nedir?
Merhaba guzel anneler. Bilenleriniz olduguna eminim, bu tatlı öğrenme güçlüğünü lisans eğitimim sırasında öğrenirken kendimde olduğunu farkettim ve tüm hayatım boyunca yaşadığım saçma karışıklıklar bir anda anlam buldu 😌 ve istedim ki siz anneler bunu ne kadar erken farkederseniz çocuklariniza o kadar yardimci olabilirsiniz. Uzatmadan açıklıyayım. Disleksi, zeka düzeyi “normal veya normal üstü” olan,”okuma hızı,okuma kalitesi,okumayı öğrenme hızı,okuduğunu anlama- anlatma becerisi” yaşıtlarına ve zekasına kıyasla; beklenenin altında olan okuma bozukluğunun genel adıdır. Belirtilerinden kısaca bahsetmek gerekirse
- sayıları ve harfleri karıştırma 69 yerine 96 demek yada hafif yerine fahif yazmak gibi
- Okurken yazarken satır atlama
- Okuduğunu anlama ve anlatmada zorlanma
- Sıralı ezber gerektiren konuları ezberlemekte güçlük çekme.(Ayların sırası,haftanın günlerini sıralama)
- Çarpım tablosunu ezberlerken veya ritmik sayarken zorlanma
- Renkleri karıştırma
- Sağı solu ayırt etmekte zorlanma
- Kendini,bir konu hakkında fikrini iyi ifade etmekte zorlanma
- Toplama ve çıkarma işaretini karıştırma
- Ayakkabılarını bağlama gibi motor becerilerde zorlanma
- Okula gitmek istememe
Bunlar arttırılabilir ama genel olarak bunlar durumu açıklamaya yeterli.
Simdi gelelim ne yapıcağımıza
Dislektik çocuklar normal ya da normal üzeri zeka düzeyine sahip olmalarına rağmen kendilerinden beklenilen hedeflere aynı anda ulaşamazlar. Bu durum öğrenme stillerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.
Dislektik çocuklar herhangi bir özel ya da devlet okulunda eğitimlerine devam ederken özel eğitim desteği almalıdır. Bu özel eğitim desteği çocuk için hazırlanan bireysel eğitim programı ile gerçekleşir. Verilen destek eğitimi çocukların yatkın olduğu öğrenme stili tespit edilerek uygulanır. Bu şekilde çocuk eksikliklerini tamamlayana kadar ve kendi başına müfredat takibi yapabilene kadar desteklenir. Her çocukta ayni duzeyde gorülmez ve hiç tanı almadan egitimini tamamlayabilir. Burdaki çoğu annenin çocukları küçük ama aklınızda olmasında fayda var diye düşündüm. Bu özel kişiler her zaman hayatlarında diğer kişilerden farklı çözüme giden bir yol bulurlar aslında kazanımları daha fazladır.
Hatta belki sizlerde de vardır kelimeleri kendince yanlış tamamlayan? Bankamatikte iban girmesi gerekirken eli ayağı karışan? Sayfa 13 diye 31i acan? Sağ elini kaldırması gerekince bi iki saniye düşünen ? Kimler var? 🧐🤓☺️