Ceydakoruc Bebekler doğum kilosunun max %7-10 kısmını doğumdan sonra “fizyolojik kilo kaybı” olarak verirler. Örneğin 3000 gr doğan bir bebek %10 kilo verse hadi, 300-350 gr ödemi atar. Sonra bu ödemi 7-10 günde toparlarlar tekrardan.
İlk 3 ay bebeklerin ayda 500-1000 gr ortalama kilo alması beklenir.
3 aydan sonra 4 ay itibariyle bebekler hareketlenir.Ve bu hareketlenme ile 4-5-6-7. Aylarda ayda ortalama 400-700 gram kilo almaları beklenir.
Ayrıca bir bebeğin doğum kilosuna göre extrem bir durum yok ise (prematüre,ameliyat,anne kaybı vb) 6. Ayında doğum kilosunun yaklaşık 2 katına gelmesi ve 1 yaşında da doğum kilosunun yaklaşık 2,5-3 katına gelmesi beklenir.
Yani 3 kilo doğan bir bebek, 6aylıkken 5,5-6 kg olabilir , 12 aylıkken 7,5-9 kg olabilir. Bunlar hep normaldir.
Bunlara anne babanın genetiği,ailenin imkanları yaşam şekli vs diğer dış etmenler de %25 etki eder.
Annelere ortalama kilo oranlarını ve bu bilgileri doktorların bir çoğu vermiyor. Ondan sonra dışardan gelen seslerle anneler uykusuz kalıyor,bi ton şey kuruyor kafasında.
Bebeğin 5. Ayında çok güzel kilo almış. Gece uyumak isteyebilir, artık 20 günlük Veya 2 aylık bebek değil.
Evet gece emzirmek çok önemli,20 aylık oğlum uyanırsa ben hala emziriyorum geceyi de kesmedim.Bazen de uyanmıyor.İlk 3 ay aldığım eğitimlerle gak guk gece bazen emse bile saate bakıp emzirdim ama sonrasında uykusuna bıraktım. Gittiğim doktorlar da, emzirme danışmanım da ebemiz de böyle önerdi.