Selamlar, ben doğum yapmadım ama anal fissürle bir süredir uğraştığım için faydalı bilgiler verebilirim diye yazıyorum. 27 yaşındayım ve başıma ne geldiyse yediklerimden geldi. :( 1,5 sene önce baharatlı yemekler yediğim için dışkılarken cam kesiği gibi acı&açık renkte kan şikayetiyle doktora gittim(dahiliye), gaita testim temiz çıkınca iç hemeroid olduğunu söyledi ve Procto Gylvenol fitil, Varidos tablet, Anestol pomad verdi. Fitil baya iyi geldi yaklaşık 10 günde geçti. Sonrasında ara ara baharatlı yemek yiyince (karabiber, kimyon, sumak) bu sorun tekrar etti ama bir şey yapmadan geçiyordu. 6 ay önce maalesef Hatay’dan gelmiş apacı biber yedim, kayış orda koptu. Makatım krize girdi yanma&zonklama&dışkılarken acı ve kan derken aynı fitili 3 hafta kullandım ve geçti gibiydi. Tam iyileştim derken, tatilde 5 gün sadece hamur işi yediğim için fena kabızlık geçirdim, dışkılarken kendimi çok zorladım ve makatıma en büyük zarar asıl orda verdim bence. 5 aydır yediklerimin dengesini birazcık bozduğumda dışkılarken acı&kan&sonrasında yanma şikayeti tekrarlamaya(2 kez tekrarladı, zaten 1 tekrarladı mı en az 2 hafta devam ediyor) başladı. 2 hafta önce genel cerraha göründüm. 2 çatlağımın, 1 tanesinin derin olduğunu, fakat ameliyatlık olmadığını söyledi. Kolonoskopi sonucum çok şükür temiz çıktı. Ve aslında iç hemeroidim de yokmuş (yani en azından sürekli şiş değil.) Bana dışkım yumuşasın diye Duphalac şurup ve makat kremi olarak Proctolog krem verdi. Gariptir ki çatlağımı geçirmek için bir şey önermedi, o yüzden başka bir genel cerraha daha görünmeyi düşünüyorum. Ben de vücudumu dinleyip ne iyi geliyorsa onu yapmaya karar verdim. Şimdi size bana iyi gelen şeyleri yazacağım. İlaçların doğum sonrasına etkileri ile ilgili hiçbir fikrim yok, lütfen doktorunuza danışın.
Önemli Şeyler
1) Kabız olunmamalı
Dışkı gelince tutulmamalı. Çünkü dışkı durdukça su kaybeder, bu da daha kuru çıkıp orayı yırtmaya neden olur. Aynı zamanda çıksın diye ıkınılmamalı da. Eğer alafranga tuvalette zorluk çekiliyorsa ayaklar altına tabure koyularak çömelme pozisyonu ile daha rahatlık sağlanabilir. Yüksek lifli gıdalar yenilmeli. İnternete yazınca neler olduğu çıkıyor zaten. Ben her sabah kuru kayısıyı suda bekletiyorum, 2-3 saat sonra suyunu içip kayısıyı yiyorum. Bir de son zamanlarda sabahleyin armut hoşafı içiyorum. Bunlar bana iyi geliyor. Dupholac krem de kabızlığı engellemede işe yaradı. (2 haftadır kullanıyorum.)
2) Dışkı yumuşatılmalı
Dışkı ne kadar kayarak çıkarsa o kadar az zarar verir makata. Bunun için BOL SU ÇOK ÖNEMLİ. Günde en az 2 litre su içilmeli. Sürekli tuvalete çıkardığı için bir işe yaramıyor gibi gözükse de gerçekten ÇOK FARK EDİYOR. Suyun vücuttaki emilimini arttırmak için yüksek lifli gıdalar yenilmeli.
3) Makat temiz tutulmalı
Dışkılamadan sonra yaranın iltihap kapmaması lazım. Bu yüzden dışkılamadan sonra sıcak su oturması çok fayda ediyor. Ben günde 1-2 kez yapıyorum yaklaşık 10 dakika. Sonrasında Fito krem sürüyorum. (doktor tavsiyesidir) Çatlağımı geçirmede sıcak su oturması & fito krem ikilisi çok fayda ediyor.
Dışkılamadan sonra hafif yanmam oluyor. Bunun için bana iyi gelen şeyler şunlar:
1) Anestezik madde olarak LİDOKAİN içeren Anestol pomad.
2) Kuru kalmaması için LANOLİN içeren Cose Protect Duo:
Bunu Belçika’dan almıştım maalesef ülkemizde yok. Her gün 2 kez sürüyordum(dışkılamasam bile) ve çok iyi gelmişti. Bittiği için Lanolin kremi denemeyi düşünüyorum.
3) Tahriş olmasını engellemek için de arada sırada Bepanthol krem kullanıyorum.
Yiyeceğe gelecek olursak:
1- Zeytinyağı kabızlığı önlemede çok etkili, fakat asidik olduğu için yanmaya neden olabilir çok abartmamak gerekiyor.
2- BEYAZ UN büyük bir düşman. İyileşme döneminde dışkıyı yumuşak tutmak için hamur işi en aza indirilmeli (mümkünse hiç).
3- Yüksek lifli(posalı) gıdalar bağırsakları çalıştırır bu yüzden bağırsak tembelliğini önler (kabızlığı bu yüzden önler). Fakat malum sebzeler&baklagiller gaz yapıyorlar. Gaz da makattaki basıncı arttırabilir. Gazı azaltmak için aç karnına Meteospasmyl kullanıyorum ve bana iyi geliyor.
Son olarak doktor değilim, bana faydalı gelen şeyleri yazdım. Kronik sıkıntı olunca önlem tedaviden daha etkili. O yüzden yaşam tarzımızı buna göre ayarlamalıyız. Umarım herkes rahatlığına tez vakitte kavuşur.