Nilver Öncelikle belirteyim doktor değilim. Aynı durum kendi bebeğimizde oldu 5 aylıkken resimlerde gördüğüme benziyordu illaki aynısıdır demiyorum. Ama yaşdıklarımızı uzun uzun anlatacağım umarım bebeğinize faydası olur yada en azından fikir edinmiş olursunuz. Ben o dönemde o kadar çok araştırdım ki bu durumu ancak yaşayan bilir. Şuanda bebeğim 11,5 aylık ve çok şükür hiçbir sorun kalmadı. Ama bu süreçte çok zorlandık ve çok araştırdık.
Eski konularımda bu konudaki paylaşımlarıma ve gelen yorumlara bakabilirsiniz gelen yorumlar çok yardımcı olmuştu herkesten farklı şeyler öğrenmiştim en çokta doktorumuzdan tabiki.
Bu kızarıklıkları ilk 5 aylıkken fark ettik ve biranda bütün vücudunu sardı. Uyku düzenimiz, hareketlerimiz vs. hep değişti çok rahatsız ediyor olsa gerek.
Fark ettiğimizde başka şehirde olduğumuzdan kendi takip doktorumuz resim attık doktorumuzda cildiyeye götürmemizi tavsiye etti. 2 farklı cildiye doktoruna gittik Atopik Dermotit tanısı kondu ve kortizonlu krem verildi. 3 gün kullandık bıraktık hiçbir faydası olmadı. 3 - 4 farklı doktorada mail yolu ile resimler gönderdim onlardan dönüş yapanlarda Atopik Dermotit’e yakın olduğunu ancak muayene etmeleri gerektiğini belirtti.
Kendi takip doktorumuza tekrar resim attık ve verilen ilacın işe yaramadığını söyledik. Bebeğim doğumdan itibaren aşırı kuru cilde sahipti ve doktorumuzda bunu biliyordu. Bize kullandığımız kremi, şampuanı değiştirmemizi söyledi.
Bunun üzerine;
a. Kullandığımız kremi, şampuanı değiştirerek doğal içeriği olan şampuan aldık.
b. Kış olmasına rağmen bebeğimizi 2 güne 1 banyo yaptırdık. Ama haftada 1 - 2 defa şampuan kullandık. Diğer zamanlarda sadece suyla banyo yaptı.
c. Banyo suyunu kaynatıp ılık duruma geldikten sonra kullandık kaynatmadan banyo suyu kullanmadık.
ç. her banyo sonrası bebek yağı uyguladık. her bez değişimi sonrası da bütün vücuduna krem sürdük günde 7 - 8 defa
d. Kıyafetleri için doğal olan sıvı deterjan aldık. her yıkama sonrası mutlaka durulama yaptırdık. hiçbir zaman yumuşatıcı kullanmadık. Bütün kıyafetlerini ütüledik ütüsüz hiçbir şey giydirmedik.
e. yumurta, süt ve süt ürünlerini 3 ün kuralı ile yedirdik. bende o dönemde yumurta, süt ve süt ürünlerini yemeyi bıraktım. Çok şükür herhangi bir alerjimiz çıkmadı. 3 gün kuralı bitince normal yemeye devam ettik.
f. İçme suyunu hazır aldık. kaynatıp soğutmadan su içirmedik halada aynı şekilde devam ediyoruz.
Çok şükür 3 - 3,5 ay içerisinde o kızarıklıklar tamamen bitti ilk önce yavaş yavaş sönüyor sonrada tamamen yok oldu. Artık bütün kıyafetlerini ütülemiyoruz banyo suyunu kaynatmıyoruz ama diğer yaptığımız işlemler devam ediyor.
Biz bebeğimiz için doğal olan şampuan ve kremi bulana kadar 4 - 5 farklı ürün denedik hepsi doğal içerikli ürünlerdi ama doktorumuzun bize ilk söylediği her krem, bebek yağı ve şampuan ne kadar doğal olursa olsun her bebeğe aynı etkiyi yapmaz siz deneyip gözlemleyip bulacaksınız demişti.
O dönem bu kızarıklıkla ve Atopik Dermotit ile ilgili bir çok post açtık bir çok anne bu konuyu konuşup birlikte yaptıklarımızı karşılaştırdık kullandığımız ürünleri paylaştık.
Burada kullandığımız ürünlerin ismini vermek istemedim reklam olmasın diye isteyen eski paylaşımlara bakabilir herhangi birşeyin reklamını vs. yapmıyorum yaşadıklarımı yaşayanlar var diye bu yazıyı yazma gereği duydum. Bebeğimin resimleride mevcut eski paylaşımlarda oradan da bakarak sizinkiyle aynı olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Tabiki yine en iyisini doktorlar bilir. Ben kullandığım ve yaptığım herşeyi kendi doktorumuza danışarak yapıyordum. Merak ettiğiniz birşey olursa seve cevaplarım yeterki bebekler sağlıkla büyüsün.
Ek Bilgi: 6 aylık olana kadar su dahil hiçbir ek gıda vermedik. Anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce ek gıdanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Hala yememesi gereken şeyleri yedirmiyoruz. (Çilek, bal, naranciye, patlıcan, ekmek, şeker, tuz, çikolata aburcubur vb. gibi) Yemesi gereken ürünleri mevsimine ve ayına göre bebeğe özel pişirip yediriyoruz. Ben böyle düşünüyorum. Herkesin düşüncesine de saygı duyarım.