Uyku eğitimi almadım ama doğru olduğunu düşündüğüm şekilde kendim uyku eğitimi verdim öncelikle bolca maşallah demeyi unutmayın kızlar ki aman düzenimiz bozulmasın öncelikle gazlı bir bebekti gaz problemi yüzünden uyku düzeni için acele etmedim Çünkü bir anı bir anını tutmuyordu sizde kendi rahatınız için acele edip bebeklerinizi yıpratmayın
1- Acele etmeyin
2- Gözlemleyin
3- Sabırlı olun
4- Rutin oluşturun
5- Bebeğinizin ihtiyaçlarını göz ardı etmeyin
şimdi bunları biraz açalım
öncelikle acele etmeyin 1 aylık , 2 aylık bebeğe Eğitim vermek için çabalamayın
yeni bir dünyaya adapte olmaya çalışıyor bebeğiniz o yüzden çok fazla beklenti içinde olmayın
bebekler için ilk 3 ay 4. Trimester olarak kabul ediliyor bebek annesini kendisinin bir parçasıymış gibi görüyor en çok size ihtiyacı olduğu süreçte onu yalnız bırakmayın yada ağlatarak uyku eğitimi vermek için aranızdaki bağı yıpratmayın bebeğinize daha şimdiden çaresizliği öğretmeyin güvenini zedelemeyin
uygun zamanı bekleyin her bebeğin durumu gelişimi anne babasının günlük yaşantısı farklı bu konuda eğitim almadığım için şu ay ideal diyemeceğim ama benim bebeğim için gözlemlediğim en ideal zamanın 5. Ay olduğuna kanaat getirdim çünkü artık daha uzun aralıklarla emiyordu ayrıca uyku süreleri kısalıp oyun oynadığı benden önceki aylara göre daha bağımsız vakit geçirebildiğini fark ettim
gelelim 2. Madde yani gözlem maddesine bebeğiniz için en ideal uykuyu ayarlamak için öncelikle bebeğinizi gözlemleyin uyandıktan sonra bir deftere uyandığı saati not edin kendi uykusu gelip uykusuzluktan esneyip gözleri kızarana kadar hiç ellemeyin sabırla bekleyin baktınız uyku sinyalleri veriyor o zmn normalde sarf ettiğiniz eforun belki siz yarısını sarf etmeden uyuyacak burda amacımız öncelikle kaç saat uyanık kalıyor onu gözlemlemek
uyur uyumaz saati not ediyorsunuz kızlar
tüm gün bu şekilde ilerleyecek
hatta bir iki gün
sürekli not edin ihmal etmeyin
evet notları tuttuk kaç saat uyanık kalıyor gözlemledik sıra kendi günlük hayatımıza göre onun uyku saatlerini ayarlamaya
.
.
ben düzenimi oluşturmak için öncelikle kendi uyku düzenime hayatıma uygun bir liste hazırladım
benim bebeğim yaklaşık 5 saat kadar uyanık kalıyor ve ne yazıkki Gündüz yarımşar saat uyuyordu Akşam ise bu uyku saati tabiki daha uzun ama açlık durumuna göre değişiyordu
.
öncelikle sabah için bir saat belirledim
bu saat 10du ve listemin devamını bu saate göre ayarladım
10:00
15:00
20:00
00:00 şekildeydi listem
Gün içinde uyku düzeni oturmadan gece için çabalamadım
sabah uyursa bile 10da öperek , onunla oynayarak onu çok sevdiğimi söyleyerek uyandırdım ve 15:00a kadar oynayarak onla ilgilenerek uyanık kalmasını sağladım Ve saat öğlen 3 olduğunda oğlum uzun süre sallamama gerek kalmadan çok kolay bir şekilde dakikalar içerisinde kucağımda uyudu ilk bir hafta diğer uyku saatlerine takılmadan 10:00-15:00 saatleri arasında uyanıp uyumasına özen gösterdim
işte burda 3. Madde devreye giriyor
yani sabır benim bebeğim kolay adapte oldu belki sizinki 3 günde alışacak belkide 3 haftada bir anda olmayacağının sizde farkına varın sabırlı olun pes etmeyin
aşama aşama ilerleyin
10:00 - 15:00 uyku saatleri tamamsa
diğer uyku saatine geçiş yapın 15:00-20:00 gibi
gece için uyku düzeni her bebeğin uyku durumuna atak dönemine açlık durumuna göre değişiklik gösterir ve bebeğiniz biraz daha büyüdükçe daha uzun gece uykusu uyur gündüz uyku düzenini oturtun önce gece için acele etmeyin
gelelim 4. Aşamaya rutin oluşturun uyku rutininiz olsun
anneler bunu yanlış anlıyor uyku rutini diyince aklınıza banyo ve masaj geliyor ama bu zor hele kış günü her gece banyo yaptırmak evinizin ısısı bebek için yeterli değilse veya yeteri kadar kurutamazsak terlerse vs hastalığa davetiye
o yüzden banyo masaj rutini dışında basit bir rutininiz olsun sadece yatarken yanına koyduğunuz bir oyuncak bir battaniye yada ışıkları kapatıp ninni söylemek vs gibi bizim uyku rutinimiz mesela çok basit yatmadan önce yeleğini ve çoraplarını çıkartıp iyi geceler öpücüğü ❤️
ve gelelim son madde yani ihtiyaçlarını göz ardı etmeme konusuna
mesela gece uykusunda bebeğiniz açıktığı için sık kalkabilir , alışmakta zorlanabilir , atak dönemi olabilir , diş çıkarıyor olabilir onun ihtiyaçlarını gözlemleyin ve ona göre davranın İlla uyusun diye kızarak ağlatarak uyutmaya zorlamayın sesinizi Yükseltmeyin neden uyumadığını veya neden ağladığını anlamaya çalışın
aç olabilir
susamış olabilir
bezi kirli olabilir
kokunuza ihtiyacı olabilir
misal çorap lastiği yada bez lastiği bile sıkmış olabilir
bu günlerin geçici olduğunu ve bu günlerin tekrar bir daha geri gelmeyeceğini unutmayın
sabırlı olursanız Çok büyük ihtimalle herşey istediğiniz gibi olur
şuan benim bebeğim maşallah
sabah 10:00
öğlen 15:00
akşam 20:00
gece 00:00 da uyuyor ve gece acıkmadığı sürece maşallah 10a kadar uyanmıyor bir anda olmadı elbette sabrettim uyku saatlerine alışınca zamanla ayakta sallamak kucakta uyumak gibi huylardan kurtulduk
şuan bazen yatırıp yanına uzanıyorum uyuyunca yanından kalkıyorum yada çok uykusu varsa yatırıp yanına bir iki oyuncak koyuyorum bir iki bakıyor oynuyor sonra kendi kendine uyuyor şuan 8 aylığız elhamdulillah düzenimiz oturdu bunlar benim kendi tecrübem
Bu konuda bir eğitim almadım ama belki benim deneyimlerim size fikir verir diye paylaştım umarım faydası dokunur
bu yorumu 2 ay kadar önce yapmıştım
çok fazla uyku sıkıntısı yaşayan arkadaş var anladığım kadarıyla şuan oğlum artık yatağına koyduğumda kendi kendine uyuyor belki birilerine faydam dokunur diye düşündüm