Merhaba arkadaşlar,
Size kısaca uyku sorunumuzdan bahsetmek istiyorum eğer tavsiyelerinizi ve tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız gerçekten çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim ilginiz için.
Bebeğim 6 aylık. Gece ve gündüz dilediği zaman emziriyorum. Gündüz ek gıdaya da başladık. Severek yiyor.
5 güne kadar akşamları memede uyuttum uyuduğundan emin olunca odamızdan çıktım. Geceleri emme arsız çok olduğu için beraber uyuduk. Genelde 2 3 saatte bir uyanıp emip geri uyuyordu. Çoğu zaman hiç hissetmedim uyandığını ne onun uykusu bölündü ne de benim uykum.
Yalnız 2 aydır geceleri sürekli ağlayıp meme istemeye başladı. Bunu ilk başta farklı şeylere bağladım. Doymadığı içindir, büyüme sürecidir diye diye kabullendim. Ama zamanla gecemiz gündüzümüz birbirine girdi. Zombi gibi yürümeye başladım artık evimizde.
Bu durumda bir değişiklik yapmam gerektiğini hissettim. Uyku ritüellerimiz baştan beri var.
Zaten artık çok hareketli olduğu için gece uyandığında çok dönüyor. Düşecek diye korkmaya başladım o yüzden mutlaka kendi yatağında yatması gerektiğini düşünüyorum düşme tehlikesini ortadan kaldırmak için. Memede uyutmamaya karar vermiştim, bir şekilde meme olmadan da uykuya dalabileceğini er veya geç öğrenmesi onun için sağlıklı olacağını düşünüyorum. En azından daha kaliteli bir uyku için.
5 gün önce bebeğime hitap edebileceğini düşündüğüm bir uyku düzeni oluşturmaya ‘çalıştım’.
Sıralama şu şekilde: oturma odasında emzir (yatak odamıza sadece uyumak için girildiğini hissedebilmesi için), yatak odasına git, yatağına hazırla, kucağında sakinleştir, kulağına ninni fısılda, yatağına yatır ve pışpışla, ağladığında eğer pış pış ile susmuyorsa kucağına al sakinleştir ve geri yatır. Emme arzusunu gidermek için beraberinde emzik sunuyorum. Kabul ediyor fakat eli ağzına gidiyor, emziğini sürekli çıkarıyor ve sinirleniyor. Acaba emziği hiç işin içine katmasam mı? Gündüz emzik olmadan uyuyor çünkü. Ve emziği gündüz asla vermiyorum. Kucağımda susturamıyorsam memede uyutmamak şartıyla emziriyorum, sakinleşmesini sağlıyorum ve yerine yatırıyorum.
Bu şekilde 15-20 dakikada uyuyor. İlk 3 akşam 4 saat uyudu, emdi ve çok şükür sabaha kadar uyudu. Bebeğimin adına çok mutlu oldum, ilk defa derin uyumuştu. Ben sevinçten uyuyamamıştım ve her saat için şükretmiştim. Onun melek gibi uyuması benim zombi hallerimi yok etmişti.
Son 2 gündür akşam zorlanmaya başladım çünkü susturamıyordum. Yine emzirdim ve uyumadan yatırmaya çalıştım. Ama bu sefer olmadı. Tabi hemen bir düzen oluşacağını beklemiyordum ama durum böyle olunca sürekli uyanmaya başladı yine. Bu düzeni gece de sürdürmek gece de memede uyumamasını sağlamak istedim ama akşam zor uyutunca geceye pek enerjim kalmadı. Artık son çare yanıma aldım ve emzirerek sakinleştirdim. Gece ben de uykuya yenik düştüğüm için memeyi sunduğumda ikimiz de o şekilde uyuya kaldık. Ve bir saat geçmeden uyanmaya başladı yine.
Benim anladığım kadarıyla benim kokum ve süt kokusu derin uyuyamamasını sağlıyor. Memeyi bıraktıktan yarım saat sonra uyanıyor ve memesiz geri uyuyamıyor. Kendi yatağında daha derin uyuduğunu hissediyorum ama dediğim gibi gece sürekli yatağına yatırmaya kalktığımda ben bu sefer yine hiç uyuyamıyorum.
Tek amacım bebeğimin kaliteli bir uykusunun olması. Ben 2 saat aralıksız uyuduğum zaman bana 10 saat gibi geliyor ama yarım saate bir uyanınca gerçekten kolay olmuyor. Güler yüzümü yitirmemek istiyorum ama 7/24 saat böyle geçince insan yenik düşüyor. Bu konuda gerçekten tecrübeli annelerin tavsiyelerine çok ihtiyacım var.
‘sen annesin uyumasan ne olur sen ne biçim bir annesin’ tarzında düşünenler lütfen yorum yapmasın şu an ihtiyacım olan tavsiye, eleştiri değil.
Aslında meme ile uyuması benim içim problem değildi bugüne kadar fakat gecelerimiz bu şekilde geçmeye başlayınca zorlanmaya başladım…
Sağlıcakla kalın 🙏