O zaman ben size anlatayım ☺️
Bebek için ilk başlanacak ek gıdanın ne olması gerektiği ile ilgili farklı görüşler var. En çok önerilenler; tahıllar, meyve püreleri, yoğurt, sebze püreleri. Hiç birinin bir diğerine üstünlüğü olmadığı gibi, ‘şununla başlarsanız daha iyi olur, bu kötüdür” şeklinde yapılmış kontrollü bir çalışma da bulunmamakta.
Ama benim tecrübelerim ek gıdaya meyveyle başlayan bebeklerin daha sonra sebze pürelerini reddetme ihtimalinin daha yüksek olduğu yönünde. Bu yüzden ben ek gıdaya sebze püresi veya yoğurt ile geçişi öneriyorum.
İki adet mevsim sebzesi, zeytinyağı ile buharda pişirilir. Bir tatlı kaşığı haşlanmış yulaf/irmik/bulgur/pirinç eklenir. Ardından tel süzgeçten geçirilir.Bebeğinizin yiyeceklerini hazırlarken elektrikli çırpıcı kullanmayın. Çok koyu olursa, bebeğinizin tercihine göre kıvamını bir miktar anne sütü ile seyreltebilirsiniz. Ama asla çorba kıvamına getirmeyin. Bebeğinizin midesini suyla doldurmuş olursunuz. İçine tuz, baharat eklemeyin. Öncelikle bir çay kaşığının yarısı ile tadına baktırarak başlayın işe. Bir kaç hafta içinde bir küçük kase püre yiyecek şekilde miktarı artırılmalı. Alerji riskine karşı üç gün bekleme süresine uyulmalı ve pürenin içeriği yavaş yavaş çeşitlendirilmeli.Sebze püresi için ideal öğün öğle öğünü Olur.Suyunu biraz fazla koyup koyu yada daha akışkan kıvama getirebilirsiniz ☺️