Merhaba bebişler 🙋🏻♀️
Malum, cihazlar bizim artık üçüncü uzvumuz oldu. Onları kullanmak konfor sunsa da temizlenmeleri bizler için çok can sıkıcı olabiliyor.
Pratik temizleme yollarımızı paylaşıp kız kardeşliğimizi pekiştirelim istedim. Kendi bulduğum yöntemleri paylaşayım. Daha pratiğini öneren olursa ona geçiş yaparım.
Pratik cihaz temizleme yöntemlerim:
Çay makinesi/Kettle:
•Su kaynayıp kireç tutan kısmını günlük olarak su doldurup beyaz sirkeyle kaynatırım. Bu kireç oluşumunu engeller. Kaynayan suyu da mutfak armatüründen başlayıp tüm tezgahıma dökerim. Kenar köşede kireç birikintisi hiç oluşmaz.
• Demlik kısmını bebek çamaşırlarında kullandığımız granül leke çıkarıcı üzerine kaynar su dökerek temizlerim. Işıl ışıl parlar. Organik olanları tercih ediniz.
•Cihazın dış kısmını temizlemek için su doldurup kaynatırım. Kaynadığında üzerine glint sprey sıkıp süngere döktüğüm pril ile biraz ovuşturur, mikrofiberli mutfak beziyle durularım. Suyla da duruluyorum ama genelde bir gün çalışmıyor, elektrik aksamı içine su kaçıyor 😅 özellikle inoxlardaki su lekelerine çok iyi oluyor.
•Çok kireçlenmişse su kaynatılan kısma limon tuzu döküp kaynatıp bekletiyorum.
mikrodalga
İçini temizlemenin en temiz ve daha az tehlikeli kimyasal kullanılan halini şöyle buldum: mikrodalga içine bir kase(güveç kabı iyi oluyor) su doldurup mikrodalgayı en sıcak ayarda 3-5 dakika çalıştırıyorum. İçi ısınmış suyla iyice nemlenmiş oluyor. Glint sıkıp sünger+pril ile ovup mikrofiber bezle duruluyorum.
Fırın
Yemek pişirme işlemi bitince mikrodalgaya yaptığım yöntemin aynısını fırında yapıyorum. İyice nemlenmiş olduğunda glint/pril/sunger/mikrofiber bez temizliği.
Buzdolabı
Auri Katarinayı takip ederdim. İstifçilerin evlerini bile pril ile temizlediğini gördüğümden beri pril benim can dostum. Öncesinde çok ağır kimyasallar kullanırdım. Gerekmediğini öğrendim.
Süngere pril dök. Raf raf ovuştur. Nemli mikrofiber bezle durula.
Robot süpürge, dikey süpürge temizliğinde tüm parçaları çıkarıp yıkamaktan başka yol bulamadım.
çamaşır ve bulaşık makinesi için ayda bir onlara özel üretilen temizleyicileri kullanıp kalan alanları siliyorum.
Kurutma makinesi temizliği için pratik yol bilen üzerime atsın. Ben henüz bulamadım.
elektrik süpürgesi 6 ayda bir filtrelerini değiştirip ayda bir filtresini yıkıyorum. Filtre değiştirdiğim zaman motordan ayrılabilen tüm parçaları yıkarım.